Ανάπτυξη στην πράξη

Ανάπτυξη στην πράξη

Στη λογική της παραδοσιακής λειτουργίας της πολιτικής στον τόπο μας, η προώθησή τους δεν βολεύει. Μας χαλάει την σούπα

Τα συνθήματα χρειάζεται να τελειώσουν. Τα πρόσκαιρα χειροκροτήματα επίσης. Η ψήφιση νομοσχεδίων που δεν μπορούν να εφαρμοστούν στοιχίζει. Πέραν από τον χρόνο και το χρήμα, στοιχίζει στην πολιτική αξιοπιστία της χώρας, στην σταθερότητα, αλλά και στην εμπιστοσύνη μας προς τους ξένους επενδυτές. Ανάπτυξη χωρίς προσέλκυση ξένων επενδύσεων δύσκολο να την πετύχουμε. Και προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε μια χώρα που το κοινοβούλιο της εκπέμπει εικόνα παιδικής χαράς ακόμα δυσκολότερο. Και δεν αναφέρομαι στην εικόνα και τα πετυχημένα τσιτάτα των βουλευτών, αλλά στην ουσία.

Την περασμένη Πέμπτη, η Βουλής μας, με πρωτοβουλία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προσπέρασε τα σημαντικά και τα χρήσιμα νομοσχέδια και έβαλε διά του παραθύρου, τα νομοσχέδια που είναι αντισυνταγματικά, ανεφάρμοστα, λαϊκίστικα, με έφεση στο πρόσκαιρο χειροκρότημα και την ακατάσχετη ψηφοθηρία. Πέντε νομοσχέδια που αφορούν την μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, έμειναν στο ράφι για την επόμενη βουλή. Νομοσχέδια που αφορούν την αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων, που σήμερα δεν γίνεται, που αφορούν την εναλλαξιμότητα, που σήμερα απαγορεύεται διά νόμου, νομοσχέδια που θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής, θα ευκολύνουν τις ζωές μας, θα μειώσουν την γραφειοκρατία και θα καταφέρουν να προσθέσουν στην καταρρακωμένη σημερινή εικόνα της δημόσιας υπηρεσίας. Από τον Σεπτέμβρη του 2015 κατατέθηκαν. Και ακόμα βρίσκονται στο αίθριο της βουλής.

Στη λογική της παραδοσιακής λειτουργίας της πολιτικής στον τόπο μας, η προώθησή τους δεν βολεύει. Μας χαλάει την σούπα. Επιφέρει αλλαγές, οι οποίες μόνο και μόνο που είναι αλλαγές, συνοδεύονται από ένα πονοκέφαλο στην εφαρμογή των αλλαγών αυτών. Μάθαμε να σφυράμε αδιάφορα στις αλλαγές. Μας κουράζουν, μας βγάζουν από την ρουτίνα μας, και επίσης θα υπάρξει αντίκτυπος από τις ενστάσεις και τις διαμαρτυρίες των άμεσα επηρεαζόμενων. Και αυτός είναι ο λόγος που έμειναν πίσω παραμονές των εκλογών. Εκτιμώ πως τα κόμματα αναγνωρίζουν πως η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι τέτοια που θα προχωρήσει την μεταρρύθμιση. Άρα η σκόπιμη καθυστέρηση δεν κινείται στη λογική «ίσως και να καταφέρουμε να ξεχαστεί», αλλά στην λογική «μη μου τους κύκλους τάρατε» παραμονές εκλογών.

Στη λογική της παραδοσιακής λειτουργίας της πολιτικής στον τόπο μας, η προώθησή τους δεν βολεύει. Μας χαλάει την σούπα

Η μεταρρύθμιση των υπηρεσιών του κράτους ούτως ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, λιγότερο τυπολάτρες και περισσότερο ουσιαστικοί είναι το πρώτο βήμα να μειώσουμε την γραφειοκρατία. Η μείωση της γραφειοκρατίας είναι το πρώτο ζητούμενο για να θερμάνουμε την διαδικασία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, ιδιαίτερα σε τομείς που θα έχουν φυσική παρουσία και τριβή με τις υπηρεσίες του κράτους.

Σίγουρα δεν είναι μόνο το θέμα της γραφειοκρατίας. Μετρούν και τα ποσοστά διαφθοράς, μετρούν και την νοοτροπία μας. Όταν για παράδειγμα, στην νομοθεσία μας και στις πρακτικές μας δεν διαχωρίζουμε τους υπηκόους τρίτων χωρών σε εργάτες και επιστημονικό προσωπικό θα δούμε φαινόμενα ξένων εταιριών τεχνολογίας να φεύγουν από την Κύπρο και άλλες που δεν θα έρθουν ποτέ βλέποντας αυτές τις συνθήκες. Η κάθοδος, μαζικά και με στρατηγικό πλάνο, τέτοιων εταιριών θα βοηθήσει στην μείωση της ανεργίας, στο να κλείσει η στρόφιγγα της μετανάστευσης των νέων μας και θα βελτιώσει, σε βάθος χρόνου, το βιοτικό μας επίπεδο.

Χρειαζόμαστε ως χώρα να πιστέψουμε πως μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα, αν επενδύσουμε σε 2-3 τομείς επενδύσεων. Πέραν των υπηρεσιών και της τεχνολογίας, χρειάζεται να δούμε ξανά τον τουρισμό μας. Ως ολόχρονο προϊόν, με νέες επεκτάσεις σε θρησκευτικό, αθλητικό, συνεδριακό, ιατρικό κοκ. Με σωστή στρατηγικό, εμπνευσμένο μάρκετινγκ και λύνοντας ταυτόχρονα τα ζητήματα υποδομών και συνδεσιμότητας.
Στον πρωτογενή τομέα, που στην Ελλάδα και παντού αναβαθμίζεται ραγδαία με ποιοτικά, εξειδικευμένα προϊόντα, χρειάζεται ξεκάθαρη στόχευση και προσανατολισμός στις ξένες αγορές. Να επενδύσουμε μακροχρόνια, να προπωλούμε με συμβόλαια τα προϊόντα, να δώσουμε κίνητρα να ασχοληθούν νέοι επιστήμονες με τη γεωργία, να τη συνδέσουμε με την υψηλή τεχνολογία και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλα τα σχετικά προγράμματα στήριξης.

Έτσι μπορούμε να δούμε την χώρα μας να αναπτύσσεται. Στην πράξη, μακριά από μεγάλες κουβέντες και ανεφάρμοστα σχέδια, με υπομονή, επιμονή και μακροχρόνιο πλάνο. Έτσι θα αλλάξουμε την νοοτροπία μας, και θα απομακρυνθούμε από τις κουτοπόνηρες ατζέντες. Είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρουμε.

Share this post