Μετρημένα, υπεύθυνα, ορθολογιστικά

Μετρημένα, υπεύθυνα, ορθολογιστικά

Το διακύβευμα βέβαια για τον Νίκο Αναστασιάδη δεν είναι το έργο αυτής της πενταετίας, αλλά το πώς «παντρεύεται» το έργο αυτό με το όραμα για μια καλύτερη Κύπρο. Πώς, πάνω σε αυτά τα λιθάρια, θα κτίσουμε τη χώρα που θέλουμε

Είμαστε τέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τη σημασία της και κάθε αναμέτρηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να συγκρίνεται με καμία προηγούμενη. Οι συνθήκες, όσο και αν προσομοιάζουν, δεν θα είναι ποτέ ίδιες. Σε αυτές τις εκλογές, στο δικό μου μυαλό, θα αντιπαραταχθεί η λογική με την ασύμμετρη φιλοδοξία. Το χειροπιαστό αποτέλεσμα με τον αστάθμητο αντιπολιτευτικό λόγο. Η προσπάθεια συγκλίσεων και συλλογικής προσπάθειας από τη μία και ο διχαστικός και πολωτικός λόγος από την άλλη.

Όσα και αν καταλογίζουν στην κυβέρνηση Αναστασιάδη οι πολιτικοί μας αντίπαλοι αυτή την πενταετία έγιναν πολλά. Που όσο και να προσπαθήσουν να υποβαθμίσουν, οι πολίτες και η κοινωνία τα αναγνωρίζουν, τα εκτιμούν, τα ζουν. Στο Κυπριακό καταφέραμε να γραφτεί από το χέρι του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών Εγγυήσεων και του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης. Στην εξωτερική πολιτική στήσαμε τριμερείς συνεργασίες με τις γειτονικές χώρες και καταφέραμε να πείσουμε για τον βασικό ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στον τομέα της ενέργειας καταφέραμε να φέρουμε στην Κύπρο τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο. Όλα αυτά δεν έγιναν κατά λάθος και δεν έγιναν σε μια νύχτα. Έγιναν με στρατηγική, με μεθοδικότητα και με όραμα.

Στα ζητήματα της καθημερινότητας η βελτίωση είναι αισθητή στην πλειονότητα των συμπολιτών μας. Η αναφορά σε αριθμούς δεν μου αρέσει. Πολλές φορές είναι δυσνόητη στις αντιλήψεις μας. Ας δούμε όμως πραγματικά δεδομένα. Τη μείωση της ανεργίας δεν τη βλέπουμε μόνο σε πίνακες, τη βλέπουμε στην καθημερινότητά μας. Υπάρχει βεβαίως μεγάλος δρόμος μπροστά μας. Κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με 10% ανεργία, ούτε με συνανθρώπους μας που παίρνουν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Χάνει όμως την αξιοπιστία του όποιος τα βλέπει όλα μαύρα και όποιος υποστηρίζει πως σήμερα τα πράγματα είναι χειρότερα συγκρινόμενα με πέντε χρόνια πριν.

Το διακύβευμα βέβαια για τον Νίκο Αναστασιάδη δεν είναι το έργο αυτής της πενταετίας, αλλά το πώς «παντρεύεται» το έργο αυτό με το όραμα για μια καλύτερη Κύπρο. Πώς, πάνω σε αυτά τα λιθάρια, θα κτίσουμε τη χώρα που θέλουμε

Την αξιοπιστία του χάνει επίσης όποιος δεν αναγνωρίσει τη θέληση αυτής της διακυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις. ΓΕΣΥ, μείωση στρατιωτικής θητείας, διαδικασία εξετάσεων για διορισμό στην εκπαίδευση, στόχευση στην κοινωνική πολιτική με προμετωπίδα το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι μόνο μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που χρόνιζαν και ξεσκονίζονταν στις εξαγγελίες σε πολλές προεδρικές εκλογικές αναμετρήσεις και έγιναν πράξη αυτή τη πενταετία.

Το διακύβευμα βέβαια για τον Νίκο Αναστασιάδη δεν είναι το έργο αυτής της πενταετίας, αλλά το πώς «παντρεύεται» το έργο αυτό με το όραμα για μια καλύτερη Κύπρο. Πώς, πάνω σε αυτά τα λιθάρια θα κτίσουμε τη χώρα που θέλουμε. Μετρημένα, υπεύθυνα, ρεαλιστικά, ορθολογιστικά. Να απαντήσουμε, εσωτερικά, τα δικό μας πολιτικά ερωτήματα και το ζητούμενο στην κοινωνία για το ποια Κύπρο θέλουμε το 2030. Και το πώς, εφαρμοσμένα και εφαρμόσιμα, θα φτάσουμε εκεί. Τι χρειάζεται να γίνει μέχρι το 2023, και το πώς αξιοποιείται το τι έγινε από το 2013 μέχρι σήμερα. Αυτό είναι, στο δικό μου μυαλό, το διακύβευμα αυτών των εκλογών.

Το βασικότερο συστατικό είναι η πολιτική βούληση. Σε ό,τι κάνεις. Και πολλές φορές η έλλειψή του για ό,τι δεν κάνεις. Σε αυτή την προσπάθεια, στη δική μας πατρίδα, κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς πολιτικές συνεργασίες. Που ευτυχώς για όλους μας, στα μεγάλα και στα σημαντικά, αυτό το καταφέραμε από το 2013 μέχρι σήμερα. Και στην οικονομία και στο Κυπριακό. Αυτή η διακυβέρνηση και ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν χρειάστηκε να αφήσουμε ποτέ εκτεθειμένη τη χώρα μας. Και δεν υπήρξαμε ποτέ φειδωλοί στην απόδοση των ευσήμων σε όσες πολιτικές δυνάμεις ενίσχυσαν αυτή την προσπάθεια. Εμείς, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε παρ’ όλο που είμαστε σε περίοδο εκλογών. Το αίσθημα της ασφάλειας στους συμπολίτες μας είναι από τις σημαντικότερες προίκες αυτής της πενταετίας. Χρειάζεται να το ενισχύσουμε. Και αυτό θα κάνουμε.

Share this post