Ο Σταθμός της Γενεύης

Ο Σταθμός της Γενεύης

Μέχρι τότε η δική μας ευθύνη είναι να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα. Να καταλάβουμε επιτέλους πως η πατρίδα μας, αν και κουκκίδα στον παγκόσμιο χάρτη προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον

Ο πρώτος γύρος της διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη τελείωσε. Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ψύχραιμη ανάλυση για το τι έγινε, αλλά και μια εκτίμηση για το τι θα γίνει από δω και πέρα. Ισχυροποιήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία. Τόσο οι ξεκάθαρες αναφορές του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στις δηλώσεις του για την δημιουργία μιας διζωνικής ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και η ξεκάθαρη αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας μπροστά στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών για τον διττό του ρόλο στη διάσκεψη, χωρίς την αντίδρασή του δεύτερου, ισχυροποιούν ακριβώς την παρουσία της αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας και απαντούν σε όλες τις Κασσάνδρες που αγωνιούσαν για την αποαναγνώριση της χώρας μας. Μάλιστα η αντίδραση μας στην αναφορά σε Κυπριακή Δημοκρατία από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ δείχνει την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης στις δικές μας δυνάμεις και δυνατότητες, μια χώρα μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και του Ευρώ. Αυτό το δεδομένο δεν είναι άσχετο με την αμετροεπή στάση που τηρούν ορισμένοι αλλά και την αδυναμία μας να διαχειριστούμε τον φόβο της αποαναγνώρισης.

Μέχρι τότε η δική μας ευθύνη είναι να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα. Να καταλάβουμε επιτέλους πως η πατρίδα μας, αν και κουκκίδα στον παγκόσμιο χάρτη προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον

Το γεγονός όμως που ισχυροποιεί περισσότερο από όλα τα άλλα την Κυπριακή Δημοκρατία ήταν η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο υψηλότερο μάλιστα επίπεδο, καθιστώντας στην ουσία την διάσκεψη εξαμερή. Η παρουσία αυτή μετέφερε αυτόματα το Κυπριακό πρόβλημα σε άλλη διάσταση. Από Ελληνοτουρκική διαφορά σε Ευρωτουρκική. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και αυτό που είναι εξίσου σημαντικό είναι πως άνοιξε με τον πιο επίσημο τρόπο η συζήτηση για την κατάργηση της συνθήκης εγγυήσεων. Η παρουσία δε της ΕΕ στην συζήτηση, ως ενδιαφερόμενου μέρους, διασφαλίζει και κάτι ακόμα. Πως η συζήτηση για το κεφάλαιο ασφάλεια και εγγυήσεις, δεν μπορεί εύκολα να διασυνδεθεί με τα υπόλοιπα πέντε κεφάλαια. Θα ήταν αμφισβήτηση της κυριαρχίας του λαού και της θέλησης των δύο πλευρών αν στην παρουσία ή με την εμπλοκή της ΕΕ συζητηθούν θέματα περιουσιακού ή εδαφικού ή διακυβέρνησης.

Να υπογραμμίσουμε και την κατάθεση των χαρτών. Μπορεί να έχουμε ενστάσεις από την πλευρά μας αλλά το γεγονός πως η τουρκική πλευρά κατέθεσε για πρώτη φορά χάρτη έχει τεράστια σημασία. Η δε άμεση γραπτή αντίδραση μας αποδεικνύει πως είμαστε καλά προετοιμασμένοι και με σωστά αντανακλαστικά. Η καλή μας προετοιμασία φάνηκε και στην συζήτηση στη διεθνή διάσκεψη. Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας απέσπασε θετικά σχόλια από όλους.

Το ερώτημα είναι τι κάνουμε τώρα. Πως προχωρούμε και ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Αυτό που φαίνεται είναι πως η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού είναι δύσκολο να μην κορυφωθεί. Η ανοικτού τέλους Διάσκεψη για την Κύπρου θα προχωρήσει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Αν θα έχει αποτέλεσμα ικανό να μας πάει στο επόμενο βήμα, θα διαφανεί άμεσα. Η δική μου εκτίμηση είναι πως η στάση της Τουρκίας είναι συνδεδεμένη και με τα εσωτερικά της ζητήματα αλλά και με την διάσκεψη της Αστάνα για το Συριακό αλλά και με την θέση της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το τι έχει να πάρει ως αντάλλαγμα. Η εξίσωση αυτή έχει πολλούς παράγοντες και πολλά επίπεδα.

Μέχρι τότε η δική μας ευθύνη είναι να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα. Να καταλάβουμε επιτέλους πως η πατρίδα μας, αν και κουκκίδα στον παγκόσμιο χάρτη προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πως η κατάληξη του κυπριακού δεν είναι πια μια διαφορά μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων σε μια γωνιά της Μεσογείου αλλά αφορά ολόκληρη την περιοχή και ολόκληρη την Ευρώπη και συνδέεται με την ειρήνη και την σταθερότητα στη γειτονιά. Πως με το να προσπαθούμε να επαναλαμβάνουμε σήμερα τα συνθήματα με τα οποία μεγαλώσαμε πριν 30 χρόνια με απώτερο σκοπό να σπείρουμε τον φόβο και τον πανικό είναι ανεδαφικό. Χρειάζεται επίσης να καταλάβουμε, πως με το Κυπριακό δεν παίζουμε. Μικροπολιτικές και τακτικισμούς κομμένα. Να συζητούμε για την ουσία και για το πως θα επηρεαστεί η καθημερινότητά μας και όχι αν και πότε θα αποαναγνωριστεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Τώρα είναι η ώρα του τόπου μας. Τώρα είναι η ώρα για να πετύχουμε τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση για τη χώρα μας. Για εμάς και για τα παιδιά μας.

Share this post