Περί ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων

Περί ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων

Κάποιες φορές αξίζει να πιστώσουμε και λίγο το Κοινοβούλιο και ας ευλογούμε τα γένια μας. Όσα είδαμε αυτή τη βδομάδα στη δημοσιότητα είναι αποτέλεσμα των όσων λέχθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών σε δύο συνεδριάσεις στις 24 Μαΐου και στις 14 Ιουνίου σε αυτεπάγγελτο θέμα που ενέγραψε το ΑΚΕΛ εξ αφορμής δηλώσεων του τέως προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού κ. Ανδρέα Παπαχαράλμπους στο podcast Legal Matters του Χριστόφορου Χριστοφή που μεταδόθηκε στις 3 Μαΐου. Ο κ. Παπαχαράλμπους ισχυρίστηκε πως ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρενέβη στο έργο του, τηλεφωνώντας του για να μην προχωρήσει κόκκινους φακέλους. Αυτός ήταν και ο λόγος και ο τίτλος του θέματος. Βεβαίως, στις συνεδριάσεις προέκυψαν δύο άλλα μεγάλα ζητήματα, για τα οποία η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού διόρισε επιτροπές δικηγόρων για να διερευνηθούν. Προφανώς και οι καταγγελίες του κ. Παπαχαράλμπους πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Το πρώτο ζήτημα, και η πρώτη αυτεπάγγελτη έρευνα αφορά ένα έγγραφο που περιλαμβάνει στοιχεία για 16 κόκκινους φακέλλους που δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Το δεύτερο ζήτημα από το οποίο προέκυψε και η δεύτερη έρευνα αφορά το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφέροντος από τον πρόεδρο της ΚΟΠ. Αυτά είναι τα γεγονότα που συνέβησαν το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου. Τα καταγράφω για να φρεσκάρω τη μνήμη όσων παρακολουθούν τα ζητήματα χωρίς μεγάλη ένταση.

Προφανώς και δεν πρόκειται να στήσουμε λαϊκά δικαστήρια και να αποφασίσουμε και να καταδικάσουμε. Ούτε από αυτή τη στήλη, ούτε και από το Κοινοβούλιο. Βλέπουμε όμως την αντίδραση των δικηγόρων της ΚΟΠ και του προέδρου της για το πόρισμα που παραδόθηκε και αφορά το ζήτημα της ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφέροντος του κ. Κούμα. Είναι αντίδραση που εμένα προσωπικά με ξενίζει. Η καλύτερη απόδειξη της αθωότητας οποιουδήποτε είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας των ανακρίσεων, που με βάση τις δηλώσεις των δικηγόρων δεν θα προκύψει το οτιδήποτε. Αν προσωπικά ήμουν ο δικηγόρος της ΚΟΠ και του προέδρου της, ή ο επικοινωνιολόγος του, αυτό θα πρότεινα. Θα προέτρεπα δηλαδή τον γενικό εισαγγελέα να προχωρήσει την υπόθεση στην αστυνομία και σε ανακρίσεις κι εκεί να δικαιωθεί πανηγυρικά.

Πιστεύω πως η τροπή που παίρνει το όλο ζήτημα δεν αφήνει άλλη επιλογή. Με την καχυποψία που υπάρχει στην κοινή γνώμη, για το ανέλεγκτο του γενικού εισαγγελέα, αν αφήσει αυτή την υπόθεση στα συρτάρια της Νομικής Υπηρεσίας, θα γιγαντώσει απλώς την αντίδραση. Το ποδόσφαιρο είναι ένα κεφάλαιο με μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι κομμάτι της κοινωνίας μας. Αλίμονο αν για λόγους δημοσίου συμφέροντος σταλεί αυτό το πόρισμα στις καλένδες. Θα είναι η χειρότερη υπηρεσία που θα προσφερθεί και στο ποδόσφαιρο και στα πρόσωπα που ελέγχονται. Εμείς στο Κοινοβούλιο θα παρακολουθούμε και θα λειτουργήσουμε για να επικρατήσει η διαφάνεια. Και η διαφάνεια επικρατεί, όταν εξαντλούμε όλα τα μέσα διερεύνησης που έχουμε στη διάθεσή μας. 

Βεβαίως στο ποδόσφαιρο και στα άλλα αθλήματα πρέπει να γίνουν και πολλά άλλα. Τα μελίσσια που γεννούν την οπαδική βία ξέρουμε πολύ καλά πού είναι. Και εμείς, αλλά και η αστυνομία. Είναι οι σύνδεσμοι των οργανωμένων φιλάθλων. Δεν μπορώ να κατανοήσω την έλλειψη βούλησης για να μπουκάρει η αστυνομία ταυτόχρονα σε αυτά. Από αυτά που ακούγονται θα προκύψουν τόσα προβλήματα που δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να τα κλείσουν εκείνη την ώρα. Είναι επίσης κοινό μυστικό πως η οπαδική βία δεν είναι η μόνη παραβίαση που γεννιέται σε αυτούς τους χώρους.

Χρειάζεται να κατανοήσουμε πως ο αθλητισμός είναι πολύ περισσότερο από ένα παιχνίδι 90 λεπτών κάθε βδομάδα. Είναι ο μόνος τρόπος, ο υγιής αθλητισμός, για να κρατήσουμε τα παιδιά μας μακριά από εξαρτήσεις. Χρειάζεται λοιπόν να θωρακίσουμε πως αυτό θα γίνεται, θα απομονώσουμε και θα σκοτώσουμε όλα τα άλλα που γίνονται για χάριν της δόξας και του χρήματος, και θα κρατήσουμε αυτά που μετρούν, αυτά που έχουν αξία.

*Άρθρο μου δημοσιευμένο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ | Τετάρτη 03/10/2023

Share this post