Καθαρές Κουβέντες

Καθαρές Κουβέντες

Για το Γενικό Σύστημα Υγείας αρθρογράφησα ξανά. Για την μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση που άλλαξε την κοινωνία και την υγεία. Που έβαλε στο επίκεντρο τους πολίτες, και άφησε πίσω αυτά που για δεκαετίες άφηναν το σύστημα υγείας στον πάγο. Από την ψήφιση έχουν περάσει πέντε χρόνια, από την εφαρμογή του ΓεΣΥ έχουν περάσει τρία χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, διαφάνηκαν και υπάρχουν προφανώς και σήμερα προβλήματα. Το ζητούμενο είναι να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα, να βελτιώσουμε το Γενικό Σύστημα, να ισχυροποιήσουμε και να θωρακίσουμε το ΓεΣΥ.

Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να γίνονται εισηγήσεις. Υπάρχουν δύο λογιών ή δύο αφετηριών προτάσεις.  Αυτές που αλλάζουν τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική και αυτές που είναι αμιγώς καλοπροαίρετες και θέλουν να ενισχύσουν το σύστημα. Για τις πρώτες, που είναι εξόφθαλμες, πρέπει να είμαστε ξεκάθαρα απέναντι. Μια τέτοια είναι η πρόταση νόμου του Μαρίνου Σιζόπουλου. Που είναι και ο ορισμός της σύγκρουσης συμφέροντος. Ένας γιατρός, βουλευτής, που είναι εκτός ΓεΣΥ, εισηγείται με πρόταση νόμου κάτι που αφορά τους γιατρούς εκτός ΓεΣΥ. Στην ουσία της πρότασης, ναι, ξηλώνει την αρχιτεκτονική του συστήματος. Χάνεται ο έλεγχος, το μετρήσιμο που σήμερα έχουμε, και λέει και σε όλους τους γιατρούς ότι έχετε πολλούς λόγους να βγείτε από το ΓεΣΥ, δεν θα είμαι υπερβολικός να πω πως δεν έχετε κανένα λόγο να παραμείνετε μέσα στο ΓεΣΥ.

Καθαρές κουβέντες λοιπόν. Σε τέτοιες “πονηρές” προσεγγίσεις είμαστε, ναι, απέναντι. Την ίδια ώρα νιώθω έντονα πως δεν πρέπει να φτάνουμε στο άλλο άκρο. Και εξηγούμαι. Δεν είναι σωστό, η οποιαδήποτε πρόταση γίνεται, που δεν απειλεί ούτε την αρχιτεκτονική, ούτε την φιλοσοφία να βαπτίζεται από την πρώτη στιγμή ως επικίνδυνη, και να ρίχνεται στο πυρ το εξώτερο. Όπως σε όλα, έτσι και σε αυτό το θέμα, χρειάζεται ισορροπία. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να αλλάξουν. Είτε που αφορούν την παραγωγικότητα των ιατρών και των όσων παρέχουν υπηρεσίες, είτε που αφορούν τα τμήματα των επειγόντων περιστατικών, είτε που αφορούν και τις γνωματεύσεις για τη ταυτόχρονη λειτουργία τμημάτων και ιατρείων εντός και εκτός ΓεΣΥ στο ίδιο νοσηλευτήριο.

Το ΓεΣΥ είναι ευλογία για τους πολίτες. Είναι κοινωνική κατάκτηση που εφαρμόστηκε επί ημερών της διακυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού, επί ημερών της διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη. Η πολιτική βούλησή μας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Την ίδια ώρα  τα εύσημα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που υπερψήφισαν και ενίσχυσαν αυτή τη μεταρρύθμιση. Δεν είμαστε αγνώμονες, και δεν έχουμε κανένα ζήτημα να το πούμε. Φτάνουμε καμιά φορά στο άλλο άκρο. Να δυσκολευόμαστε να οικειοποιηθούμε ως παράταξη αυτές τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες βάλαμε πλάτη και καταφέραμε να σπάσουμε αυγά και να κάνουμε και ομελέτα.

Είναι η ώρα να θυμίσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Που ούτε λίγες είναι, ούτε ασήμαντες. Είναι μεταρρυθμίσεις που έγιναν για το συμφέρον των πολλών, για το συμφέρον της κοινωνίας για το δημόσιο συμφέρον. ΓεΣΥ, τοπική αυτοδιοίκηση, στρατιωτική θητεία, κοινωνικό κράτος πρόνοιας, ψηφιακή μεταρρύθμιση, προγράμματα στέγασης, υποδομές και τόσα άλλα. Είναι καιρός να θυμίσουμε πως η Κύπρος του 2022 δεν έχει καμία σχέση με τη Κύπρο του 2012. Καθαρές κουβέντες.

*Άρθρο μου δημοσιευμένο στην έντυπη ΑΛΗΘΕΙΑ | Παρασκευή 27/05/2022

Share this post