Ο ΔΗΣΥ θα παραμείνει πρωταγωνιστής

Ο ΔΗΣΥ θα παραμείνει πρωταγωνιστής

Στηρίζω απόλυτα τον Αβέρωφ Νεοφύτου, όχι μόνο επειδή τον θεωρώ ικανότερο, αλλά και γιατί θέλω να προστατεύσω την παράταξή μου.

Υπήρχε η αναγκαιότητα για την διεξαγωγή του ιδεολογικού πολιτικού συνεδρίου ώστε να δοθεί έμφαση στην υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου;

Το συνέδριο ήταν προγραμματισμένο να γίνει πριν την πανδημία. Έγινε τώρα και ήταν πολύ σημαντικό. Εμπλουτίσαμε τις θέσεις μας με το μανιφέστο και καταγράψαμε τους 100 άξονες πολιτικής για την επόμενη μέρα της Κύπρου μας,  για το πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα κυβερνήσει την Κύπρο. Προτάσεις εφαρμόσιμες, υλοποιήσιμες και κυρίως κοστολογημένες.

Μήπως δόθηκε περισσότερη έμφαση απ’ όση έπρεπε στη παρουσία τόσο του Έλληνα πρωθυπουργού όσου και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος;

Σε μια τόσο κρίσιμη διεθνή συγκυρία θα έλεγα ότι ορθώς δόθηκε μεγάλη σημασία. Το ότι ο ΔΗΣΥ έχει διεθνή ρόλο, διασυνδέσεις και επιρροή είναι θετικό και για το κόμμα αλλά επιτρέψτε μου να πω και για την Κύπρο. Οι δεσμοί με την Νέα Δημοκρατία έχουν δημιουργηθεί από την ημέρα ίδρυσης όπως και ο ρόλος που έχουμε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Βέμπερ έχουν και φιλικές σχέσεις με τον κ. Νεοφύτου και στηρίζουν την εκλογή του. Στη συγκυρία που είμαστε με μια τρίτη κρίση να χτυπά την πόρτα πεποίθηση όλων είναι ότι χρειάζονται  πολιτικοί που μπορούν να διαχειριστούν τις κρίσεις, που μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν σιγουριά και σταθερότητα με προοπτικές ανάπτυξης.

Ως πολιτικός της νέας γενιάς πιστεύετε ότι αυτά χρειάζονται οι νέοι για να προσέλθουν στη κάλπη;

Οι νέοι θέλουν να ακούσουν συγκεκριμένα πράγματα που θα κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Λύσεις και εφαρμόσιμες προτάσεις. Και όχι μόνο οι νέοι. Τούτος ο τόπος και οι πολίτες του αξίζουν μιας συνολικής πρότασης, ενός σχεδίου που θα αφορά την καθημερινότητά και την ποιότητα ζωής τους. Για την ψηφιακή μετάβαση, την ποιότητα των κρατικών υπηρεσιών, τα εισοδήματα, την ποιότητα τα εργασίας, τη σταθερότητα στη χώρα μας. Ως παράταξη έχουμε και έργο και προτάσεις να επιδείξουμε στους τομείς αυτούς. Και πρέπει να πείσουμε τους νέους ότι μοντέρνο δεν σε κάνουν οι στρογγυλεμένες θέσεις και το lifestyle, ούτε οι αφοριστικές αντιλήψεις για την πολιτική, αλλά η δυνατότητα να δώσεις λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα.

Οι νέοι όμως χρειάζονται δουλειά, ανέλιξη και ευκαιρίες. Είναι η γενιά των 800 ευρώ.

Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να το μετρήσουμε. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που παίρνουν 800 ευρώ αλλά δεν είναι όλοι. Υπάρχουν θέσεις εργασίες σε τομείς αιχμής που αξιοποιούνται. Δεν θα πρέπει να είναι το όνειρο των νέων ανθρώπων να δουλέψουν στο δημόσιο αλλά να έχουν μια εργασία που τους αποδίδει αυτά που αξίζουν και παράλληλα να νιώθουν ασφαλείς. Χρειάζονται επενδύσεις ,να εγκατασταθούν εταιρίες που να μην είναι βιτρίνα. Να μην είναι ανάθεμα ένας νέος να αξιοποιήσει την περιουσία του πατέρα και του παππού του και να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα. Υπάρχει προοπτική όπως και στη μεταποίηση προϊόντων. Υπάρχει χώρος φτάνει να κάνουμε το σωστό προσανατολισμό και στους μαθητές στα σχολεία. Να μην θέλουμε όλους τους νέους να γίνουν δικηγόροι και λογιστές. Ήδη σήμερα υπάρχει μεγάλη ζήτηση στη ναυτιλία και στη τεχνολογία.

