Άλλο σύνθημα, άλλο πολιτική

Άλλο σύνθημα, άλλο πολιτική

Η πορεία της πενταετίας και το όραμά μας για την επόμενη αντικατοπτρίζεται στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή την Τετάρτη. Σταθερότητα, ανάπτυξη με στιβαρά βήματα, πλεόνασμα που απομακρύνει το άγχος για επιστροφή στις παλιές κακές μέρες

Είμαστε εκατό περίπου μέρες πριν από τις εκλογές. Δυστυχώς, έχουμε συνηθίσει να ακούμε προεκλογικά πολλά ανέφικτα. Οι υποψήφιοι λειτουργούν χωρίς αίσθηση του αντίκτυπου, δεδομένου πως όσα λένε είναι ανέξοδα, χωρίς αντίκρισμα. Όσο πιο μακριά είσαι από τον στόχο της εκλογής, τόσο πιο εύκολα εκστομίζεις υποσχέσεις και θα. Συνήθως είναι και αυτοί που «χαλάνε την πιάτσα». Η αποστροφή της κοινωνίας, η δυσφορία των πολιτών προς τους πολιτικούς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ακατάσχετη προεκλογική παραφιλολογία. Και από ένα σημείο και μετά φτάνει στα αφτιά ο ίδιο μονότονος, κουραστικός θόρυβος.

Σήμερα ποιο είναι το σκηνικό εδώ στην Κύπρο. Έχουμε από τη μία την αντιπολίτευση, εκφραζόμενη από τους τρεις υποψηφίους. Σταύρος Μαλάς, Νικόλας Παπαδόπουλος, Γιώργος Λιλλήκας τα βλέπουν όλα μαύρα. Δεν βρίσκουν μισή καλή κουβέντα να πουν για τη σημερινή διακυβέρνηση. Έτσι πιστεύουν πως κτίζουν αξιοπιστία. Και στο εθνικό μας θέμα και στα ζητήματα της οικονομίας και της εσωτερικής διακυβέρνησης προσπαθούν να κερδίζουν ψήφους μηδενίζοντας τα πάντα. Μάλλον θεωρούν πως είμαστε στο 1988 και πως οι συμπολίτες μας δεν έχουν κρίση. Για να ενισχύσουν δε τα επιχειρήματά τους, διανθίζουν τον πολιτικό τους λόγο με συνθήματα, λαγούς με πετραχήλια. Μιλούν άλλοι για νέες στρατηγικές, που δεν είναι ούτε νέες αλλά ούτε στρατηγικές, και άλλοι για συνέχιση από το σημείο που μείναμε στην Ελβετία ασχέτως πως στην προηγούμενη γραμμή κατηγορούσαν τη διαδικασία και τη στάση που μας έφερε μέχρι εκεί.

Η πορεία της πενταετίας και το όραμά μας για την επόμενη αντικατοπτρίζεται στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή την Τετάρτη. Σταθερότητα, ανάπτυξη με στιβαρά βήματα, πλεόνασμα που απομακρύνει το άγχος για επιστροφή στις παλιές κακές μέρες

Από την άλλη έχουμε τη σημερινή διακυβέρνηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Η πορεία της πενταετίας και το όραμά μας για την επόμενη αντικατοπτρίζεται στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή την Τετάρτη. Σταθερότητα, ανάπτυξη με στιβαρά βήματα, πλεόνασμα που απομακρύνει το άγχος για επιστροφή στις παλιές κακές μέρες. Χωρίς εκπλήξεις, αλλά με σοβαρότητα που αποπνέει ασφάλεια. Αυτή είναι η ξεκάθαρη πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη, που καταγράφει και το στίγμα για τη συνέχεια. Ανάπτυξη με μέτρο και σύνεση. Στόχευση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη που θα καταπολεμήσει την γραφειοκρατία και τη διαφθορά στα γρανάζια της. Αυτή είναι και η ξεκάθαρη απάντηση στα κούφια συνθήματα των ανθυποψηφίων. Γιατί στην πράξη τα πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα από τις ανέξοδες εξαγγελίες.

Εμείς, στον Δημοκρατικό Συναγερμό δεν πρόκειται να ξεχάσουμε το πώς πέρασαν αυτά τα πέντε δύσκολα χρόνια. Έχουμε επίγνωση πως χωρίς τη στήριξη από το Δημοκρατικό Κόμμα και από άλλα κόμματα στα μνημονιακά νομοσχέδια σήμερα δεν θα ήμασταν στην ίδια θέση. Δεν ξεχνάμε επίσης πως χωρίς τη στήριξη του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό δεν θα μπορούσαμε να πάμε στο Κραν-Μοντάνα και να μιλάμε σήμερα για το πλαίσιο Γκουτιέρες που πρέπει να το κάνουμε κεκτημένο της διαδικασίας. Αυτά είναι γεγονότα που συμπληρώνουν τη πιο σύγχρονη ιστορία του τόπου μας.

Αυτή η κυβέρνηση έχει στρατηγική. Και είναι το αποτέλεσμα αυτή της στρατηγικής που επικαλούμαστε σήμερα. Η αναφορά, από το χέρι του Γκουτιέρες, για κατάργηση εγγυήσεων, μονομερούς δικαιώματος επέμβασης και απομάκρυνσης κατοχικών στρατευμάτων είναι το όφελος αυτής της στρατηγικής στο Κυπριακό. Το ενδιαφέρον των εταιριών – κολοσσών στον τομέα της ενέργειας στον τρίτο γύρο αδειοδότησης είναι το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής στον τομέα της ενέργειας. Ο αναβαθμισμένος ρόλος της χώρας μας στην περιοχή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τριμερείς συνεργασίες, με την Ελλάδα και το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο είναι το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας. Άλλο σύνθημα, λοιπόν, και άλλο πολιτική. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτό είναι το στρατηγικό πλεονέκτημα του Νίκου Αναστασιάδη.

Share this post