Ομιλία στο Παγκύπριο Συνέδριο ΔΗΣΥ

Ομιλία στο Παγκύπριο Συνέδριο ΔΗΣΥ

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, 

Αγαπητοί συναγωνιστές αγαπητές συναγωνίστριες, 

Σήμερα είμαστε όλοι εδώ σε ένα κρίσιμο συνέδριο για την παράταξή μας. Σήμερα είμαστε εδώ για το αύριο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Στόχος όλων είναι να δούμε ξανά το κόμμα μας πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής της χώρα. Να τον δούμε να μεγαλώνει, να τον δούμε ξανά κραταιό. 

Ένα κυρίαρχο ζήτημα είναι το που στεκόμαστε πολιτικά. Η απάντηση πρέπει να είναι σαφής. Είμαστε στην αντιπολίτευση. Χάσαμε τις εκλογές και είμαστε στην αντιπολίτευση. Δεν συμμετέχουμε στην κυβέρνηση, δεν καθόμαστε στο υπουργικό τραπέζι. Τα επίθετα, περί υπεύθυνης, δημιουργικής, σοβαρής, επικοδομητικής αντιπολίτευσης θεωρώ πως είναι περιττά. Και κατά τη γνώμη μου επιτείνουν τη σύγχυση για όσους θέλουν να παρουσιάζουν τον ΔΗΣΥ ότι είναι και έξω και μέσα. Είναι αυτονόητο πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι και υπεύθυνος και δημιουργικός και σοβαρός. Είναι στο dna μας. Αυτό που πρέπει, στη δική μου αντίληψη να υπογραμμίσουμε είναι πως είμαστε στην αντιπολίτευση. Τελεία. Και προγραμματιζόμαστε στο πώς θα κερδίσουμε τις εκλογές. Όλες τις αναμετρήσεις που ακολουθούν, το 24, το 26 και τις προεδρικές το 28. Πρέπει να είμαστε, “προγραμματική αντιπολίτευση”. Άλλωστε τα κόμματα μεγαλώνουν, δημιουργούν χαρακτήρα όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα βεβαίως και παράλληλα, πρέπει να είμαστε στην ηγεσία του πολιτικού σκηνικού της χώρας. Δεν αγόμαστε, δεν σερνόμαστε από άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ηγούμαστε. Έχουμε θέσεις, πρέπει να έχουμε θέσεις και με θάρρος, με παρρησία να τις καταθέτουμε. 

Σε όλη αυτή τη λογική εμπίπτει και η πρότασή μου, με την οποία συμφωνεί και η πρόεδρος  Αννίτα Δημητρίου, για δημιουργία σκιώδους κυβέρνησης. Πέραν από όλα τα άλλα που ανέλυσα πιο πάνω έχουμε μια πλειάδα στελεχών, κυρίως τέως υπουργούς που οφείλουμε να τους αξιοποίησουμε. Έχουν, έχετε πολλά αγαπητοί φίλοι να προσφέρετε. 

Για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με αυτόν τον τρόπο, να είμαστε δηλαδή μπροστά και να μην ακολουθούμε, να ηγούμαστε και να μην αγόμαστε, πρέπει να έχουμε σωστά αντανακλαστικά. Να καθορίζουμε εκεί και όπου πρέπει την ατζέντα, να αντιδρούμε άμεσα σε πολιτικές, κυρίως σε τακτικισμούς, σε “πονηριές” και να δείχνουμε το δρόμο, να συμμαχήσουμε με άλλες πολιτικές δυνάμεις σε επίπεδο πολιτικών. Η σκιώδης κυβέρνηση με πολιτικούς προϊστάμενους σε κάθε σκιώδες υπουργείο θα ενισχύσει αυτά τα απαραίτητα αντανακλαστικά. 

Φίλες και φίλοι, 

Από αυτό το βήμα, σε αυτό ακριβώς το συνέδριο θα έπρεπε να γίνει και η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματός. Είχα και έχω την άποψη πως η ανάλυση του τι πήγε λάθος στις προεδρικές έπρεπε να προηγείτο του σημερινού μας συνεδρίου και των εκλογών. Αυτό προφανώς δεν έγινε. Είχα επίσης την άποψη, την οποία μεταβίβασα και στην πρόεδρο Ανννίτα Δημητρίου μέσω επιστολής μου στα τέλη Μαρτίου, πως έπρεπε να δημιουργείτο μια επιτροπή, όπως κάναμε και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, που θα κατέληγε σε συμπεράσματα που θα μας είναι χρήσιμα στο μέλλον. Ούτε αυτό έγινε. Κατανοώ και τους λόγους που δεν έγινε. Το νωπό του αποτελέσματος, η ένταση, τα έντονα συναισθήματα ίσως να μην υποβοηθούσαν σε αυτό το βήμα μέχρι σήμερα. 

Όμως, ακόμη και τώρα δεν είναι αργά. Ίσως να είναι και μια από τις πρώτες αποφάσεις της νέας, ολοκληρωμένης ηγεσίας που θα προκύψει το Σάββατο. Το ζητούμενο, δεν είναι να μοιράσουμε ευθύνες ούτε και να βρούμε εξιλαστήρια θύματα. Το ζητούμενο, στη δική μου αντίληψη, είναι να μπορέσουμε να σκιαγραφήσουμε τους λόγους που ένας στους τρεις ψηφοφόρους του κόμματός μας έκανε άλλες επιλογές στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Και αυτό οφείλουμε να το κάνουμε. Πρώτα από όλα το οφείλουμε στους εαυτούς μας, αλλά και στα μέλη μας. Θέλουμε να επιστρέψουν αυτοί οι ψηφοφόροι στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Αυτό θα γίνει πολύ πιο δύσκολα αν δεν κατανοήσουμε τους πραγματικούς λόγους που απομακρύνθηκαν.  

Φίλες και φίλοι, 

Θέλω να κλείσω την σύντομη αυτή τοποθέτηση με κάτι πιο προσωπικό. 

Αναμετρήθηκα με την Αννίτα Δημητρίου για την προεδρία της παράταξης αλλά για εμένα οι εκλογές έχουν τελειώσει από την ώρα που ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα. Στέκομαι δίπλα της και θα την στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις. Το ίδιο θα πράξω και με όλη την ηγεσία που θα προκύψει το ερχόμενο Σαββάτο. Έχω, πιστέψτε με, πλήρη επίγνωση της μεγάλης εικόνας. Βλέπω μόνο μπροστά. Βλέπω μόνο πως θα κάνουμε, όλοι μαζί, την παράταξή μας ξανά μεγάλη, δυνατή, πως θα παραμείνουμε πρωταγωνιστές. 

Και κάτι τελευταίο. Να είστε σίγουροι πως ό,τι και να προηγήθηκε, ό,τι και να ειπώθηκε, ό,τι και να ψιθυρίστηκε  ή να ψιθυρίζεται, στο τέλος η αλήθεια πάντα επικρατεί από το ψέμα. Πως το φως νικά το σκοτάδι. Έτσι γίνεται πάντοτε. Έτσι θα συνεχίσει να γίνεται. 

Να είστε καλά, καλούς νικηφόρους αγώνες. Πάντα στην πρωτοπορία. Το κεφάλι ψηλά. Και να είστε σίγουροι πως το γαλάζιο θα κυματίζει ξανά, και σύντομα, ψηλά στον ουρανό.

Share this post