Από πολιτικός σε influencer και το ανάποδο
Είναι πολλές οι φορές που διερωτόμαστε αν οι δικές μας οι προτεραιότητες συγχρονίζονται με αυτές των συμπολιτών μας. Πολλές φορές εμείς, παρασυρόμενοι είτε από την επικαιρότητα, είτε από τις εκλογικές μας διαδικασίες, επηρεασμένοι από τον εσωτερικό μα δυναμικό κύκλο των κομμάτων μας, χάνουμε τον παλμό της κοινωνίας. Από κει και πέρα η συζήτηση θα επικεντρωθεί, πολλές φορές θα εξαντληθεί στα “καυτά” θέματα της επικαιρότητας που γίνονται ακόμα πιο καυτά από την ένταση της οσμής σκανδάλου που θα εκπέμπουν.
Οι σημερινές συνθήκες που ζούμε, και που σε αυτές διεξάγεται και η πολιτική διεργασία, είναι τόσο γοργές με την προσοχή των πολιτών να αποσπάται συνεχώς από το επόμενο ερέθισμα που δεν υπάρχει ούτε η υπομονή, ούτε ο χρόνος για να γίνονται αν αναλύσεις εις βάθος. Εδώ, οι ειδικοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μας λένε, και σε μας στους πολιτικούς και σε όσους τα χρησιμοποιούν για να περάσουν μήνυμα, πως τα βίντεο θα πρέπει να είναι ιδανικά κάτω από ένα λεπτό. Αυτή η κεκτημένη ταχύτητα συμπαρασύρει δυστυχώς και την πολιτική διεργασία και διαδικασία.
Η απαξίωση της πολιτικής ξεκίνησε πριν την είσοδο και την καθιέρωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως ένα βασικό εργαλείο ενημέρωσης, πολύ πριν εθιστούμε σε αυτά. Αυτή η καθιέρωση επίσπευσε δυστυχώς αυτή την απαξίωση. Σήμερα βλέπουμε πολιτικούς να προσπαθούν να μιμηθούν influencers, συνήθως με άγαρμπο τρόπο και με αμφισβητούμενο αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα βλέπουμε και influencers να ρίχνονται στον στίβο της πολιτικής. Και προφανώς το κάνουν καλύτερα. Αφού οι πολιτικοί, σκέφτονται, έρχονται στα δικά μας χωράφια γιατί να μην πάμε εμείς στα δικά τους;
Αυτή η αντίληψη, καταστρέφει περαιτέρω δυστυχώς την πολιτική διεργασία. Πιστεύω πως είναι η στιγμή να πούμε το χιλιοειπωμένο έκαστος στο είδος του. Σκεφτείτε μια χώρα, ή τον πλανήτη όπου οι πολιτικοί δεν θα τρέχουμε πίσω από τα social media, ή δεν θα βγάζουμε την ατζέντα μας στη βάση του τι θα πουλήσει σε αυτά. Δεν εισηγούμαι να αποξενωθεί η πολιτική αλλά να βρεθεί μια πιο υγιής ισορροπία.
Αν κάνουμε αυτή την άσκηση, και πάμε για χάριν συζήτησης στο άλλο άκρο. Ποια θα ήταν τα θέματα που θα έδιναν βαρύτητα οι πολιτικοί χωρίς τα social media; Ποια θα ήταν η ατζέντα; Θα προσπαθούσαμε να εξηγούσαμε τι σημαίνει για μας το ενεργειακό αδιέξοδο της χώρας μας και τις επιλογές που έχουμε; Θα βάζαμε στην ατζέντα πιο έντονα τα περιβαλλοντικά θέματα, ανοίγοντας τη βεντάλια και στην ποιότητα της ζωής; Θα τα συνδέαμε αυτά τα δύο με την εκκρεμότητα του Κυπριακού; Θα βάζαμε στην εξίσωση και το πως επηρεάζεται η οικονομία, από το ατομικό πορτοφόλι, στην επιβίωση της οικογένειας αλλά και στην οικονομία της χώρας; Μπορούμε να βάλουμε και την παράμετρο της τεχνητής νοημοσύνης ως συνισταμένη αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας; Και δεν αγγίξαμε καν την παιδεία της χώρας, ούτε διασυνδέσαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτή η ατζέντα, η οποία εμπλουτίζεται και ανοίγεται συνεχώς, δεν είναι εύκολη. Στο να αναλυθεί και να εξηγηθεί. Είναι όμως πιστεύω απαραίτητο να το κάνουμε. Να επιμένουμε. Να φύγουμε από τη λογική του τι είναι έτοιμος ο κόσμος να ακούσει και να καταναλώσει. Που σήμερα περιλαμβάνει από σκάνδαλα σε εκκλησίες και παραλίες μέχρι τις ενδυματολογικές επιλογές πολιτικών και συζύγων. Είναι ο μόνος τρόπος για να εξηγήσουμε την αξία της πολιτικής και τη χρησιμότητα της. Διαφορετικά θα βλέπουμε μια συνεχή αναφορά σε influencers. Και το μπέρδεμα θα μεγαλώνει. Για το ποιοι ξεκίνησαν σαν πολιτικοί και εξελίχθηκαν σε influencers και ποιοι από influencers το παίζουν πολιτικοί.
Δημήτρης Δημητρίου, Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΣΥ | Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών