Μπορούμε να γίνουμε Εσθονία;

Μπορούμε να γίνουμε Εσθονία;

Μηδέν διαφθορά, σε 18 λεπτά εγγραφή εταιρίας, σε 5 φορολογική δήλωση. Μπορούμε; Θέλουμε;

Εκτός από τον Μητσοτάκη, τον Τσίπρα και τον Νετανιάχου, την περασμένη βδομάδα επισκέφτηκε την Κύπρο και ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, ο μόλις τριάντα έξι χρόνων
Roivas. Δεν θα πω πως η επίσκεψή του ήταν η σημαντικότερη, αλλά εκτιμώ πως ήταν σημαντικότερη από την προβολή που πήρε. Αν κατανοήσουμε τι κάνουν στην Εσθονια, και αν πιστέψουμε πως μπορούμε να τα κάνουμε και εμείς, να αγοράσουμε δηλαδή την τεχνογνωσία τους, για μερικά από αυτά που κάνουν τότε σίγουρα θα μιλάμε για ακόμα ενα μικρό ή μεγαλύτερο οικονομικό θαύμα της χώρας μας.

Η ψηφιοποίηση της Εσθονίας είναι μίλια μπροστά. Εγγραφούν εταιρία σε 18 λεπτά, συμπληρώνουν φορολογική αίτηση σε 5 από την άνεση του γραφείου τους, ψηφίζουν ηλεκτρονικά, πληρώνουν τα πάντα μέσα από τον ψηφιακό λογαριασμό τους και όλο το σύστημα της υγείας τους, το αντίστοιχο Γεσυ τους, είναι πλήρως προσβάσιμο με αποτέλεσμα να αποφεύγονται μεγάλες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία. Σημαντικό αποτέλεσμα όλης αυτής της ψηφιοποίησης είναι το μηδαμινό ποσοστό διαφθοράς. Το αντιλαμβάνεστε; Η Εσθονία είναι μια χώρα χωρίς μίζα, χωρίς φακελάκια, χωρίς καθυστερήσεις που να ευνοούν την διαπλοκή. Και για να προλάβω καλοθελητές, ο πληθυσμός της χώρας επίσης είναι κοντά στον δικό μας, στο 1,3 εκατομμύρια κατοίκους, άρα και εκεί λογικά είναι όλοι γνωστοί μεταξύ τους, συγγενείς και κουμπάροι.

Μηδέν διαφθορά, σε 18 λεπτά εγγραφή εταιρίας, σε 5 φορολογική δήλωση. Μπορούμε; Θέλουμε;

Τι είναι όμως αυτό που έκαναν οι Εσθονοί; Το πρώτο ήταν να εισάγουν την ηλεκτρονική ταυτότητα, το δεύτερο εξίσου σημαντικό, να νομοθετήσουν και να επιτρέψουν την χρήση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Κατήργησαν δηλαδή τις σφραγίδες, τους φακέλους που πάνε βόλτα από όροφο σε όροφο στα δικά μας υπουργεία για να υπογράψουν όλοι οι “ηγούμενοι” της κρατικής μηχανής. Για να λειτουργήσουν όμως όλα αυτά προηγήθηκε μια προεργασία με απλό αντικείμενο αλλά σημαντικότατο αποτέλεσμα: ένα κοινό λογισμικό για όλες τις υπηρεσίες, για όλα τα υπουργεία. Εδώ, λόγω κακού προγραμματισμού και σίγουρα και λόγω λαμογιάς, για να πάρει μια δεύτερη υπηρεσία του ίδιου υπουργείου, το ίδιο λογισμικό που πήρε η πρώτη λίγα χρόνια πριν για να επικοινωνούν μεταξύ τους, το πληρώνουμε ξανά από την αρχή.

Το σημαντικότερο βέβαια πλεονέκτημα των Εσθονών είναι η νοοτροπία τους. Έστησαν την χώρα τους, εδώ και εικοσιπέντε χρόνια σε γερά θεμέλια, σε καθαρή κόλλα, με ξεκάθαρη στρατηγική, ξέροντας από πριν που θέλουν να φτάσουν. Το στοίχημα σήμερα στην Κύπρο είναι να αλλάξουμε την νοοτροπία μας. Να αποβάλουμε τα βαρίδια από τα πόδια μας, να ξεκαθαρίσουμε πως η μείωση της γραφειοκρατίας και η εξυπηρέτηση των πολιτών είναι το ζητούμενο και όχι η διατήρηση των προνομίων των υπαλλήλων και η συνέχιση των δομών της σημερινής κυβερνητικής μηχανής. Χρειάζεται να πεισθούμε εμείς πρώτα και να πείσουμε και τους άλλους μετά, πως για να γίνουμε ελκυστικός προορισμός για ξένες εταιρίες δεν αρκεί η χαμηλή φορολογία, χρειάζεται αποφόρτιση από την γραφειοκρατία, και πως για να μειώσουμε δραστικά την ανεργία χρειάζονται επενδύσεις που να κλείνουν το μάτι στην τεχνολογία και να απορροφήσουν τα νέα μυαλά που σήμερα μας φεύγουν στο εξωτερικό.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο υφυπουργός παρά τω προέδρω σήκωσε το πρώτο κουπί με όρεξη και αισιοδοξία. Πατά στη γη, ξέρει πως δεν έχει ολόκληρη τη γνώση, και ζητά συμβουλές από τους καλύτερους, τους Εσθονούς. Ξέρει ακόμα πως ο δρόμος της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού είναι μακρύς και σκληρός αλλά βλέπει το τέρμα. Υποψιάζομαι πως έχει τον τρόπο να πείσει όλους όσους χρειάζεται, όλους όσους πρέπει, για να βάλουμε ένα λιθαράκι στο δρόμο για την αλλαγή νοοτροπίας που χρειάζεται. Είμαι και εγώ αισιόδοξος πως θα τα καταφέρουμε. Εσθονία δύσκολα θα γίνουμε αλλά ας πιστέψουμε τουλάχιστον πως θα έχουμε πρότυπο για να ακολουθήσουμε.

Share this post