Η ηθική στην πολιτική

Η ηθική στην πολιτική

Η πολιτική ηθική και δεοντολογία χάθηκαν. Πήγαν περίπατο στη Λεμεσό μαζί με την έδρα. Κανείς, προεκλογικά, δεν απάντησε με ειλικρίνεια τι θα έκανε η Θεοχάρους. Αν θα τιμούσε τη νέα εντολή που ζήτησε και πήρε από του πολίτες ή θα τους έγραφε στα παλαιότερα των υποδημάτων της, όπως και τελικά έκανε.

Νομοθετήσαμε την Παρασκευή σε σχέση με το κενό που αναδείχθηκε από το εκλογοδικείο πριν από ακριβώς ένα μήνα. Το κενό που αφορά την πλήρωση θέσης στη Βουλή το δεκαήμερο από τη μέρα ανακήρυξης μέχρι και τη μέρα της ορκωμοσίας. Η πρόταση νόμου πέρασε με τη διαφωνία και την καταψήφιση από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Τα ουσιαστικά σημεία αυτής της πρότασης νόμου ήταν δύο. Το πρώτο αφορούσε την αναδρομική ισχύ του νόμου για να καλύψει το κενό που προέκυψε στη Λεμεσό. Το δεύτερο σημείο, και ίσως το σημαντικότερο και το πιο ουσιώδες, είναι η πρόνοια του νόμου για το πώς θα ρυθμίζονται αντίστοιχα περιστατικά από εδώ και πέρα.

Σε σχέση με την αναδρομική ισχύ. Εμείς, στον Δημοκρατικό Συναγερμό ποτέ δεν διαφωνήσαμε με την αρχή του σεβασμού στη λαϊκή βούληση και στο αποτέλεσμα των συγκεκριμένων εκλογών. Δεχόμαστε πως η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη. Το ζήτημα που υπάρχει και τίθεται είναι αν μπορεί ένας νόμος το 2017 να έρθει να ρυθμίσει τι έγινε σε εκλογές το 2016. Αναδρομικά. Κατά την προσωπική μου άποψη τίθεται θέμα συνταγματικότητας. Αλλά δεν είναι αυτό το πιο σημαντικό. Η έδρα στη Λεμεσό κερδήθηκε και ανήκει στο συγκεκριμένο κίνημα. Αυτό είναι σεβαστό. Για το πώς κερδήθηκε θα το αναλύσουμε πιο κάτω.

Τι θα συμβεί αν θα προκύψει ανάλογο ζήτημα στο μέλλον; Αν δηλαδή, ένας υποψήφιος που ανακηρύσσεται βουλευτής την Κυριακή των εκλογών δεν θέλει ή δεν τον συμφέρει να ορκιστεί βουλευτής. Και προφανώς δεν μπορεί να ορκιστεί γιατί θα πρέπει πρώτα να απολέσει την ιδιότητά του; Απλούστατα, θα λέει δεν αποδέχομαι, και θα πηγαίνει η έδρα στον επιλαχόντα ή την επιλαχούσα. Τι λέμε δηλαδή στα κόμματα; Να θεσμοθετήσουν την ανηθικότητα και την έλλειψη δεοντολογίας. Να κατεβάζουν ως υποψήφιους τους δημοφιλείς ευρωβουλευτές ή ανθρώπους με αναγνωρισιμότητα και ισχύ που εργάζονται στο Δημόσιο και δεν θα συμφέρει να παραιτηθούν για να ορκιστούν. Να υφαρπάξουν την ψήφο των πολιτών, να μιλούν με γρίφους ή ως πυθίες ή να λένε και ψέματα, αν και όταν ερωτηθούν για το αν θα παραιτηθούν αν εκλεγούν και να διαιωνίζεται η δυσοσμία και η απαρέσκεια ολόκληρης της πολιτείας προς το πολιτικό σύστημα. Την Παρασκευή, όσοι υπερψήφισαν την πρόταση νόμου του Δημήτρη Συλλούρη νομιμοποίησαν την παραποτιά των πολιτών σε μελλοντικές εκλογές.

Η πολιτική ηθική και δεοντολογία χάθηκαν. Πήγαν περίπατο στη Λεμεσό μαζί με την έδρα. Κανείς, προεκλογικά, δεν απάντησε με ειλικρίνεια τι θα έκανε η Θεοχάρους. Αν θα τιμούσε τη νέα εντολή που ζήτησε και πήρε από του πολίτες ή θα τους έγραφε στα παλαιότερα των υποδημάτων της, όπως και τελικά έκανε.

Τελικά οι έδρες πού ανήκουν; Στα κόμματα; ή στα πρόσωπα; Την Παρασκευή νομοθετήσαμε πως ανήκουν στα κόμματα. Εξού και όλοι σέβονται το πως στις εκλογές του 2016 η έδρα της Λεμεσού πάει στην Αλληλεγγύη. Τα ξύλα όμως είναι της παπαθκιάς; Δεν έπρεπε να ισχύσει το ίδιο και για τις ευρωεκλογές του 2014; Με πρωταγωνιστές τους ίδιους; Ή μήπως είναι κάποιος που πιστεύει πως η Ελένη Θεοχάρους μπορούσε να εκλεγεί ευρωβουλευτής χωρίς τη σημαία του ΔΗΣΥ το 2014;

Η πολιτική ηθική και δεοντολογία χάθηκαν. Πήγαν περίπατο στη Λεμεσό μαζί με την έδρα. Κανείς, προεκλογικά, δεν απάντησε με ειλικρίνεια τι θα έκανε η Θεοχάρους. Αν θα τιμούσε τη νέα εντολή που ζήτησε και πήρε από του πολίτες ή θα τους έγραφε στα παλαιότερα των υποδημάτων της, όπως και τελικά έκανε. Αν είχε τα κότσια να ήταν ειλικρινής δεν θα κάναμε σήμερα αυτή την κουβέντα. Το επιστέγασμα είναι πως επιβραβεύσαμε αυτή την τακτική. Είπαμε πως μπορεί να το ξανακάνει. Χωρίς κανένα δισταγμό. Αυτή και όλοι όσοι άλλοι θελήσουν.

Υπάρχουν εκφάνσεις της ανηθικότητας που είναι ποινικά κολάσιμες. Υπάρχουν άλλες εκφάνσεις που είναι μετρήσιμες και διωκόμενες. Η πολιτική ανηθικότητα, αν και μπορεί να θεωρηθεί, κατά τη γνώμη μου, η χειρότερη έκφανση ανηθικότητας είναι υποκειμενική. Όπως και τα πλείστα στην πολιτική. Η πληγή όμως μένει. Το τραύμα αργά και σταθερά μεγαλώνει. Το υφιστάμενο ιατρικό προσωπικό της πολιτικής θα συνεχίσει να δίνει παυσίπονα, μη θέλοντας να αναγνωρίσει το μέγεθός του. Μέχρι τη στιγμή που το τραύμα θα καταστεί διαμπερές. Και ο ασθενής θα καταλήξει. Ελπίζω να μην είναι εκείνη η στιγμή που θα πρέπει να ανακαλύψουμε τι εστί ηθική και δεοντολογία στην πολιτική. Θα είναι πολύ αργά.

Share this post