Ανησυχίες από μια ενδεχόμενη αποτυχία της νέας προσπάθειας για λύση στο Κυπριακό

Ανησυχίες από μια ενδεχόμενη αποτυχία της νέας προσπάθειας για λύση στο Κυπριακό

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος δεν ενημέρωσε κανένα για το τι θα έλεγε στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ; Μπορεί να υποψιαστεί κάποιος ότι στόχος του Προέδρου δεν είναι η λύση και άρα δεν θα χρειαστεί δημοψήφισμα ούτε τη στήριξη καμιάς πολιτικής δύναμης;

H θέση και η πολιτική βούληση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι διαχρονική, κατατεθειμένη ενώπιον όλων και δημόσια επαναλήφθηκε πάρα πολλές φορές το τελευταίο διάστημα. Και πριν και μετά τις προεδρικές εκλογές. Και τι λέει αυτή η θέση; Πως η δική μας πλευρά επιδιώκει συνέχιση του διάλογου από κει που μείναμε στο Κραν Μοντανά. Πως θέλουμε, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται και είναι εποικοδομητικός προς αυτή την κατεύθυνση, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες για να καταλήξουμε σε συνολική λύση. Αυτή την ξεκάθαρη θέση αρχής μετέφερε και στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ. Σε αυτή τη βάση απάντησε στα ερωτήματα και με τον πιο κρυστάλλινο τρόπο επιβεβαίωσε πως όντως εμείς, εννοούμε αυτά που λέμε και πως επιζητούμε την επανέναρξη του διαλόγου.

Καμία αιχμή για τη μη ενημέρωση. Ήταν, πιστεύω, ενημερωμένοι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί για αυτές τις θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη. Στην ερώτησή σας απαντούν οι πράξεις του Προέδρου. Ήδη αύριο Δευτέρα έχει συγκαλέσει Συμβούλιο Αρχηγών για να ενημερώσει για τη συνάντηση με την κα Λουτ και να συζητήσει μαζί με τους αρχηγούς για το πώς προχωρούμε. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θέλει τη λύση και εργάζεται για αυτήν.

Όλοι -και η ε/κ και η τ/κ πλευρά- εκτιμούν πως αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια, τότε το Κυπριακό θα είναι παρελθόν όπως το γνωρίζαμε. Εσείς τι πιστεύετε και πώς το τεκμηριώνετε;

Υπάρχουν δύο βασικές αρχές πάνω στις οποίες θέλω να απαντήσω αυτή την ερώτηση. Η πρώτη αφορά την πολιτική και τη διπλωματία, που είναι δυναμικές και ποτέ δεν μένουν σταθερές. Αν σε αυτό το αξίωμα προσθέσουμε και τον παράγοντα της ιστορίας των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού, κανείς δεν θα διαφωνήσει πως κάθε νέος κύκλος συζήτησης του Κυπριακού είναι χειρότερος από την οπτική της διαπραγματευτικής ισχύος, για τη δική μας πλευρά. Η δεύτερη βασική αρχή είναι πως είναι λάθος να μιλούμε για τελευταίες ευκαιρίες. Δημιουργούμε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Αντί να κτίζουμε στην ελπίδα, καλλιεργείται δυστυχώς ο φόβος.

Την ίδια ώρα, εκτιμώντας το δυναμικό σκηνικό όπως διαμορφώνεται, αν αποτύχει και αυτός ο γύρος διαπραγματεύσεων, εκτιμώ πως η συζήτηση την επόμενη μέρα θα γίνει με άλλα δεδομένα, όπου η ομοσπονδία θα τεθεί εν αμφιβόλω. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Γιατί η όποια άλλη εναλλακτική θα είναι καταστροφική για τον ελληνισμό της Κύπρου που θα οδηγήσουν, αργά ή γρήγορα, στην οριστική διχοτόμηση της Κύπρου. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τον τόπο μας. Και η διαπραγμάτευση, που εκτιμώ πως θα ξεκινήσει, θα είναι καθοριστική για το μέλλον του τόπου μας.

Συμφωνείτε ότι «δεν θα μας λείψει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ» αν το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφασίσει να συρρικνώσει τη δύναμη και το ρόλο της και ότι αυτό το ενδεχόμενο λειτουργεί ως «πίεση» για να κλείσει όπως-όπως το Κυπριακό;

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε την Πέμπτη πως θα ανανεώσει τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες. Εμείς δεν έχουμε παρά να χαιρετίσουμε την ανανέωση. Σήμερα, με την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα να είναι σε εξέλιξη, μέσω της αποστολής της κας Λουτ, η πιθανή αλλαγή των όρων της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως απαιτούσε η τουρκική πλευρά, θα διέλυε την όποια προοπτική να οδηγηθούμε στις διαπραγματεύσεις και στην τελική λύση. Από κει και πέρα οι όροι της ανανέωσης είναι γνωστοί, υπογραμμίζεται σε αυτούς η πρωτοβουλία της κας Λουτ. Από την άλλη, ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι ακόμα και σήμερα στην Κύπρο, γιατί μέχρι και σήμερα συνεχίζουμε να έχουμε παράνομη τούρκικη κατοχή, αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974. Η αποστολή της δύναμης της Κύπρου θα πρέπει να λήξει με τη λήξη της εκκρεμότητας μέσω της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού.

Share this post