Η στήριξη της Ελλάδας είναι διαχρονική και θα συνεχίσουμε από κοινού στον δρόμο του διεθνούς δικαίου

Η στήριξη της Ελλάδας είναι διαχρονική και θα συνεχίσουμε από κοινού στον δρόμο του διεθνούς δικαίου

Η αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων περνάει και μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι επαφές του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Αθήνα, έλαβαν χώρα σε μια πολύ ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και οι επαναλαμβανόμενες προκλήσεις στην Αμμόχωστο, είναι και καταδικαστέες αλλά και πρέπει να αντιμετωπιστούν με τα πολιτικά και νομικά όπλα που διαθέτουμε. Όπως είπε και ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου, η Ελλάδα που ισχυροποιείται, που ξαναβρίσκει την αξιοπιστία της, προσθέτει στους εθνικούς αγώνες και στα δίκαια της Κύπρου. Η στήριξη της Ελλάδας είναι διαχρονική και θα συνεχίσουμε από κοινού στον δρόμο του διεθνούς δικαίου. Αυτό εξέφρασαν προς κάθε κατεύθυνση, τόσο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας όσο και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αλλά και όλοι οι Υπουργοί με τους οποίους συναντήθηκε στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Η αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων περνάει και μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις επόμενες ώρες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την τουρκική προκλητικότητα ενώ θα έχει και διμερής επαφές με τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Είναι λοιπόν σε πλήρη εξέλιξη η διπλωματική προσπάθεια εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων από την Τουρκία. Γι’ αυτό λοιπόν και τις κρίσιμες αυτές ώρες, θεωρούμε σωστό να υπενθυμίσουμε πως με ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, αυτές μας οι προσπάθειές θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Αυτό θα πράξουμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός και αυτό περιμένουμε και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Σε ερώτηση αναφορικά με ισχυρισμούς του ΓΓ του ΑΚΕΛ για ανεκμετάλλευτο χρόνο δυο ετών στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, ο κ. Δημητρίου απάντησε:

«Είναι ένα ερώτημα το οποίο απαντήθηκε πολλάκις τα προηγούμενα χρόνια. Η πρόθεση, η διάθεση, η πολιτική βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης για να επαναρχίσει ο διάλογος από εκεί που έμεινε στο Κρανς Μοντάνα είναι διατυπωμένος πάμπολλες φορές. Και στο υψηλότερο επίπεδο του ΓΓ των ΗΕ και στην Ειδική Αντιπρόσωπο κ. Λουτ που ήρθε οχτώ φορές στην Κύπρο αλλά και αλλού. Το ερώτημα είναι πολύ συγκεκριμένο προς τον κ. Κυπριανού. Αν ήταν ο ίδιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αν ήταν το ΑΚΕΛ στην εξουσία, τι διαφορετικό ή τι περισσότερο θα έπρατταν που κατηγορούν νυχθημερόν την κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι δεν έπραξε όλα όσα μπορούσε να πράξει ή δεν αντιμετώπισε την άρνηση του διαλόγου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με άλλο τρόπο».

 

 

Share this post