Τεχνολογία, Διαφάνεια και Κοινωνικό Κράτος
Ένα κράτος μετρά τον βαθμό ενσυναίσθησης του από τα αντανακλαστικά που διαθέτει ή βελτιώνει στο πόσο κοντά είναι στους πολίτες του και πόσο άμεσα δίνει λύσεις στα ζητήματα τους. Στο επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Μας έχει ξεπεράσει δυστυχώς οι εποχές. Είναι αδιανόητο. στο δικό μου μυαλό, να καθυστερούν για μήνες να εξεταστούν και να εγκριθούν οι συντάξεις, τα επιδόματα ασθενείας, τα επιδόματα τοκετού κοκ. Τα επιδόματα έχουν πολλαπλάσια αξία όταν τα δίνουμε στον σωστό χρόνο. Επίσης, είναι πολύ σημαντική η διαφάνεια. Να ξέρει ο πολίτης, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αίτησή του. Να ξέρει πως χρειάζεται να επισυνάψει ακόμη ένα έγγραφο. Να ξέρει πότε θα πάρει, αυτά που του αναλογούν.
Ποιες είναι οι λύσεις; Οι λύσεις είναι στην τεχνολογία. Και είναι με χαρά, που είδαμε προχθές την ανακοίνωση της πύλης gov.cy. Το κράτος, το κάθε κράτος, πρέπει να εξυπηρετεί και να μην ταλαιπωρεί τους πολίτες του. Να μην του ζητά για παράδειγμα, τα πιστοποιητικά γεννήσεως των παιδιών του κάθε φορά που θα αιτηθεί επίδομα ασθενείας από τις κοινωνικές ασφαλίσεις. Και τα τελευταία χρόνια η στροφή στην ψηφιοποίηση, στην ευκολία στη σχέση πολίτη – κράτους έχουν γίνει πολλά. Υπάρχουν όμως και πολλά να γίνουν ακόμη.
Η αρχιτεκτονική είναι σχεδιασμένη. Τα πρώτα επιδόματα που μηχανογραφήθηκαν ήταν τα επιδόματα για τον κορονοϊό. Στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δύο ήταν οι βασικές αρχές αυτού του σχεδιασμού. Πως όλες οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά μέσα από μια εφαρμογή που σε υποχρεώνει να επισυνάψεις όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, άρα δεν χάνονται φάκελοι και έγγραφα. Η δεύτερη αρχή είναι πως θεωρεί το κράτος πως όλες οι αιτήσεις γίνονται από τους πολίτες με καλή πίστη, και αποδίδονται τα χρήματα ή μέρος αυτών άμεσα και σε δεύτερο χρόνο έρχεται το κράτος είτε να συμπληρώσει είτε να τα ζητήσει πίσω.
Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το τηλεφωνικό κέντρο που δεν λειτουργεί. Που το κράτος έχει πολλές αναπάντητες κλήσεις. Οι πολίτες ψάχνουν απαντήσεις, γιατί δεν ξέρουν που είναι τα αιτήματά τους. Σκεφτείτε, σε ένα όχι και τόσο ιδανικό κόσμο, όλες οι αιτήσεις των πολιτών, από το κτηματολόγιο μέχρι τα επιδόματα, να γίνονταν ηλεκτρονικά, να ήξερε ο πολίτης που βρίσκεται η διαδικασία υλοποίησης, και να είχε το κράτος επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλης πλατφόρμας μαζί του. Θα υπήρχε η ανάγκη να τηλεφωνεί, απεγνωσμένα πολλές φορές και να αναζητεί τις απαντήσεις; Προφανώς και όχι. Επίσης πρέπει να βρεθεί και ο τρόπος να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική υπογραφή. Ψηφίστηκε από τη Βουλή εδώ και μερικά χρόνια χρειάζεται να μπει σε εφαρμογή.
Η ψηφιοποίηση των επιδομάτων που ήδη μπήκαν σε εφαρμογή δείχνουν το δρόμο. Το κράτος στην οθόνη του πολίτη, παύει να είναι σύνθημα. Μπαίνει σε εφαρμογή. Σκεφτείτε πως κάθε αίτημα που διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά αφαιρεί τουλάχιστον μια επίσκεψη ενός πολίτη σε γκισέ του δημοσίου. Σκεφτείτε πως κάθε αίτημα που υλοποιείται χωρίς χρονοτριβή, χωρίς χάσιμο φακέλου, χωρίς εξαφανισμένα έγγραφα γλυτώνει και εμπλοκή περισσότερων προσώπων.
Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε καθημερινά το κράτος μας καλύτερο. Να υπηρετούμε τους πολίτες, να αποδίδουμε σε σωστό χρόνο τα επιδόματα, να εξυπηρετούμε με διαφάνεια, μειώνοντας τη διαπλοκή άρα και τη διαφθορά. Η απάντηση είναι μία. Συνεχής ψηφιακή μετεξέλιξη. Που αυτή η κυβέρνηση, που ο Δημοκρατικός Συναγερμός το κάνει πράξη.
*Άρθρο μου δημοσιευμένο στην έντυπη ΑΛΗΘΕΙΑ | Παρασκευή 15/07/2022