Διαφάνεια, και στις συμφωνίες
Αν δεν έγιναν συμφωνίες, και η επιταγή του Νικόλα Παπαδόπουλου, του Μαρίνου Σιζόπουλου, του Μάριου Κάρογιαν, των κυνηγών, της Ελένης Θεοχάρους και των άλλων προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι λευκή, είμαστε απέναντι από κάτι πολύ επικίνδυνο. Αν δηλαδή ισχύει αυτό που υποστήριξε ο υποψήφιος, διαψεύδοντας όλους τους πιο πάνω που κατά καιρούς αναφέρονται στις συμφωνίες που έγιναν. Εν πάση περιπτώσει, και τα δύο δεν μπορούν να ισχύουν. Δεν μπορεί να λένε όλοι την αλήθεια, γιατί πολύ απλά αυτά που λένε αλληλοσυγκρούονται.
Δεν είναι κακό να έγιναν συμφωνίες. Συμφωνίες που να αφορούν είτε τις πολιτικές είτε τη διαχείριση της εξουσίας, τον διαμοιρασμό των λαφύρων της. Και για να είμαστε δίκαιοι, το λογικό είναι να έγιναν συμφωνίες. Πάντα γίνονταν. Αυτό το αλαλούμ που γίνεται όμως και αυτή τη βδομάδα, είναι που μας κουράζει. Άλλοι λένε πως έγινε συμφωνία με το ΔΗΚΟ των 18 σημείων, ο υποψήφιος λέει πως η συμφωνία είναι με τον λαό. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος λέει πως συμφώνησε μαζί του πως η αποχώρηση των στρατευμάτων, και των αγημάτων όχι μόνο των κατοχικών, θα γίνει πριν την εφαρμογή της λύσης. Το είπε μάλιστα με περισσή αυτοπεποίθηση στις 14 Ιουλίου, την επομένη της υπερψήφιση από την κεντρική επιτροπή της ΕΔΕΚ, στο πρωινό δρομολόγιο του ΡΙΚ. Δεν μας είπε τι συμφωνήσαν και για την υγεία, δεδομένης της συνεχούς και διαρκούς αντίδρασης του Μαρίνου Σιζόπουλου στο ΓεΣΥ και στην περιοδική αλλά επίμονη προσπάθεια του να αλλάξει διά της τεθλασμένης τη φιλοσοφία και τον χαρακτήρα του συστήματος υγείας.
Και το κίνημα των κυνηγών, αναφέρθηκε πως συμφώνησε ο υποψήφιος, στις βασικές θέσεις του κινήματος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις πολιτικές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ξεκάθαρη τη θέση τους πως διαφωνούν με τα φωτοβολταϊκά πάρκα γιατί, μειώνουν τους ωφέλιμους χώρους για κυνήγι. Ισχύει αυτό; Όντως συμφωνήθηκε κάτι τέτοιο; Και τι άλλο συμφωνήθηκε;
Το μεγαλύτερο αλαλούμ βεβαίως το εντοπίζουμε στο ΔΗΚΟ. Αν δεν υπάρχει συμφωνία, τότε δεν λέει την αλήθεια ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Αν υπάρχει συμφωνία, 18 σημείων, περισσότερων, λιγότερων δεν έχει σημασία, τότε δε λέει την αλήθεια ο υποψήφιος τους. Πέραν της αξίας σε ότι έχει να κάνει με τη διαφάνεια, έχει αξία και η ουσία των θέσεων. Ένα από τα καίρια σημεία στην υπεράσπιση του Νίκου Χριστοδουλίδη στην κεντρική επιτροπή του ΔΗΚΟ στις 26 Ιουνίου είναι στη στάση του στο Κρανς Μοντάντα όπου ήταν ο μόνος Ελληνοκύπριος, μαζί με τον Νίκο Κοτζιά, που υπερασπίστηκαν τη θέση μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις. Το διέψευσε βεβαίως ο ίδιος ο υποψήφιος σε λιγότερες από 30 μέρες, στις 21 Ιουλίου στο πρώτο debate του ΡΙΚ, λέγοντας πως αυτό θα συνέβαινε σε 7 χρόνια.
Τη διαφάνεια όταν την πιστεύεις την υπηρετείς. Προφανώς και τα όσα λένε, τόσο ο υποψήφιος, όσο και το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, η ΔΗΠΑ, οι κυνηγοί και οι άλλοι είναι λόγια του αέρα. Η επιμονή βεβαίως στη μη δημοσιοποίηση ίσως να οφείλεται σε δύο λόγους. Είτε γιατί αυτές οι συμφωνίες είναι συγκρούονται μεταξύ τους, είτε θα αποκαλύπτουν το πόσο εξαρτώμενος θα είναι ο υποψήφιος από τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τον Μαρίνο Σιζόπουλο και τους άλλους. Μπορεί να ισχύουν και τα δύο.
*Άρθρο μου δημοσιευμένο στην έντυπη ΑΛΗΘΕΙΑ | Παρασκευή 02/12/2022