Πολιτική, μια δυναμική διαδικασία

Πολιτική, μια δυναμική διαδικασία

Χθες στη βουλή ψηφίστηκε η μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη. Χωρίς να ψηλώνουμε τον πήχη είναι μια πολύ σημαντική μέρα. Και για τα δικαστήρια, και για τον τόπο. Σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι αυτή καθαυτή η μεταρρύθμιση. Το δεύτερο είναι η συνέπεια του Δημοκρατικού Συναγερμού και της Κυβέρνησης Αναστασιάδη στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Η δικαιοσύνη είναι βασικός πυλώνας στη δημοκρατία. Η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο σύστημα της δικαιοσύνης είναι σημαντικό να αυξάνεται. Είναι ο θεσμός που παραδοσιακά οι πολίτες τον έχουν πιο ψηλά από τους άλλους. Η δικαιοσύνη βεβαίως, για να έχει αξία πρέπει να απονέμεται στον σωστό χρόνο. Σήμερα οι καθυστερήσεις είναι τέτοιες, που οι πολίτες στρέφουν την πλάτη στα δικαστήρια. Αν δούμε τις υποθέσεις που καταχωρούνται, θα δούμε με μάτι γυμνό τη μείωση ανά χρόνο. Με βάση τους δείκτες είμαστε ουραγοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ηλεκτρονική δικαιοσύνη τώρα κτίζουμε, οι καθυστερήσεις στις υποθέσεις είναι τεράστιες. Εδώ και δεκαετίες βλέπαμε ως κοινωνία το πρόβλημα να μεγαλώνει, να γιγαντώνεται.

Όπως και σε κάθε άλλο τομέα της κοινωνίας, της πολιτικής και της οικονομίας υπήρχε αντίσταση και αντίδραση και στην προσπάθεια μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης. Μέχρι και τις τελευταίες μέρες, διαβάζαμε και ακούγαμε για αυτή την αντίσταση. Δεν την κατακρίνω κάθε άλλο. Ο κάθε ένας κάνει τη δουλειά του και ο κάθε ένας υπερασπίζεται τα συμφέροντά του. Το ζήτημα είναι τι κάνει το πολιτικό προσωπικό. Υποκύπτει στις πιέσεις και σφυρίζει αδιάφορα ή τολμά να φέρει, να γράψει, να υλοποιήσει τις αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, που οι πολίτες χρειάζονται.

Με την ίδια πολιτική βούληση που προχωρήσαμε ως κυβέρνηση σε όλες τις μεταρρυθμίσεις, προχωράμε και σήμερα. Είναι σημαντική βεβαίως η συμβολή των άλλων κομμάτων και ποτέ δεν τη ξεχνάμε. ΄Όμως, είναι η θέληση αυτής της κυβέρνησης και του Δημοκρατικού Συναγερμού που ήταν καταλυτική και καθοριστική στο να προχωρήσουμε. Η επιμονή του Ιωνά Νικολάου που συνέγραψε και κατέθεσε τα νομοσχέδια, του Γιώργου Σαββίδη και της Έμιλυ Γιολίτη και της νυν υπουργού Στέφης Δράκου ενίσχυσαν αυτή την προσπάθεια. Επιβεβαιώνει η ψήφιση αυτής της μεγάλης αλλαγής τη συνέπεια της κυβέρνησης. Προηγήθηκαν πολλές άλλες μεταρρυθμίσεις. ΓεΣΥ, Τoπική Αυτοδιοίκηση οι μεγάλες. Πολλές άλλες μικρότερες. Μείωση θητείας, συμμάζεμα επιδομάτων και εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Επιδόματος και πολλών άλλων.

Αυτή είναι και η διαφορά του Δημοκρατικού Συναγερμού. Τολμά, απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα και εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις. Βάζει το συμφέρον των πολλών, το δημόσιο συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου. Είναι και ο λόγος που ο Συναγερμός δεν εκπροσωπεί και δεν εκφράζει μόνο τους εργάτες ή μόνο τους βιομήχανους αλλά όλους. Είναι η παράταξη που εκπροσωπεί όλους, γιατί υπηρετεί ακριβώς το ορθό, το δίκαιο. Με ορθολογισμό και ρεαλισμό. Μας ρωτούν, οι της αντιπολίτευσης, τι θα κάνετε στα επόμενα πέντε χρόνια που δεν το κάνατε αυτή τη δεκαετία; Και η απάντηση είναι απλή και την ίδια ώρα ισχυρή και ενθαρρυντική.  Πως η πολιτική είναι δυναμική διαδικασία. Και πως συνεχώς προκύπτουν ζητήματα. Που για να λυθούν ή που για να εξελιχθούν χρειάζεται η πολιτική βούληση και η σωστή κατεύθυνση.

*Άρθρο μου δημοσιευμένο στην έντυπη ΑΛΗΘΕΙΑ | Παρασκευή 08/07/2022

Share this post