Η μεγάλη εικόνα

Η μεγάλη εικόνα

Σε λιγότερο από οκτώ μήνες θα πάμε στις κάλπες. Σε μια ιδιαίτερη και ιδιόμορφη εκλογική μέρα όπου θα ψηφίσουμε ταυτόχρονα και για ευρωεκλογές και για τις τοπικές εκλογές σε έναν νέο εκλογικό χάρτη. Συνενώσεις δήμων, επαρχιακά συμβούλια με ενοποίηση υπηρεσιών είναι μόνο μερικές από τις αλλαγές που θα δούμε στις 9 Ιουνίου. Σε όλο αυτό το «εκλογικό κοκτέιλ» οφείλουμε να κάνουμε μια ψύχραιμη ανάλυση, βάζοντας σε μια σειρά και τη σημαντικότητα των αναμετρήσεων αλλά και σε προτεραιότητα το τι θέλουμε να πετύχουμε στον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Στη δική μου αντίληψη, η πιο σημαντική αναμέτρηση είναι αυτή των ευρωεκλογών. Εκεί θα καταγραφεί και η κατάταξη, και η επιτυχία ή μη της παράταξης. Ο στόχος είναι, ή πρέπει να είναι, προφανώς η πρωτιά και η καταγραφή ενός ποσοστού κοντά στο 30%. Και αυτός ο στόχος δεν πρέπει να είναι μόνο ένα σύνθημα, αλλά να προέρχεται από αυτά που πιστεύουμε και πρεσβεύουμε. Από την πίστη μας στην Ευρώπη από την πρώτη μέρα, και την πίστη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τους δεσμούς που εκεί κτίσαμε και καθημερινά οικοδομούμε. Είμαστε η παράταξη με τον πλέον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και αυτό πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στις εκλογές. Βεβαίως, δεν μπορεί να γίνει αυτό χωρίς συστηματική και συνεχή προσπάθεια. Η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού πρέπει να δώσει έμφαση σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Να την εντάξουμε στον πολιτικό μας λόγο, να υπογραμμίσουμε και να καταδείξουμε το διαχρονικό μας πλεονέκτημα από τα άλλα κόμματα που διεκδικούν ψήφο. Να φροντίσουμε να έχουμε ένα ψηφοδέλτιο που και ανταγωνιστικό να είναι, για να διασφαλίσει ένα ψηλό ποσοστό, αλλά και να αντανακλά τις κοινές αξίες της παράταξης, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δημοτικές εκλογές είναι επίσης σημαντικές. Στη δική μου αντίληψη ένα σκαλοπάτι πιο κάτω από τις ευρωεκλογές. Κανείς δεν είπε να μην ασχοληθούμε εγκαίρως και με σοβαρότητα. Χρειάζεται όμως εδώ να δούμε πάλι τι θέλουμε. Κατανοώ την ανάγκη για συνεργασίες. Πρέπει να δούμε τη βασική αρχή τους. Είναι διαφορετικό, αφού συμφωνήσουμε πως οι τοπικές εκλογές αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, να πάμε και να στηρίξουμε από κοινού, με άλλα κόμματα, υποψήφιους που η προσωπικότητά τους, το έργο τους, μας πείθουν πως αξίζουν τη στήριξή μας, και είναι εντελώς διαφορετικό να καταρτίσουμε συνεργασίες με ένα παλαιομοδίτικο δρόμο διαμοιρασμού δήμων και αντιδήμων όπου τα πρόσωπα θα πρέπει να «εφευρεθούν» σε δεύτερο χρόνο. Συνεργασίες που χωρίς να καθοριστεί εκ των προτέρων η στρατηγική τους βάση ή και το διά ταύτα είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να λειτουργήσουμε ως διαμεσολαβητές των συγκυβερνώντων κομμάτων, διασαλεύοντας ακόμη περισσότερο τη δική μας συνοχή. Η επωδός της απομόνωσής μας δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε κάθε ερώτημα και να προχωράμε χωρίς αρχή, μέση και τέλος.

Χρειάζεται, βεβαίως, πρώτα να έχουμε στο μυαλό μας την ιχνηλάτηση του περιβάλλοντος. Όπως τη διατυπώσαμε με πολλές αφορμές. Πως είμαστε στην αντιπολίτευση, και πως τα κόμματα με τα οποία συζητάμε για συνεργασίες στις δημοτικές εκλογές, είτε μεμονωμένες είτε συνολικές, είναι στη συγκυβέρνηση. Θα χρειαστεί καλό αφήγημα για το πώς και γιατί συνεργάζονται τα κόμματα της κυβέρνησης με ένα κόμμα που είναι στην αντιπολίτευση, το οποίο αφήγημα θα πρέπει να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο για την κάλπη των ευρωεκλογών. Γιατί την ίδια μέρα που θα ψηφίσουμε για τις δημοτικές, σε συνεργασία με κόμματα, θα ψηφίσουμε και για το Ευρωκοινοβούλιο σε μια μάχη που πρέπει να πείσουμε για τις διακριτές διαφορές, για την ειδοποιό διαφορά στη φιλοσοφία που έχουμε σε ό,τι αφορά την Ευρώπη και τους θεσμούς της.

Η στρατηγική προς τις εκλογές πρέπει να είναι σαφής και κατανοητή πρώτα από τα στελέχη και μετά από τους πολίτες. Επίσης, χρειάζεται πάντοτε να θυμόμαστε πως καθοδηγούμαστε, ως παράταξη, από το καταστατικό μας. Και εκεί που ίσως να πιστεύουμε πως είμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο, να βρίσκουμε εκεί τις λύσεις. Η κάλπη μπορεί να δώσει διέξοδο και σε εσωτερικά ζητήματα. Είναι η πιο διαφανής, η πιο καθαρή λύση, είναι άλλωστε και η πιο υγιής διαδικασία.

Ο δρόμος προς τις εκλογές είναι μακρύς και δύσκολος. Για να τον διαβούμε με επιτυχία πρέπει να καθορίσουμε την πορεία, και χωρίς παλινδρομήσεις να την ακολουθήσουμε. Αυτός είναι ενίοτε ο τραχύς αλλά σίγουρος δρόμος προς τις νίκες, μικρές και μεγάλες.

*Άρθρο μου δημοσιευμένο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ | Δευτέρα 16/10/2023

Share this post