Κείμενο συμπερασμάτων Συνόδου Κορυφής ΕΕ, για Τουρκία-Λιβύη

Κείμενο συμπερασμάτων Συνόδου Κορυφής ΕΕ, για Τουρκία-Λιβύη

Η ΕΕ να λειτουργήσει θετικά τόσο προς το διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας, στο κυπριακό αλλά και στην αποκλιμάκωση της κυοφορούμενης έντασης, που ενδέχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την περιοχή μας.

 Ως Δημοκρατικός Συναγερμός θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, που θεωρούν ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας – Τρίπολης «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη», τονίζεται με έμφαση στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Εκφράζεται επίσης η πλήρης συμπαράσταση προς την Ελλάδα και την Κύπρο, κατά των παράνομων γεωτρήσεων και των αξιώσεων που έχει η Τουρκία, γεγονός που επίσης φέρνει την Τουρκία ενώπιον των δικών της πράξεων ως προς την παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας.

Την ίδια ώρα, όπως και χθες ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νεοφύτου ανέφερε, στη Λιβύη κυοφορείται μια νέα μεγάλη ένταση που ενδέχεται να επιφέρει νέα κρίση στην περιοχή. Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να λειτουργήσει θετικά τόσο προς το διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας, όσο και στο κυπριακό. Αλλά και προς την αποκλιμάκωση της κυοφορούμενης έντασης, που ενδέχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την περιοχή μας, κάτι που το απευχόμαστε όλοι.

Share this post