Εκλογές…παρά πόδα

Εκλογές…παρά πόδα

Η κοινωνία είναι τόσο απηυδισμένη από τις συμφωνίες που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες που θα έρθει και θα τιμωρήσει όλους όσους αποπειραθούν να το πράξουν. Πόσω δε μάλλον όταν οι συμφωνίες αυτές θα έχουν να κάνουν με χειραγώγηση της ψήφου των πολιτών

Το μελάνι των αναλύσεων των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών δεν στέγνωσε καλά καλά και ήδη έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία των εκλογών του Δεκέμβρη. Το έχουμε πει πολλές φορές, πως οι πολλές εκλογικές αναμετρήσεις μας τραβούν πίσω. Μειώνουν τον ωφέλιμο χρόνο για παραγωγή πολιτικής και δεν αφήνουν τις διαδικασίες να αναπνεύσουν. Η πρόταση για ταυτόχρονη διεξαγωγή των δημοτικών με τις ευρωεκλογές είναι πιστεύω η ιδανική, τόσο για να αφαιρέσουμε μια εκλογική και κυρίως προεκλογική αναμέτρηση όσο και για να εξοικονομήσουμε χρήματα. Θα αυξήσουμε ακόμα πιστεύω το ενδιαφέρον της κοινωνίας, αφού θα έχουμε μια διπλή αναμέτρηση μειώνοντας ταυτόχρονα την «ενόχληση» και την κούραση.

Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος. Τα τελευταία τρία χρόνια γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έχουμε δει προτάσεις και Άγγλων και Ιταλών εμπειρογνωμόνων. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως αν δεν αναβάλουμε τις εκλογές, με ξεκάθαρη εντολή οι επόμενες δημοτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο του 2019, ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές, να είναι εκλογές με υλοποιημένη την μεταρρύθμιση που εννοείται πως θα προνοεί και μείωση των Δήμων, θα δυσκολέψει πολύ το όλο εγχείρημα. Όσο αναβάλουμε την διαδικασία, τόσο θα απομακρυνόμαστε από τον στόχο. Σήμερα έχουμε μια δεδηλωμένη πρόθεση από της ηγεσίες των Δήμων για την υλοποίηση. Δεν είμαι σίγουρος σε πιο βαθμό θα ισχύει αυτό τον Ιανουάριο.

Η συζήτηση βέβαια για αναβολή των εκλογών είναι μάλλον θεωρητική. Κατέγραψα απλά την εκτίμηση μου για το μέλλον της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, αυτές λειτουργούσαν διαχρονικά ως πρόκριμα για τις Προεδρικές που ακολουθούν σε 14 μήνες. Συνάπτονταν συμφωνίες, δοκιμάζονταν συμμαχίες. Αυτή τη φορά δεν είμαι σίγουρος πως μπορεί να ακολουθηθεί η πεπατημένη. Η κοινωνία είναι τόσο απηυδισμένη από τις συμφωνίες που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες που θα έρθει και θα τιμωρήσει όλους όσους αποπειραθούν να το πράξουν. Πόσω δε μάλλον όταν οι συμφωνίες αυτές θα έχουν να κάνουν με χειραγώγηση της ψήφου των πολιτών. Οι επόμενες εκλογές θα είναι οι εκλογές των προσωπικοτήτων. Υποψήφιοι άφθαρτοι, με εμπειρίες από την αγορά εργασίας, με εκτίμηση στις τοπικές κοινωνίες, με όρεξη που θα αποπνέει αέρα ανανέωσης θα είναι σίγουρα σοβαρές υποψηφιότητες, ανεξάρτητα αν οι προσθέσεις ποσοστών θα λένε το αντίθετο. Οι εντυπώσεις βέβαια στις δημοτικές εκλογές κερδίζονται από το αποτέλεσμα των μητροπολιτικών δήμων και είναι εκεί που θα επενδύσουν τα κόμματα. Κανείς δεν θα θυμάται ύστερα από μια βδομάδα τα ποσοστά στα δημοτικά συμβούλια, πόσω μάλλον στα κοινοτικά και στις σχολικές εφορείες.

Η κοινωνία είναι τόσο απηυδισμένη από τις συμφωνίες που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες που θα έρθει και θα τιμωρήσει όλους όσους αποπειραθούν να το πράξουν. Πόσω δε μάλλον όταν οι συμφωνίες αυτές θα έχουν να κάνουν με χειραγώγηση της ψήφου των πολιτών

Ένα από τα ζητήματα που χρειάζεται να δούμε με σοβαρότητα είναι ο εκσυγχρονισμός της εκλογικής διαδικασίας. Καταθέσαμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός προτάσεις νόμου τόσο για εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας όσο και για εφαρμογή της επιστολικής ψήφου αλλά και για μείωση του χρονικού διαστήματος που κλείνει ο εκλογικός κατάλογος. Σε ότι αφορά την πρότασή μας για οριζόντια ψηφοφορία είναι η πρώτη πρόταση που κατατέθηκε και αναλύει μέχρι τέλους και την διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων και των σταυρών προτίμησης. Ήδη είχαμε την προηγούμενη βδομάδα πολύωρη συνάντηση με λειτουργούς της Βουλής και προχωρήσαμε αρκετά σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Ο στόχος είναι να ξεκινήσει η συζήτηση άμεσα τον Σεπτέμβρη και να καταλήξουμε όσο πιο άμεσα και στην μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τον Δεκέμβρη. Επί της ουσίας θα κριθούμε όλοι στην συζήτηση. Όσοι δηλώνουν θεωρητικώς υπέρ της οριζόντιας και όσοι πράγματι πιστεύουν σε αυτήν.

Share this post