Πως θα τους πείσετε ότι δεν είστε όλοι διεφθαρμένοι;

Με τον τρόπο ζωής μας. Ο καθένας από εμάς που βρίσκεται στη πρώτη γραμμή και εκ των πραγμάτων είμαστε εκτεθειμένοι χρειάζεται με τον τρόπο που ζει, να προβάλει την δουλειά που κάνει, να λειτουργούμε ως πρότυπα. Την ίδια ώρα θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια στο τρόπο που κινείται ο δημόσιος τομέας όπως και να επισπευσθεί ο χρόνος λήψης αποφάσεων. Έτσι δεν θα δημιουργούνται και ζητήματα διαπλοκής που μπορεί να καταλήξουν στη διαφθορά. Αυτά πρέπει να καταπολεμήσουμε.  

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό πιστεύετε ότι λαμβάνονται ορθές πολιτικές αντιμετώπισης;

Έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια. Κάποια σωστά όπως είναι για παράδειγμα η καταπολέμηση των εικονικών γάμων και των εικονικών φοιτητών, η αύξηση των δικαστών στο Διοικητικό και η αύξηση των λειτουργών που εξετάζουν τις αιτήσεις. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και ζητήματα που ίσως πρέπει να ξαναδούμε. Για παράδειγμα ο φράχτης στη πράσινη γραμμή δεν πιστεύω να είναι το αποτελεσματικό εκείνο μέσο που απομακρύνει ή απωθεί τους μετανάστες να έρθουν στις ελεύθερες περιοχές. Αντιθέτως μπορεί να δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη. Η παρακολούθηση μέσω τεχνολογίας είναι ένα σωστό μέτρο όπως και η πρόσληψη των 300 οριοφυλάκων. Χρειάζεται να δούμε συνολικά το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Θα πρέπει να βρούμε λύσεις. Είναι η εργοδότηση των αιτητών πολιτικού ασύλου σωστή πολιτική; Ή δημιουργεί ζητήματα στους εργοδότες και ταυτόχρονα λειτουργεί και ως πόλος έλξης;  Παράλληλα θα πρέπει να εξετάζονται στον ελάχιστο χρόνο οι αιτήσεις όπως και να γίνουν πολιτικές συμφωνίες, για τον επαναπατρισμό αυτών των ανθρώπων. Και την ίδια ώρα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την πολιτική ενσωμάτωσης. Δεν μπορεί να στέλνουμε στα σχολεία τα παιδιά που δεν ξέρουν λέξη ελληνικά και να λέμε ότι τα στηρίζουμε. Πρέπει να δούμε τα ζητήματα σε ένα συνολικό και συλλογικό επίπεδο. Να μην ξηλώνουμε και να ράβουμε την ίδια ώρα.

Εκτιμάτε ότι το θέμα του Ακάμα θα κλείσει πριν τις εκλογές ή θα διαιωνίζεται;

Δεν ξέρω αν θα κλείσει πριν τις εκλογές. Αν θα κλείσει πρέπει να γίνει με ομαλότητα και με διαφάνεια και αυτό για να γίνει πρέπει να ακουστεί το σύνολο των επηρεαζόμενων. Και εμένα με ενοχλεί η προοπτική να γίνει ο Ακάμας μια άλλη Αγία Νάπα. Είναι αυτό όμως που καταγράφεται στο σχέδιο; Την ίδια ώρα υπάρχουν και οι κάτοικοι της περιοχής που νιώθουν εγκλωβισμένοι. Θα πρέπει να γίνει με μια ισορροπία και διαφάνεια. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί αυτό το ζήτημα αλλά αυτές οι βασικές αρχές θα πρέπει να τηρηθούν. Σε διαφορετική περίπτωση οι αντιδράσεις που είδαμε μέχρι σήμερα είναι το λιγότερο απ’ όσα θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες ίσως και μήνες. 

Τώρα που έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, διαφοροποιείται ο τρόπος υποστήριξης και προώθησης της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να βγαίνει νικητής; 

Ο ΔΗΣΥ δεν διαφοροποιεί την πολιτική του στη βάση των μετρήσεων. Αν το κάναμε αυτό σίγουρα δεν θα είμαστε παράταξη και δεν θα αντέχαμε μέχρι σήμερα. Πίσω στις δημοσκοπήσεις ήμασταν και πριν ένα χρόνο, στις βουλευτικές, και στις προεδρικές του 2008  όπου κανένας δεν έβαζε τον Ιωάννη Κασουλίδη στο δεύτερο γύρο. Τώρα που όλοι οι βασικοί παίκτες είναι στο γήπεδο, αυτό που αναμένουμε είναι η πολιτική συζήτηση. Δημόσια, καθαρή, συγκεκριμένη και επί της ουσίας. Χωρίς υπεκφυγές και επικοινωνιακά τερτίπια. Το βασικό ζητούμενο είναι ποιος, πώς και με ποιους συμμάχους μπορεί να ηγηθεί της πατρίδας μας σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Όλα τα υπόλοιπα δεν συνάδουν με την κρισιμότητα της συγκυρίας.

