Η Κύπρος του 2030

Η Κύπρος του 2030

Διαφάνεια, υποδομές, απασχόληση, οικογενειακή πολιτική, ανάπτυξη και σίγουρα η παιδεία μας πρέπει να είναι η προμετωπίδα αυτής της προσπάθειας

Στο άρθρό μου την προηγούμενη βδομάδα έγραψα μεταξύ άλλων: «Το διακύβευμα βέβαια για τον Νίκο Αναστασιάδη δεν είναι το έργο αυτής της πενταετίας, αλλά το πως «παντρεύεται» το έργο αυτό με το όραμα για μια καλύτερη Κύπρο. Πως, πάνω σε αυτά τα λιθάρια θα κτίσουμε τη χώρα που θέλουμε. Μετρημένα, υπεύθυνα, ρεαλιστικά, ορθολογιστικά. Να απαντήσουμε, εσωτερικά, το δικό μας πολιτικό ερωτήματα και το ζητούμενο στην κοινωνία για το ποια Κύπρο θέλουμε το 2030. Και το πως, εφαρμοσμένα και εφαρμόσιμα, θα φτάσουμε εκεί. Τι χρειάζεται να γίνει μέχρι το 2023, και το πως αξιοποιείται το τι έγινε από το 2013 μέχρι σήμερα. Αυτό είναι, στο δικό μου μυαλό, το διακύβευμα αυτών των εκλογών».

Σήμερα θα προσπαθήσω να γίνω συγκεκριμένος. Με προτάσεις και εισηγήσεις που θα ανοίγουν τον δρόμο για μια χώρα πρότυπο στην περιοχή και στην Ευρώπη. Και έχουμε πιστεύω τον τρόπο και την πολιτική βούληση να τα καταφέρουμε. Διαφάνεια, υποδομές, απασχόληση, οικογενειακή πολιτική, ανάπτυξη και σίγουρα η παιδεία μας πρέπει να είναι η προμετωπίδα αυτής της προσπάθειας. Την ίδια χρειάζεται να αξιοποιήσουμε την καίρια γεωγραφική μας θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αξιοπιστία που κτίσαμε αυτή την πενταετία χρειάζεται να κεφαλαιοποιηθεί. Στο πλέγμα του αναβαθμισμένου ρόλου συμβάλλει και η αξιοπιστία μας στον τομέα της ενέργειας. Οι εταιρίες κολοσσοί χρειάζεται να κτίσουν υποδομές εδώ και να πείσουμε πως μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση.

Διαφάνεια, υποδομές, απασχόληση, οικογενειακή πολιτική, ανάπτυξη και σίγουρα η παιδεία μας πρέπει να είναι η προμετωπίδα αυτής της προσπάθειας

Κάθε πρότασή μας πρέπει να είναι εφαρμόσιμη και ρεαλιστική. Χρειάζεται όμως πρώτα να αφαιρέσουμε τους παράγοντες που δημιουργούν επιπλέον βάρος και σκοτώνουν κάθε προοπτική ανάπτυξης. Η γραφειοκρατία, που δημιουργεί και διαπλοκή, δεν μας ταιριάζει. Το καλύτερο αντίδοτο στην διαπλοκή είναι η διαφάνεια. Το καλύτερο αντίδοτο στην γραφειοκρατία που εμπεδώνει την διαφάνεια και σκοτώνει την διαπλοκή και την διαφθορά είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η απλοποίηση των διαδικασιών. Η ηλεκτρονική υπογραφή, η ηλεκτρονική ταυτότητα και η υιοθέτηση μεθόδων, διαδικασιών και πρωτοκόλλων του «οne stop eshop» θα εμβαθύνουν και θα επισπεύσουν τον δρόμο της χώρας μας προς την ανάπτυξη από τη μια και προς το τέλος της διαφθοράς από την άλλη.

Την παιδεία δεν μπορούμε να την προσπερνούμε. Μεταρρυθμίσεις έγιναν αυτά τα πέντε χρόνια. Αλλά χρειάζεται να καταφέρουμε να βγούμε από την στρατόσφαιρα της λογικής των τελευταίων πενήντα χρόνων. Ψηφιοποίηση των βιβλίων, αλληλεπίδραση (και ψηφιακή) μαθητών και εκπαιδευτικών, απομάκρυνση από την λογική «κάθε νέος και πτυχιούχος», παρακολούθηση της αγοράς εργασίας, ορθολογισμός στον επαγγελματικό προσανατολισμό είναι στοιχεία που πρέπει να μετρήσουμε ξανά.

Στις υποδομές χρειάζεται να ξεφύγουμε από την λογική των αυτοκινητόδρομων. Υποδομή είναι και ο σταθμός λεωφορείων, η επένδυση στις αστικές μεταφορές, χωρίς να ρίχνουμε εκατομμύρια σε ένα τρύπιο βαρέλι, ο σωστός και με όραμα σχεδιασμός των δημόσιων συγκοινωνιών. Υποδομές χρειάζονται και στον πρωτογενή τομέα. Στον σχεδιασμός των αρδευτικών έργων. Συνολικά όμως, μακριά από την λογική των χρεοκοπημένων τοπικών συμβουλίων και με προοπτική του πρωτογενή τομέα που θα παράγει πλούτο και δεν θα είναι βάρος στην πλάτη μας.

Στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην μείωση των ρύπων χρειάζεται να βρούμε λύσεις που θα αξιοποιούν τις δυνατότητες μας. Κανείς δεν μπορεί, για παράδειγμα, να εξηγήσει γιατί δεν «σπείραμε» φωτοβολταϊκά σε κάθε ταράτσα ή γιατί δεν δίνουμε κίνητρα για αγορά ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων.

Στον τομέα της ανάπτυξης και των επενδύσεων χρειάζεται να βρούμε τα νέα μας «προϊόντα». Όλοι ξέρουμε πως οι υπηρεσίες που παρέχουμε κάνουν τον κύκλο τους. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε για νέες φούσκες αλλά ούτε να περιμένουμε να μας λήξουν στα χέρια. Και υπάρχουν προοπτικές. Στον τουρισμό αναποδογυρίζοντας την σημερινή λογική, δημιουργώντας προϊόντα που θα μπορούν να πωληθούν και μακριά από την θάλασσα αλλά και τον χειμώνα. Στις επικοινωνίες μπορούμε να γίνουμε κέντρο υπηρεσιών. Ακόμα και με τις σημερινές υποδομές.

Στους επόμενους μήνες η κοινωνία θα «στήσει αυτί» και θα ακούσει τους πολιτικούς. Είναι ίσως, διαχρονικά, η καλύτερη περίοδος επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών. Στις μέρες μας, που η καχυποψία και η άμεση κατάρριψη των υποσχέσεων είναι στα φόρτε τους, οι λαγοί και τα πετραχήλια πάνε στη σφαγή μαζί με όσους τα τάζουν. Η σοβαρότητα και ο ρεαλισμός των προτάσεων είναι προαπαιτούμενο από τον υποψήφιο που σήμερα κυβερνά. Η προοπτική και το όραμα απαραίτητα για να δημιουργήσουμε την Κύπρο που θέλουμε.

Share this post