Η επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα

Φοβάμαι πολύ τη Δευτέρα που ξημερώνει. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα σήμερα,

η διαχείρισή του θα είναι δύσκολη, πολύ δύσκολη υπόθεση. Η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη και στο ευρώ και ο καλύτερος τρόπος να διασφαλιστεί αυτό σήμερα είναι με μια ισχυρή νίκη του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνησης ευρείας αποδοχής ή και οικουμενική να διαπραγματευτεί με την τρόικα μια νέα συμφωνία και να επέλθει η ομαλότητα και η κανονικότητα σε έναν χρόνο. Και για να μην παρεξηγηθώ, η συμφωνία θα είναι επώδυνη, χειρότερη από την πρόταση Γιούνκερ της περασμένης Παρασκευής και δεν θα διασφαλίζει το χρέος. Πιστεύω όμως πως είναι ο πιο σίγουρος δρόμος, ο εγγυημένος τρόπος για να γλυτώσουμε τα χειρότερα, την άτακτη χρεοκοπία και τη διχόνοια ανάμεσα στον ελληνικό λαό.

Το πιθανότερο σενάριο είναι η επικράτηση του ΝΑΙ ή του ΟΧΙ να είναι οριακή. Και εκεί θα ζήσουμε τους μεγαλύτερους μας φόβους.

Από την άλλη, ένα ισχυρό ΟΧΙ, θα θέσει ενώπιον των ευθυνών του τον Αλέξη Τσίπρα. Θα πάρει άλλωστε αυτό που ήθελε, μια καθαρή εντολή για να επαναδιαπραγματευθεί μια καλύτερη πρόταση, ένα τρίτο μνημόνιο. Σε τέτοια εξέλιξη εκτιμώ πως η τρόικα, αφού έρθει και εκτιμήσει επί τόπου την κατάσταση θα καταθέσει μια πρόταση – τελεσίγραφο, παραβλέπω το ότι θα είναι πολύ χειρότερη από το τι υπήρχε στο τραπέζι πριν από μία βδομάδα, με τον χαρακτήρα take it or leave it. Ο Τσίπρας θα απορρίψει την πρόταση και θα οδηγήσει την Ελλάδα σε άτακτη χρεοκοπία, έξοδο από την Ευρωζώνη, σε απομόνωση στην Ευρώπη, σε νερά αχαρτογράφητα που κανείς δεν μπορεί σήμερα να εκτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής.

Το πιθανότερο όμως σενάριο είναι η επικράτηση του ΝΑΙ ή του ΟΧΙ να είναι οριακή. Και εκεί θα ζήσουμε τους μεγαλύτερους μας φόβους. Ένα οριακό αποτέλεσμα, χωρίς ξεκάθαρο μήνυμα, θα εντείνει τον εθνικό διχασμό που καλλιεργείται αυτές τις μέρες, και θα βάλει την Ελλάδα σε ακόμα μεγαλύτερες περιπέτειες. Με ένα οριακό ΝΑΙ, δεν θα έχουμε αλλαγή, άμεσα τουλάχιστον, κυβέρνησης, θέμα που θα αναδειχθεί σε μείζον. Ένα οριακό ΟΧΙ, θα ερμηνεύεται από την κυβέρνηση, με διαφορετικό τρόπο από μέρα σε μέρα. Θα συνεχίσει το ίδιο ρελαντί, με μεγαλύτερο στόμφο, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Το διακύβευμα σήμερα είναι η Ευρώπη. Και το μήνυμα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Υπέρ της συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας, της σταθερότητας εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, η συνέχιση της χώρας στην Ευρωζώνη. Και το ζητούμενο είναι ξεκάθαρο. Ευρώ ή δραχμή, Μένουμε Ευρώπη ή φεύγουμε από αυτήν. Κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη με νόμισμα τη δραχμή.

Ένα άλλο σημαντικό ζητούμενο είναι η ενότητα του λαού από αύριο. Η χειρότερη υπηρεσία στη χώρα, με δεδομένο το χάος που υπάρχει, είναι η διάσπαση των Ελλήνων σε πατριώτες και προδότες, σε περήφανους και υποδουλωμένους, σε δωσίλογους και πολεμιστές. Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα δεν συμφέρει κανέναν. Και όσες φορές στο παρελθόν, η Ελλάδα βρέθηκε σε αντίστοιχο σκηνικό, με τον κόσμο διασπασμένο, έχασε, και έχασε πολλά. Και ευθύνη για το κλίμα που θα επικρατήσει αύριο έχουν πρωτίστως οι πολιτικοί. Τα συμπεράσματά τους από τα αποτελέσματα δεν πρέπει να πυροδοτούν το ήδη τεταμένο κλίμα και να σπρώξουν τον κόσμο σε παρατεταμένη διαμάχη.

Μακάρι να επικρατήσει με άνεση το ΝΑΙ. Να σταλεί ξεκάθαρο το μήνυμα σε όλους, εκτός και εντός Ελλάδος πως η θέληση και η ροπή του ελληνικού λαού είναι ξεκάθαρα ευρωπαϊκή. Και πως οι Έλληνες πολίτες δεν παρασύρονται από ψευτοδιλήμματα, δεν ρίχνουν το δικό τους μέλλον, των παιδιών τους και των επόμενων γενεών στα ζάρια. Δεν δέχονται να παίξουν το power game των συριζαίων, δεν δέχονται να μπουν μπροστά για να ικανοποιήσουν τις εμμονές ανθρώπων που γαλουχήθηκαν με αντιευρωπαϊσμό. Φοβάμαι το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας στα χέρια ανθρώπων που δεν αγαπούν, δεν εκτιμούν, δεν πιστεύουν στις αξίες της Ευρώπης, στο όραμα της Ευρώπης.

Share this post