Διάσκεψη Τύπου για τις εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών 25/04/2019

Διάσκεψη Τύπου για τις εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών 25/04/2019

Σημαντικά και πρακτικά μέτρα που θα ενισχύσουν τον πρωτογενή τομέα

Ανακοινώθηκαν σήμερα από τον Υπουργό των Εσωτερικών σημαντικά και πρακτικά μέτρα που θα ενισχύσουν τον πρωτογενή τομέα. Αυτό που έχουμε στην ουσία, είναι μια ολική αναθεώρηση στην πολιτική απασχόλησης των υπηκόων τρίτων χώρων που αφορά στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται στήριξη. Σήμερα βλέπουμε κάποια σοβαρά ζητήματα, ζητήματα που απασχολούν χρόνια τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μας να παίρνουν επιτέλους το δρόμο της επίλυσης. Είναι με αυτά, τα χεροπιαστά μέτρα, που θα έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στους τομείς αυτούς, που στηρίζουμε στην πράξη τους παραγωγικούς τομείς της γεωργοκτηνοτροφίας.

Οι σημερινές αποφάσεις της κυβέρνησης, μειώνουν την ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία που δυσκολεύει αφάνταστα τις επιχειρήσεις αυτές και τα έξοδα των γεωργοκτηνοτρόφων, ενώ την ίδια ώρα αυξάνουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα στον πρωτογενή τομέα.

Είναι ενδεικτικό ότι η δυνατότητα αύξησης του χρόνου παραμονής των πιο έμπειρων και εξειδικευμένων εργατών για διάστημα πέραν των έξι χρόνων, μειώνει και τα έξοδα των εργοδοτών ενώ αυξάνει αναμφίβολα την παραγωγικότητα. Οι τροποποιήσεις επίσης της νομοθεσίας που αφορούν στις τραπεζικές εγγυήσεις, δίνουν οικονομική ανάσα στους γεωργοκτηνοτρόφους, όπως επίσης και η αναθεώρηση των τελών που αποτελούσαν αναμφίβολο οικονομικό βραχνά για τον πρωτογενή τομέα. Αξίζει να σημειωθεί πως η αναθεώρηση της πολιτικής αυτής θα απεγκλωβίσει με την ψήφισή της δεκάδες χιλιάδες εγγυητικές .

Συν αυτών, ο εξορθολογισμός του πλαισίου εργοδότησης ούτως ώστε να μην επιτρέπεται η αλλαγή τομέα εργοδότησης όπως επίσης και για τους εργάτες που αιτούνται πολιτικό άσυλο να μην επιτρέπεται να εργάζονται σε άλλο τομέα πλην της γεωργοκτηνοτροφίας, είναι αλλαγές που επίσης θα βοηθήσουν τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρούμε πως με αυτό τον τρόπο πρέπει να ενισχύουμε τους τομείς της οικονομίας που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα και χρόνια προβλήματα. Με στοχευμένες πολιτικές πράξεις που έχουν άμεσο και ουσιαστικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα των επαγγελματιών. Είναι με αυτόν τον αποτελεσματικό τρόπο, με τις απαραίτητες αποφάσεις, που ενισχύουμε δραστικά τον πρωτογενή τομέα.

25/04/2019

 

Share this post