Οι εκλογές κρίνονται στην κάλπη, όχι στις δημοσκοπήσεις

Οι εκλογές κρίνονται στην κάλπη, όχι στις δημοσκοπήσεις

Πώς προχωρά η προεκλογική εκστρατεία; Πώς αποτιμάτε το σκηνικό που διαμορφώνεται;

Είναι μια μακρά προεκλογική εκστρατεία, μια ιδιαίτερη προεκλογική εκστρατεία μπορώ να πω, είμαστε ικανοποιημένοι από το πως ενεργοποιείται ο κομματικός μηχανισμός. Αυτή τη στιγμή όλες οι δομές του κόμματος είναι σε πλήρη διάταξη, θα έλεγα σε επιθετική διάταξη, για την εκλογική αναμέτρηση.  Είμαστε συνειδητοποιημένοι ότι από τις 5 Ιανουαρίου, που θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες και θα τελειώσουμε με τις γιορτές, μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου, μπαίνουμε στον κρίσιμο μήνα, μπαίνουμε στην περίοδο κατά την οποία το ενδιαφέρον των πολιτών θα στραφεί προς τις προεδρικές εκλογές και είναι εκεί πιστεύουμε ότι θα είναι πιο εύκολο να περάσουμε το μήνυμα της υποψηφιότητας του Αβέρωφ Νεοφύτου, το μήνυμα ότι χρειάζεται ένας τιμονιέρης που να μπορεί να κουμαντάρει το καράβι, που να μπορούμε να είμαστε ασφαλείς για τη σταθερότητα και την πορεία ανάπτυξης της χώρας.

Πού πιστεύετε ότι θα κριθούν οι εκλογές;

Πιστεύω ότι οι εκλογές περισσότερο θα κριθούν οργανωτικά παρά πολιτικά. Ασφαλώς το αφήγημα που όλοι οι υποψήφιοι προτάσσουν είναι σημαντική παράμετρος στις εκλογές. Κανένας δεν μπορεί να υποτιμήσει την πολιτική επικοινωνία και το πολιτικό περιεχόμενο μιας υποψηφιότητας αλλά πιστεύω ότι είναι στο οργανωτικό πεδίο που θα κριθούν αυτές οι εκλογές, να καταφέρουμε εμείς, στον ΔΗΣΥ, να συσπειρώσουμε τους φίλους, τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος αλλά και τους ανθρώπους που ψήφισαν έστω και μια φορά στη ζωή τους τον ΔΗΣΥ.

Φαντάζομαι βλέπετε τις δημοσκοπήσεις. Προφανώς και δεν πρέπει να είστε ευχαριστημένοι.

Προφανώς και θα θέλαμε οι δημοσκοπήσεις να ήταν καλύτερες αλλά από εκεί και πέρα πολλές φορές έχουμε διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις. Βλέπουμε όμως τι γίνεται με τις δημοσκοπήσεις που διαψεύδονται στην κάλπη, το είδαμε πρόσφατα στις αμερικανικές εκλογές αλλά και μόλις την Κυριακή εδώ στην Κύπρο στις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Ως εκ τούτου εμείς τις δημοσκοπήσεις δεν τις βλέπουμε και παραδιδόμαστε αλλά πεισμώνουμε με τη δύναμη που χρειάζεται, εξάλλου οι εκλογές δεν τελειώνουν με τις δημοσκοπήσεις, οι εκλογές τελειώνουν στις 6 το απόγευμα με το κλείσιμο των καλπών.

