Δήλωση για το Κυπριακό 13/09/2019

Δήλωση για το Κυπριακό 13/09/2019

Πρέπει να συνεχίσουμε με επιμονή στο δρόμο που θα μας οδηγήσει στην άρση του αδιεξόδου

Η επιστολή εκ μέρους της απεσταλμένης των ΗΕ Τζέιν Λουτ προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σχετικά με τα βήματα που έχουν γίνει ως προς τους όρους αναφοράς, κρίνεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό ως ιδιαίτερα θετική.

Η κα Λουτ υπογραμμίζει ότι οι διαβουλεύσεις επέτρεψαν να γίνουν σοβαρά βήματα προόδου και ότι έτσι ανοίγεται δημιουργικά προοπτική για τη συνέχεια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επιβεβαίωση της προσωπικής δέσμευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην προσπάθεια για συνομολόγηση των όρων αναφοράς. Το μήνυμα που προκύπτει είναι ξεκάθαρο: Πρέπει να συνεχίσουμε με επιμονή σε αυτό το δρόμο. Ο οποίος είναι, όπως όλοι ευχόμαστε, ο δρόμος που θα μας οδηγήσει στην άρση του αδιεξόδου και στο να παύσει η Τουρκία από το να δημιουργεί νέα τετελεσμένα.

Νέα τετελεσμένα όπως αυτά που ανακοίνωσε πρόσφατα ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας και αφορούν το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις δηλώσεις και τις ενέργειες, που αποτελούν επέκτασης της εισβολής και προφανώς εμπόδιο στην επίτευξη προόδου στο κυπριακό.

Με την λογική των προκλήσεων και της προσπάθειας δημιουργίας νέων τετελεσμένων από μέρους της Τουρκίας, οι προοπτικές που διανοίγονται όπως σημείωσε και η κ. Λουτ, είναι δύσκολο να έχουν επιτυχία.

Λευκωσία 13/9/2019

 

Share this post