Ανεξάρτητη Αρχή Κωλυσιεργίας

Ανεξάρτητη Αρχή Κωλυσιεργίας

 Η ισοπολιτεία, η απόδοση της δικαιοσύνη δεν γίνεται να λειτουργούν αλά καρτ

Δεκαοκτώ μήνες μετά τον ξυλοδαρμό, και συμπεριφέρονται όλοι οι αρμόδιοι λες και είδαν πρώτη φορά το βίντεο μαζί μας την Τετάρτη στο Facebook. Βλέπουμε να εξελίσσεται ένα σκηνικό αντίστοιχο και παρόμοιο με άλλα που ζήσαμε στο παρελθόν: Η έγνοια όλων να είναι η μείωση των δικών τους ευθυνών σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν την μέχρι σήμερα αδράνεια και την προσπάθεια συγκάλυψης του περιστατικού.

Η ισοπολιτεία, η απόδοση της δικαιοσύνη δεν γίνεται να λειτουργούν αλά καρτ

Σε μια σοβαρή χώρα, όπου οι εμπλεκόμενοι πέραν του συναδελφικού ζήλου θα είχαν και μια αντίληψη για το μέγεθος που θα μπορούσε να πάρει μια διαρροή του επίμαχου βίντεο, ο σταθμάρχης στην Πόλη Χρυσοχούς, θα έπρεπε την επόμενη μέρα του ξυλοδαρμού, να μιλούσε επίσημα με τον αρχηγό της αστυνομίας και να ζητούσε την άμεση διαθεσιμότητα των δύο και τον διορισμό ποινικού ανακριτή για την διερεύνηση. Και ο αρχηγός της αστυνομίας, να έδινε ο ίδιος το βίντεο στην δημοσιότητα, πρώτο για να προλάβει τυχόν σκόπιμη, όπως και έγινε, διαρροή αλλά και για να πιστωθεί αυτό που σήμερα λέει και δεν πείθει: «Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα βίας από μέλη της αστυνομίας». Ακόμη κι αν δεν πίστευαν στην ανάγκη καταδίκης των δύο αστυνομικών, πως μπόρεσαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο διαρροής του αρχείου από το κλειστό κύκλωμα, και πώς μπόρεσαν να υποτιμήσουν την δύναμη της τεχνολογίας και των social media;

Σήμερα, όλοι λένε πως η κωλυσιεργία γίνεται στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ). Πως επειδή η εν λόγω αρχή διερευνά το συμβάν εδώ και δεκατρείς μήνες, δεν μπορεί ο αρχηγός της αστυνομίας να θέσει καν σε διαθεσιμότητα τους δύο αστυνομικούς. Αν λοιπόν η εν λόγω αρχή αντί να βοηθά στην διαδικασία διερεύνησης και απόδοσης της δικαιοσύνης, την παρακωλύει, τότε άμεσα χρειάζεται να βρούμε άλλους μηχανισμούς προστασίας των πολιτών. Αν πάλι η αρχή αυτή χρειάζεται δεκατρείς μήνες για να καταλήξει σε πόρισμα και να μεταβιβάσει τον φάκελο ενώπιον της εισαγγελίας, αλλά μόλις το βίντεο διέρρευσε, αυτό γίνεται σε δύο μέρες, προσωπικά καταλαβαίνω πως για δεκατρείς μήνες προσπαθούσαν να βρουν τον τρόπο για να καλύψουν τους δύο και το πέτυχαν. Μέχρι την διαρροή. Άρα, ίσως να διερευνήσει κάποιος και τις μεθόδους και τις σκοπιμότητες της ανεξάρτητης αρχής;

Θεωρώ δεδομένο πως οι δύο αστυνομικοί είναι η ισχνή μειοψηφία του σώματος. Ντροπιάζουν όμως και εκθέτουν του εκατοντάδες ευσυνείδητους συναδέλφους τους. Αλλά σίγουρα δεν μπορεί να είναι οι μόνοι. Καμία κάλυψη και μηδενική συγκάλυψη λοιπόν τέτοιων συμβάντων. Είναι ο μόνος τρόπος το σώμα που θέλουμε να νιώθουμε ότι μας προστατεύει, να πάψουμε να το βλέπουμε ως τιμωρό και εκδικητή. Αν πρέπει να φέρουμε ψυχολόγους, εκπαιδευτές και συμβούλους από το εξωτερικό ας το κάνουμε. Δεν έχουμε την ολότητα της γνώσης. Αν πάλι χρειάζεται να αναβαθμίσουμε το επίπεδο της αστυνομικής ακαδημίας και να γίνει εργαστήρι διά βίου μάθησης για τους αστυνομικούς, ας το κάνουμε. Αν η αυστηρότητα τέλος σε πειθαρχικά παραπτώματα θα πρέπει να αυξηθεί και να κατανοήσουν τα μέλη του σώματος πως δεν μπορούν να λειτουργούν ως θεοί να το κάνουμε. Πολιτική απόφαση χρειάζεται και όρεξη για αλλαγή νοοτροπίας.

Τέλος, είναι κρίμα για άλλη μια φορά να τρέχουμε όλοι στους ρυθμούς μιας διαρροής. Είναι κρίμα η επικαιρότητα να καθορίζεται με αυτόν τον τρόπο. Ο καλύτερος τρόπος να πάψουν όλοι να παίζουν κρυφτούλι στο μέλλον, να πάψουν όλοι να καλύπτουν γεγονότα και συμβάντα που δεν σηκώνουν κάλυψη, είναι να διωχθούν ποινικά όλοι όσοι γνώριζαν και σφύριζαν αδιάφορα στην συγκεκριμένη ιστορία. Όλοι όσοι κωλυσιεργούσαν, όλοι όσοι στοίβαζαν φακέλους πάνω από την ιστορία για δεκατρείς μήνες. Η ισοπολιτεία, η απόδοση της δικαιοσύνη δεν γίνεται να λειτουργούν αλά καρτ. Και όσο οι δηλώσεις των πολιτικά αρμοδίων, δεν είναι πολιτικές, αλλά διαδικαστικές και υπηρεσιακές, το μόνο που καταφέρνουν είναι να βάζουν την μπάλα στην δική τους περιοχή και να κινδυνεύουν να φάνε γκολ.

 

Share this post