Να ξεφύγουμε απο τα μικροπολιτικά εδώ και τώρα

Να ξεφύγουμε απο τα μικροπολιτικά εδώ και τώρα

Η συζήτηση που γίνεται εντός της παράταξής μας για το καταστατικό συνέδριο, δεν αφορά τις πλατιές μάζες της κοινωνίας. Χρειάζεται όμως να κατανοήσουμε, εμείς οι του εσωτερικού κύκλου, πως αυτά που συζητάμε και θα αποφασίσουμε αφορούν το μέλλον. Το μέλλον του Δημοκρατικού Συναγερμού, και κατ΄επέκταση, αφού θέλουμε η παράταξή μας να συνεχίσει να είναι η πολιτική δύναμη που θα πρωταγωνιστεί στα πολιτικά δρώμενα του τόπου, αφορούν πολλούς περισσότερους από εμάς τα στελέχη, αφορούν το μέλλον, με ταπεινότητα το λέω, και του τόπου μας. 

Χρειάζεται λοιπόν να δώσουμε στην παράταξή μας, την εξωστρέφεια που σήμερα απαιτείται, να ξεφύγουμε από τα μικρά και τα μικροπολιτικά που αφορούν ενδεχομένως εμάς τους ιδίους, να κοιτάξουμε μπροστά και να βρούμε τους τρόπους να συγχρονιστούμε με τους ρυθμούς του σήμερα. Η επιλογή του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση των μελών είναι μια τέτοια αλλαγή. Σε ένα μητρώο όμως που θα διασφαλίζει της εγκυρότητα που απαιτείται, που θα ανανεώνεται επαρκώς και που θα αντικατοπτρίζει τα θέλω των μελών του ΔΗΣΥ και όχι άλλων. Αυτή η αλλαγή ήταν άλλωστε και δική μου προεκλογική θέση στις σύντομες εκλογές για την προεδρεία της παράταξής μας, τον Μάρτη του 2023. Τότε, εισηγήθηκα επίσης να βρούμε τον τρόπο, να διεξάγουμε και ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα για τα σοβαρά, τα μεγάλα θέματα. Η τεχνολογία είναι εκεί και μπορούμε να την αξιοποιήσουμε, για να έχουμε μια συνεχή επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη μας. 

Γίνεται επίσης μεγάλη συζήτηση για την εφαρμογή ή την κατάργηση του περιορισμού των θητειών. Η δική μου θέση είναι πως τότε, το 2018 όταν ψηφίσαμε για αυτή την πρόνοια, κάναμε λάθος. Ο περιορισμός των θητειών είναι αχρείαστος αφού οι ψηφοφόροι βάζουν από μόνοι τους αυτόν τον περιορισμό, αφού άφησαν εκτός βουλής πολλούς βουλευτές με ιστορία στην παράταξη. Όμως, υπάρχει ένα μεγάλο όμως. Επειδή είμαστε σοβαρή παράταξη, που σέβεται τις διαδικασίες της και το τι ψηφίζει, σήμερα δεν πρέπει να αλλάξουμε κάτι. Πρέπει να εφαρμοστεί η πρόνοια του 2018 όπως την ψηφίσαμε. Μετά την εφαρμογή της, μετά τις εκλογές του 2026 δηλαδή, να έρθουμε να την αξιολογήσουμε. Και αν τότε στην αξιολόγηση κριθεί πως πρέπει να αναθεωρηθεί, να αναθεωρηθεί και να εφαρμοστεί όχι το 2031, αλλά το 2036. Αυτή είναι η θέση μου.

Τέλος, γίνεται συζήτηση για τις διαγραφές. Αυτό πιστεύω πως δεν είναι θέμα που δεν καλύπτεται  ήδη  στο καταστατικό. Αν πάλι όμως θεωρηθεί πως μια διαδικασία αυτόματης διαγραφής ή ένα λεκτικό με περισσότερη σαφήνεια θα βοηθήσει ας το κάνουμε. Εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό μάθαμε να είμαστε πρωτοπόροι. Και αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε. 

Δημήτρης Δημητρίου | Βουλευτής ΔΗΣΥ Λευκωσίας | Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών

Share this post