Η αξία του ΓεΣΥ

Η αξία του ΓεΣΥ

Όσο και αν πιστεύουν στην αντιπολίτευση πως θα βρουν ευήκοα ώτα, χρειάζεται να ξέρουν πως το αγαθό της υγείας θωρακίζεται στη χώρα μας με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Η μόνιμη επωδός σχεδόν όλου του λαού μας «έχουμε την υγεία μας, όλα τα άλλα διορθώνονται» λεγόταν πολλές φορές από κεκτημένη ταχύτητα ή από συνήθεια. Με την εξάπλωση της πανδημίας ζούμε όλοι μας στο πετσί μας την αξία του αγαθού της υγείας. Και κατανοούμε όλοι μας τη σημασία να έχουμε ένα σύστημα υγείας που αντέχει και ανταποκρίνεται σε αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες.

Μόνο στη σκέψη να περνούσαμε όλον αυτό τον κυκεώνα χωρίς να είχαμε προλάβει να εφαρμόσουμε την πρώτη έστω φάση του ΓεΣΥ προσωπικά με πιάνει πανικός. Αν μας έβρισκε ο κορωνοϊός, χωρίς τα στοιχειώδη, χωρίς τον αυξημένο προϋπολογισμό του κράτους για τη μεταρρύθμιση στην υγεία που αφορά και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων και την εφαρμογή του ΓεΣΥ, η κατάσταση πολύ φοβάμαι θα ήταν καταστροφική.

Ζούμε στην εποχή που βλέπουμε καθημερινά, να καταρρέουν τα συστήματα υγείας στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Αγγλία ακόμη και στη Νέα Υόρκη. Είναι αδιανόητο να περίμενε κάποιος να μην υπήρχαν ζητήματα στα δημόσια νοσοκομεία της Κύπρου, που λειτουργούσαν μάλιστα σε ένα μεταβατικό στάδιο αυτονόμησης. Το δεδομένο είναι πως καταφέραμε να «δαμάσουμε» αυτά τα ζητήματα, να κλείσουμε έγκαιρα τις τρύπες, να μην χάσουμε τη μπάλα από τα πόδια μας και να κρατήσουμε τον έλεγχο της κατάστασης, παρά τις αστοχίες που υπήρξαν, ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες, λόγω κυρίως του εύρους της πανδημίας και της πρωτόγνωρης κρίσης.  Η συμβολή της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας όπως επίσης και της Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης ήταν καθοριστική. Η κυβέρνηση διέθεσε 100 εκατομμύρια επιπλέον, αγόρασε αναπνευστήρες, έφερε έγκαιρα αναλώσιμα σε ένα σκηνικό παγκόσμιας δημοπρασίας στο πεζοδρόμιο των αεροδρομίων και τώρα μπορούμε με ασφάλεια να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση. 

Είναι πολλοί που προτρέχουν ήδη να ψέξουν και να κατακεραυνώσουν τις αδυναμίες ή και τα κενά των νοσοκομείων μας. Είναι δε και άλλοι που ακονίζουν, είμαι σίγουρος, τα μαχαίρια τους για να το κάνουν με δριμύτητα μόλις ξεπεράσουμε τον υγειονομικό κίνδυνο. Ήδη το ΑΚΕΛ ρίχνει τα τροχιοδεικτικά πυρά με την επιθυμία ταυτόχρονα να παραμείνουν τα νοσηλευτήρια στο υπουργείο υγείας, ξηλώνοντας ταυτόχρονα τη μεταρρύθμιση στη υγεία αφού μια τέτοια εξέλιξη καταργεί την αυτονόμηση.

Όσο και αν πιστεύουν στην αντιπολίτευση πως θα βρουν ευήκοα ώτα, χρειάζεται να ξέρουν πως το αγαθό της υγείας θωρακίζεται στη χώρα μας με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ. Κατανοούμε όλοι την ανάγκη για αναστολή για μερικούς μήνες της εφαρμογής της δεύτερης φάσης λόγω της πανδημίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε και δεν πρέπει να πισωγυρίσουμε. Όποια συζήτηση για ακύρωση της αυτονόμησης των δημόσιων νοσοκομείων, ή για κατάργηση άλλων προνοιών για την εφαρμογή του ΓεΣΥ ισοδυναμεί με ταφόπλακα για τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση που επιχειρήθηκε ποτέ. Και αυτό είναι ένα καταστροφικό σενάριο.

Μέσα σε αυτό το πανδαιμόνιο το ΑΚΕΛ βρήκε επίσης την ευκαιρία να αναβιώσει τον υπαρκτό σοσιαλισμό. Στα μυαλά τους έστω. Είτε με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν, είτε μέσω της κοινής διακήρυξης των κομμουνιστικών κομμάτων, μας είπαν ούτε λίγο ούτε πολύ πως η «κακιά Ευρώπη» ζήτησε από τα κράτη μέλη της, μέσω μάλιστα 63 οδηγιών, να μειώσουν τον προϋπολογισμό τους για την υγεία, να ιδιωτικοποιήσουν την υγεία, και αυτός είναι ο λόγος που καταρρεύσαν τα συστήματα υγείας. Λοιπόν, για να ξεμπερδεύουμε με αυτά. Καμία οδηγία δεν εκδόθηκε από την ΕΕ με αυτό τον στόχο ή για αυτό τον λόγο. Η υγεία είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών.

Και για να φέρουμε τη συζήτηση και στην Κύπρο. Είτε ξέρουν να διαβάζουν τα νούμερα στο ΑΚΕΛ είτε όχι, ο προϋπολογισμός για την υγεία στη χώρα μας αυξήθηκε και το 2019 και το 2020. Κυρίως, λόγω της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης και του Δημοκρατικού Συναγερμού για να εφαρμόσουμε επιτέλους και στον τόπο μας ένα Γενικό Σύστημα Υγείας. Που όσο και να θέλουν στο ΑΚΕΛ να το οικειοποιηθούν, δεν τους το χαρίζουμε. Αναγνωρίζουμε τη θετική τους συμβολή, όπως και σε όλα τα κόμματα.

Και δυό λόγια για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, τους ήρωες της πρώτης γραμμής του πολυτιμότερου αγαθού μας. Σας ευχαριστούμε. Πέραν της πλήρους εφαρμογής του ΓεΣΥ που οφείλουμε να κάνουμε πράξη για σας όπως και για όλους τους πολίτες, χρειάζεται να βρούμε ως πολιτεία και τον τρόπο να σας πούμε έμπρακτα το ευχαριστώ που σας χρωστούμε.

 

*Άρθρο δημοσιευμένο στον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ, Κυριακή 10/05/2020.

 

Share this post