Τι διακυβεύεται στις εκλογές;

Διακυβεύεται η επόμενη μέρα σε όλα τα ζητήματα. Εάν το πάρουμε στο επίπεδο της καθημερινότητας είμαστε μόλις στην πρώτη βαθμίδα της επενδυτικής κλίμακας σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση της οικονομίας. Μια στραβοτιμονιά μπορεί να μας ρίξει πίσω στα σκουπίδια. Κάνουμε ένα λάθος, που είναι στην ανθρώπινη φύση, να αισθανόμαστε ότι αυτά που έχουμε είναι δεδομένα και δεν χάνονται. Μακάρι να ήταν έτσι αλλά δυστυχώς τίποτα δεν είναι βέβαιο. Ως εκ τούτου χρειάζεται στην ηγεσία της χώρας ένας άνθρωπος που να αντιλαμβάνεται το πλαίσιο της οικονομίας και της κοινωνίας αλλά και το γεωπολιτικό, να μην ξεχνούμε και τους εθνικούς κινδύνους. Τα επόμενα χρόνια είναι κρίσιμα για το Κυπριακό, εάν υπάρξει άλλη μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στα πλαίσια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, χρειάζεται στο πηδάλιο της χώρας να βρίσκεται ένας άνθρωπος που να καταλαβαίνει τα γεωπολιτικά σε ό,τι αφορά το επίπεδο της ασφάλειας και το επίπεδο της ενέργειας ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ΔΔΟ, η οποία να διασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού. Δεν θέλω να κινδυνολογώ αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα, χωρίς λύση η απειλή είναι μεγάλη.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της δικής σας κυβέρνησης, και ο τέως διαπραγματευτής της πλευράς μας στο Κυπριακό, δύο στενότατοι συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν καταλαβαίνουν από γεωπολιτική;

Δεν είναι αυτό το πλαίσιο συζήτησης. Εκείνο για το οποίο θα πρέπει να συζητήσουμε είναι ποιοι τους στηρίζουν. Ο κύριος Χριστοδουλίδης έχει πίσω του όλο το απορριπτικό μέτωπο της χώρας, όλους όσοι στάθηκαν τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, ο δε Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει πίσω του το ΑΚΕΛ, το οποίο στάθηκε κατώτερο των περιστάσεων σε όσες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού είχαμε ενώπιόν μας. Και δεν αφορά μόνο το Κυπριακό αλλά και όλα τα θέματα που είπαμε προηγουμένως. Το ζητούμενο είναι τι βιογραφικό έχει η κάθε πολιτική δύναμη όταν κυβέρνησε αυτή τη χώρα. Στον ΔΗΣΥ έχουμε την αυτοπεποίθηση να λέμε πως όποτε κυβερνήσαμε, είτε αυτή τη δεκαετία Αναστασιάδη είτε τη δεκαετία Κληρίδη, φέραμε και φέρνουμε καλύτερες μέρες στη χώρα. Είτε ήταν η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, είτε η φορολογική μεταρρύθμιση, οι κοινωνικές πολιτικές, η διαχείριση των δύο κρίσεων και πολλά άλλα. Με τα λάθη μας, ασφαλώς, αλλά με την βεβαιότητα ότι στην προμετωπίδα μας βρίσκεται το συμφέρον της χώρας και του λαού μας.

Από τη στιγμή που ο κ. Νεοφύτου λέει ότι είναι ο συνεχιστής της παρούσας κατάστασης πραγμάτων δεν μπορεί να μην χρεώνεται και τις αστοχίες και τα λάθη της απερχόμενης κυβέρνησης.

Μα ποτέ δεν αποποιηθήκαμε το συνολικό πρόσημο αυτής της διακυβέρνησης. Ποτέ δεν απαρνηθήκαμε τον τίτλο η κυβέρνηση του Συναγερμού, τον οποίο μας αποδίδει η αντιπολίτευση. Ξέρουμε πως όταν θέλεις να λες ότι είσαι μέρος μιας κατάστασης, να είσαι και στα καλά να είσαι και στα κακά. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου επαγγέλλεται την εξέλιξη αυτής της διακυβέρνησης, το πώς θα έχουμε καλύτερες επιδόσεις, το πώς θα πάρουμε την οικονομία από την πρώτη βαθμίδα της επενδυτικής κλίμακας στην πιο ψηλή. Κατά την ομιλία του στη Βουλή για τους προϋπολογισμούς, παρουσίασε το πλάνο του για την Κύπρο των τριών άλφα. Με τη μείωση του δημόσιου χρέους, αύξηση του ΑΕΠ, αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης.

