Καθεστώς στήριξης των θαλάσσιων μεταφορών στην Κύπρο

Καθεστώς στήριξης των θαλάσσιων μεταφορών στην Κύπρο

Η έγκριση από την Κομισιόν για το φόρο χωρητικότητας, διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητά της ναυτιλίας με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του κυπριακού νηολογίου.

Η Κομισιόν ενέκρινε και επίσημα, βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, το καθεστώς στήριξης των θαλάσσιων μεταφορών στην Κύπρο και άλλα τέσσερα Κράτη Μέλη. Σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, τα συστήματα αυτά ενθαρρύνουν την εγγραφή πλοίων στην Ευρώπη και συμβάλλουν στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα του τομέα, χωρίς να στρεβλώνουν αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό.Ιδιαίτερα για την Κύπρο είναι μια πολύ θετική εξέλιξη εφόσον ο φόρος χωρητικότητας θεωρείται από τα βασικά πλεονεκτήματα της κυπριακής ναυτιλίας. Ως Δημοκρατικός Συναγερμός, αποδίδουμε τα εύσημα για την προσπάθεια αυτή και τη θετική κατάληξη που έχει για την οικονομία του τόπου μας, στη συνέργεια μεταξύ του ιδιωτικού τομέα με το υφυπουργείο Ναυτιλίας, τη Νομική Υπηρεσία και το Τμήμα Φορολογίας, που την έφεραν εις πέρας. Η κυπριακή ναυτιλία, αποδίδοντας 7% επί του ΑΕΠ της χώρας, βάσει και της έγκρισης από την Κομισιόν για το φόρο χωρητικότητας, διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητά της με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του κυπριακού νηολογίου και του κυπριακού ναυτιλιακού συμπλέγματος.

Παράλληλα όμως πρέπει να τονίσουνε και το εξής. Ότι δικαιώνεται στην πράξη η απόφαση της κυβέρνησης για στήριξη της ναυτιλίας μέσω της ίδρυσης υφυπουργείου για τον τομέα. Τα αποτελέσματα που καταγράφονται μόνο θετικό αντίκτυπο επιφέρουν για την οικονομία της χώρας.

Share this post