Οι μεταφορές καθορίζουν την ανάπτυξη
Η πολιτική κατεύθυνση είναι δεδομένη. Παρομοίως και η πολιτική βούληση και του Δημοκρατικού Συναγερμού και της κυβέρνησης του προέδρου Αναστασιάδη. Η ανάπτυξη της οικονομίας και η σταθερότητα της κοινωνίας περνούν μέσα από κάθε τομέα της παραγωγικής διαδικασίας
Ο τομέας των μεταφορών αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την πορεία της οικονομίας. Μεταφορές που κυρίως γίνονται από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια μας. Η πολιτική των ανοικτών αιθέρων από τη μια, και η εμπορικοποίηση των εργασιών του λιμανιού της Λεμεσού από την άλλη καθόρισαν την πολιτική και την οικονομική προσέγγιση στον τομέα αυτό. Και τα αποτελέσματα δικαιώνουν όσους σχεδιάσαν και υλοποίησαν αυτή την πολιτική. Πρωτίστως τον υπουργό Μάριο Δημητριάδη.
Σήμερα απολαμβάνουμε χαμηλότερες τιμές στα αεροπορικά ναύλα ενώ έχουμε σαφώς περισσότερες επιλογές σε αεροπορικές εταιρίες και προορισμούς. Η αύξηση του επιβατικού κοινού, συνυφασμένη βεβαίως και με την αύξηση στον τουρισμό, είναι συνδεδεμένη και με την πολιτική των ανοικτών αιθέρων. Στο λιμάνι της Λεμεσού έχουμε σήμερα αυξημένα εξυπηρετούμενα φορτία. Ο χρόνος αποπεράτωσης είναι μειωμένος και το κόστος χαμηλότερο στο νέο καθεστώς λειτουργίας. Ο στόχος βεβαίως παραμένει για να καταστεί η Λεμεσός η ελκυστικότερη επιλογή λιμένα στην περιοχή.
Έχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Σε ότι αφορά τα λιμάνια, σειρά παίρνει η Λάρνακα. Η παραχώρηση σε στρατηγικούς επενδυτές και η μεταφορά των πετρελαιοδεξαμενών από την Δεκέλεια, θα μεταμορφώσει ολόκληρη την πόλη. Ο σχεδιασμός στον τομέα ολοκληρώνεται με την συμφωνία για το λιμάνι του Βασιλικού. Στον τομέα των αερομεταφορών χρειάζεται να προχωρήσει η επέκταση των εγκαταστάσεων των αεροδρομίων της Λάρνακας και της Πάφου για να σκαρφαλώσουμε σε νέα επίπεδα επιβατικής κίνησης. Απαραίτητες υποδομές για να υλοποιηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός για τον τουρισμό. Ο στόχος είναι να διπλασιαστεί η συνεισφορά στο ΑΕΠ από τον τουρισμό μέχρι το 2030. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς αισθητή αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών.
Στη ναυτιλία κάνουμε το μεγάλο βήμα με την δημιουργία του υφυπουργείου από την 1η Μαρτίου. Οι προοπτικές εκεί είναι απεριόριστες δεδομένου και της μέχρι σήμερα πορείας. Φτάνει να το πιστέψουμε και να δώσουμε τα απαραίτητα εφόδια για να ξεφύγουμε και να προχωρήσουμε σε νέα ρεκόρ που θα έχουν την αντίστοιχη συνεισφορά στην οικονομία.
Οι μεταφορές όμως δεν γίνονται μόνο στα λιμάνια και στα αεροδρόμια, γίνονται και στους δρόμους. Και σίγουρα δεν αφορά μόνο μετακινήσεις με ιδιωτικά αυτοκίνητα. Αφορά και τις δημόσιες μεταφορές. Η ολοκλήρωση του οδικού δικτύου με την υλοποίηση των μεγάλων οδικών έργων είναι απαραίτητη. Ο περιμετρικός Λευκωσίας, ο δρόμος Λεμεσού – Σαϊτά αλλά και ο δρόμος Πάφου – Πόλης προχωρούν. Από εκεί και πέρα χρειάζεται να πάρουμε αποφάσεις για τις δημόσιες μεταφορές που θα βοηθήσουν στην βιώσιμη κινητικότητα. Και πιστεύω πως πρέπει να λειτουργήσουμε χωρίς συναισθηματισμούς. Δεν μας παίρνει να έχουμε και στην επόμενη σύμβαση αποτυχημένο σχεδιασμό και άδεια λεωφορεία. Ο απογαλακτισμός από τις νοοτροπίες και τις πρακτικές που μας καθιστούν τριτοκοσμική χώρα στον τομέα αυτό είναι απαραίτητος.
Η πολιτική κατεύθυνση είναι δεδομένη. Παρομοίως και η πολιτική βούληση και του Δημοκρατικού Συναγερμού και της κυβέρνησης του προέδρου Αναστασιάδη. Η ανάπτυξη της οικονομίας και η σταθερότητα της κοινωνίας περνούν μέσα από κάθε τομέα της παραγωγικής διαδικασίας. Στον τομέα των μεταφορών καταφέραμε να κάνουμε άλματα μέσα από φουρτουνιασμένη θάλασσα. Στα επόμενα χρόνια μπορούμε να ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό που είναι ξεκάθαρα καταγραμμένος. Τα αποτελέσματα δεν είναι τυχαία, αλλά απότοκο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε.