Δήλωση για έκθεση ΓΓ των ΗΕ – Κυπριακό 11/07/2019

Δήλωση για έκθεση ΓΓ των ΗΕ – Κυπριακό 11/07/2019

Η κινητικότητα που καταγράφεται, είναι αυτό που επιδιώκουμε εφόσον και για τον ΔΗΣΥ και για την κυβέρνηση παραμένει προτεραιότητα η επίλυση του κυπριακού

Παραδόθηκε χθες ως ανεπίσημο έγγραφο από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών η έκθεσή για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η έκθεση θεωρεί καθοριστική την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και συστήνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας να παρατείνει την εντολή της αποστολής μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη την οποία ως Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζουμε. Αφαιρεί από τη συζήτηση ένα δυνητικό εμπόδιο που θα αφορούσε την παράταση ή όχι της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη χώρα.

Παράλληλα, μετά και τη συνάντηση της κ. Σπέχαρ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, υπήρξε και επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κ. Λουτ και η οποία και αναμένεται στην Κύπρο το επόμενο διάστημα.

Αυτή η κινητικότητα που καταγράφεται και αφορά το εθνικό μας θέμα, είναι αυτό που επιδιώκουμε εφόσον και για τον Δημοκρατικό Συναγερμό και για την κυβέρνηση παραμένει προτεραιότητα η επίλυση του κυπριακού. Η πολιτική βούληση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι δεδομένη και επαναλήφθηκε και χθες τόσο στη συνάντηση με την κα. Σπέχαρ όσο και στην τηλεφωνική επικοινωνία με την κα. Λουτ.

Ωστόσο την ίδια ώρα, όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένως, για να υπάρξει απτή πρόοδος θα πρέπει να υπάρξει θετική συμβολή από όλα τα μέρη. Η Τουρκία, ενόψει και των μέτρων που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πάρει, αλλά και ενόψει των νέων κινήσεων που καταγράφονται στο κυπριακό, πρέπει να σταματήσει όλες τις παράνομες δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ και να συμβάλει στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Λευκωσία 11/7/2019

Share this post