Η κατάκτηση του ΓεΣΥ

Η κατάκτηση του ΓεΣΥ

Μέχρι το 2017 ήμασταν η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν είχε γενικό σύστημα υγείας. Και μιλάμε για το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής όλων μας, για την υγεία μας. Οι λόγοι που καθυστερήσαμε ήταν πολλοί, όλοι κάτω από την έλλειψη ενός συστατικού: της πολιτικής βούλησης. Είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, η μεγαλύτερη κατάκτηση της κοινωνίας. Εκ των πραγμάτων άλλαξε τις ισορροπίες στον τομέα της υγείας. Και τόσα χρόνια, κανένας δεν τολμούσε να τα βάλει με τα μεγάλα συμφέροντα και να αλλάξει τα δεδομένα. Είτε ήταν των γιατρών, των ασφαλιστικών των φαρμακέμπορων και άλλων.

Δύο ήταν οι πολιτικές πράξεις. Η πρώτη το 2001, η ίδρυση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, και η δεύτερη το 2017, το ΓεΣΥ. Δύο πράξεις που αποδεικνύουν την πολιτική βούληση του Δημοκρατικού Συναγερμού να νομοθετεί, να μεταρρυθμίζει, βλέποντας το καλό των πολλών, υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον.  Δεν υποτιμούμε τη συμβολή των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων. Αλλά ούτε τους χαρίζουμε αυτή την μεγάλη κοινωνική κατάκτηση και ούτε μπορούμε να ξεχάσουμε πως για δέκα χρόνια που κυβέρνησαν, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ έκαναν γαργάρα την εφαρμογή του ΓεΣΥ και τύρβαζαν για τα συμφέροντα που λέγαμε πιο πάνω.

Αυτή η Κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού με Υπουργό Υγείας τον Γιώργο Παμπορίδη συμφώνησε και ψηφίστηκαν ομόφωνα τα νομοσχέδια που αφορούσαν την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού με Υπουργό Υγείας τον Κωνσταντίνο Ιωάννου εφάρμοσε το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Είναι κρίμα, σήμερα να φορτώνεται για άλλη μια φορά ο Δημοκρατικός Συναγερμός τη μεμψιμοιρία για υπονόμευση του ΓεΣΥ την ώρα που έπρεπε να καρπώνεται τα πολιτικά οφέλη από αυτή τη μεγάλη κοινωνική κατάκτηση των εργαζομένων και όλων των κατοίκων της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Παράταξης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκαθάρισε δημοσίως πως δεν πρόκειται να αλλάξουμε τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ και σκότωσε τους ψιθύρους που ξεκίνησαν από τον αναπληρωτή πρόεδρο, τον Χάρη Γεωργιάδη, πως εμείς, που το φέραμε και το εφαρμόζουμε θα το υπονομεύσουμε. Αυτό που βγαίνει για άλλη μια φορά από τη δημόσια συζήτηση για το ΓεΣΥ είναι πως χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε μια και καλή τη θέση του κόμματος. Δεν γίνεται κάθε φορά που ανοίγει μια τέτοια συζήτηση να μην είναι κρυστάλλινες οι προθέσεις του κυβερνώντος κόμματος που έφερε και εφαρμόζει τη μεταρρύθμιση.

Το Γενικό Σύστημα Υγείας που σήμερα απολαμβάνουμε έχει συγκεκριμένες παραμέτρους. Έχει αρχιτεκτονική και φιλοσοφία μονοασφαλιστικού χαρακτήρα. Αυτή η συζήτηση τελείωσε. Αυτό μας συμβούλευσαν και οι Ολλανδοί, αυτό ψηφίσαμε, αυτό εφαρμόζουμε. Ήταν άλλωστε και μέρος της εξίσωσης για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, απαραίτητο προαπαιτούμενο για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Όποιος υποστηρίξει πως σήμερα δεν υπάρχουν ζητήματα είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα λύσουμε. Και όσα δεν μπορούν να λυθούν από την εφαρμογή των κανονισμών του ΟΑΥ να το κάνουμε με νομοθετική ρύθμιση. Αλλά πρώτα οφείλει και ο ΟΑΥ να εφαρμόσει πλήρως τον υφιστάμενο νόμο και τους κανονισμούς, κάτι που σήμερα δεν γίνεται. Από εκεί και πέρα καμία νομοθετική πρωτοβουλία δεν μπορεί να ναρκοθετεί και να υπονομεύει την αρχιτεκτονική και την φιλοσοφία του ΓεΣΥ που έχουμε. Μελετώντας τις αναλύσεις των τελευταίων ημερών, πείστηκα πως η πρόταση νόμου του Μαρίνου Σιζόπουλου κάνει αυτό ακριβώς που δεν θέλουμε. Η προσωπική μου θέση είναι ξεκάθαρη και είναι ενάντια στη συγκεκριμένη πρόταση νόμου.

Σήμερα, οφείλουμε να μιλήσουμε ξεκάθαρα. Να αφήσουμε τα μισόλογα, τα “ναι μεν αλλά”. Και ως Δημοκρατικός Συναγερμός να μην αφήνουμε καμία αμφιβολία σε κανέναν πως δεν υπηρετούμε το συμφέρον των πολλών, της κοινωνίας και των πολιτών, το δημόσιο συμφέρον.  Είναι κρίμα για όλα τα στελέχη της παράταξης, είναι άδικο στην ιστορία του Δημοκρατικού Συναγερμού να τολμούμε διαχρονικά και να φέρνουμε και να εφαρμόζουμε τις μεγαλύτερες, τις πιο ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στον τόπο και να μην καταφέρνουμε να τις καρπωνόμαστε πλήρως. Ας ξεκινήσουμε από το ΓεΣΥ, ας ξεκαθαρίσουμε εσωτερικά το τι κάνουμε και τι θέλουμε να κάνουμε για να καταφέρουμε να πείσουμε και τους πολίτες για τις προθέσεις μας.

Άρθρο μου δημοσιευμένο στην έντυπη εφημερίδα “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” | Κυριακή 07.11.2021

Share this post