Σας ενοχλεί που στελέχη του ΔΗΣΥ, στέκονται στο πλευρό του Νίκου Χριστοδουλίδη;

Προσωπικά ναι, με ενοχλεί πολύ. Γιατί υπονομεύει την ενότητα και τις προοπτικές ενός κόμματος που έχει σφραγίσει την ιστορία της Κύπρου. Όποτε κυβερνήσαμε φέραμε καλύτερες μέρες για τη χώρα και τους πολίτες. Το λέμε με αυτοπεποίθηση. Και στην τρέχουσα δεκαετία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στην δεκαετία του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη. Συγκρίνετε την Κύπρο του σήμερα με πριν δέκα χρόνια. Υπήρξαν παραλήψεις , έγιναν λάθη αλλά στο τέλος της μέρας το πρόσημο είναι θετικό. Τι κάνουν τώρα όσοι υποστηρίζουν τον κ. Χριστοδουλίδη; Μας λένε ότι δεν έχει σημασία το κόμμα, οι διαδικασίες του, οι προοπτικές του, οι αγώνες όλων ημών, αλλά μόνο οι φιλοδοξίες του οποιουδήποτε; Γι αυτό και σε ό,τι με αφορά, παρά το ότι γενικά είμαι πολιτικός χαμηλών τόνων που πιστεύει στις συνθέσεις, στηρίζω απόλυτα τον Αβέρωφ Νεοφύτου, όχι μόνο επειδή τον θεωρώ ικανότερο να κρατήσει το τιμόνι της χώρας, αλλά και γιατί θέλω να προστατεύσω την παράταξή μου. 

Ναι αλλά όταν δεν μπορείτε να πείσετε στελέχη που διαχρονικά ανήκουν στο ΔΗΣΥ πως θα προσελκύσετε ψηφοφόρους από άλλους χώρους και ειδικότερα τους νέους; 

Δεν θέλω να αναφερθώ σε στελέχη, μιας και είναι μετρημένα στα δάχτυλα των χεριών και για τους οποίους μπορεί να υπάρχουν και προσωπικοί λόγοι που είναι απέναντι από τον ΔΗΣΥ σήμερα. Σας είπα ότι η εκλογική μάχη ουσιαστικά τώρα ξεκινάει. Εμείς θα απευθυνθούμε στη κοινωνία στο σύνολό της γιατί πιστεύουμε πως έχουν κρίση και μπορούν να καταλάβουν το διακύβευμα. Αν θέλουμε ως κοινωνία να βελτιώσουμε αυτό που σήμερα έχουμε ή αν θέλουμε να θέσουμε σε αμφισβήτηση όσα με κόπο κτίσαμε. Είμαστε πεπεισμένοι πως στο τέλος της μέρας ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει να είναι πρωταγωνιστής  και ο Αβέρωφ Νεοφύτου ο επόμενος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Και αν θα βγει πρόεδρος ποια θα είναι η επόμενη μέρα στο ΔΗΣΥ;

Αυτή την ώρα βλέπουμε μόνο το επόμενο παιχνίδι όπως λέει και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Μπορείτε να με ρώτησε την επόμενη μέρα των προεδρικών του Φλεβάρη. Τώρα είμαστε επικεντρωμένοι στο να εκλέξουμε τον Αβέρωφ Νεοφύτου Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Βλέπουμε την μεγάλη εικόνα και όποιος δεν το κάνει, προσωπικά πιστεύω πως κάνει λάθος.

Θα διεκδικήσετε την προεδρία του ΔΗΣΥ, στο συνέδριο του κόμματος μετά τις προεδρικές;

Σας είπα πως τώρα δίνουμε τη μεγάλη μάχη για τις προεδρικές εκλογές και για την ενότητα της παράταξης.  Κάντε μου αυτή την ερώτηση στις 14 Φεβρουαρίου. Όποιος όμως πολιτικός σας λέει πως δεν έχει φιλοδοξίες μάλλον δεν σας λέει την αλήθεια. Έχω πολιτικές φιλοδοξίες, έμαθα όμως να προσέχω τα επόμενα βήματα μου. Να είναι σταθερά και σίγουρα. Όταν αποπειράσαι να κάνεις άλμα πολύ πιθανόν να βρεθείς στο κενό. Μην ξεχνάτε είμαι 41 χρονών.

*Συνέντευξή μου στην Οριάνα Παπαντωνίου για την έντυπη “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” | 26.06.2022

Share this post