Στο πρόσφατο πολιτικό γραφείο ανακοινώσατε ότι δεν είστε κόμμα διαγραφών, αλλά κόμμα αρχών. Μήπως είναι μια στρατηγική επιλογή να αφήσετε ανοικτό το παράθυρο για τον δεύτερο γύρο;

Όχι, επαναλαμβάνει και επιβεβαιώνει αυτό που πάντα λέγαμε στον ΔΗΣΥ. Ότι, όποιος επιλέξει να σταθεί στην απέναντι όχθη, στην ουσία αυτοδιαγράφεται, αποφασίζει ο ίδιος ότι και οργανικά πλέον δεν ανήκει στον ΔΗΣΥ, έχει κάνει τις επιλογές του, έχει στηριχθεί από όλους όσοι μας πολεμούσαν και την τελευταία δεκαετία αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, και έθεσε τον εαυτό του εκτός κόμματος.

Αυτοί που λέτε ότι σας πολεμούσαν, κατά καιρούς εξέλεξαν και στήριξαν τις κυβερνήσεις του ΔΗΣΥ.  Αυτό δεν το αναγνωρίζετε;

Βεβαίως το αναγνωρίζουμε και ποτέ δεν ήμασταν αγνώμονες, πάντοτε δίναμε και δίνουμε τα εύσημα στα κόμματα που στήριξαν και τα δύσκολα σκληρά μνημονιακά νομοσχέδια, αλλά και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της χώρας. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να ξεχνούμε πως το πρόσημο, στη μεγαλύτερη διάρκεια αυτής της δεκαετίας της διακυβέρνησης, ήταν αρνητικό, ήταν απέναντι από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, απέναντι από τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Είπατε προηγουμένως ότι σε αυτές τις εκλογές διακυβεύεται η επόμενη μέρα σε όλα τα ζητήματα. Μήπως αφορούν και την επόμενη μέρα στον Δημοκρατικό Συναγερμό;

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει τακτικό εκλογικό συνέδριο την άνοιξη του 2023, όπως κάθε πέντε χρόνια. Ως εκ τούτου εκ των πραγμάτων ο ΔΗΣΥ θα μπει στη συζήτηση της επόμενης μέρας την επομένη των προεδρικών εκλογών. Σήμερα, βεβαίως, όποιος κάνει την όποια πράξη που να αφορά την επόμενη μέρα και όχι τη μεγάλη μάχη που έχουμε ενώπιόν μας, κάνει ζημιά στον εαυτό του, κάνει ζημιά στον υποψήφιό μας και στην παράταξή μας.

Εκ των πραγμάτων όμως σε περίπτωση που ο υποψήφιός σας δεν περάσει στον δεύτερο γύρο, την επομένη των εκλογών θα πρέπει να αποφασίσετε τι θα πράξετε.

Στον δεύτερο γύρο θα είμαστε και αισιοδοξούμε ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές. Το τι θα γίνει την επομένη των εκλογών σε οποιοδήποτε σενάριο, θα ήταν καλά να το συζητήσουμε μετά τις 13 Φεβρουαρίου.

Εάν σας ρωτήσω εάν είναι στα πλάνα σας κάποιο κομματικό αξίωμα;

Tην ίδια απάντηση θα σας δώσω. Όποιος πολιτικός λέει ότι δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες δεν σας λέει την αλήθεια. Αυτό όμως είναι κάτι που θα με απασχολήσει την επομένη των εκλογών, δεν είναι της ώρας. Τώρα είμαστε προσηλωμένοι στη μεγάλη μάχη. Προσωπικά αυτή τη στιγμή δική μου προτεραιότητα είναι η αναμέτρηση της 5ης Φεβρουαρίου.

Συνέντευξη για τους Cyprus Times, δημοσιευμένη 25/12/2022.

Share this post