Τόλμη και ελπίδα

Τόλμη και ελπίδα

Εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα. Να τολμήσουμε να πιάσουμε επιτέλους τη στροφή της «βιασμένης» ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Το χιλιοειπωμένο «Μέσα από κάθε κρίση προκύπτουν ευκαιρίες» θα πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη από σήμερα. Και χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα. Εδώ και πέντε βδομάδες, από την ημέρα που υποχρεωτικά περιοριστήκαμε και αναγκαστήκαμε να εργαζόμαστε από το σπίτι εφαρμόσαμε, όλοι μας, καλές πρακτικές που εδώ και είκοσι χρόνια ψιθυρίζουμε πως θα βοηθήσουν αλλά κανένας δεν τολμούσε να τις εφαρμόσει. Είτε αφορούν θέματα κάτω από τον μεγάλο τίτλο που λέγεται ηλεκτρονική διακυβέρνηση, είτε τηλεδιασκέψεις ή άλλως πως.

Η ευκαιρία για όλους μας είναι μπροστά μας. Να ενισχύσουμε τις καλές πρακτικές που αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε «βίαια» τις τελευταίες μέρες. Τη «γάγγραινα» της γραφειοκρατίας δεν θα την καταπολεμήσουμε ούτε με την επιστροφή στις δια χειρός παράδοσης αιτήσεων προς το δημόσιο, ούτε με έγγραφα και φακέλους που χάνονται μεταξύ ορόφων και υπηρεσιών. Είναι με την εμπέδωση και με την αύξηση στη χρήση της τεχνολογίας που θα τα καταφέρουμε. Είναι με την υιοθέτηση πρωτοκόλλων που να εφαρμόζουν την ηλεκτρονική υπογραφή που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο πριν περίπου δύο χρόνια. Αν με την επιστροφή σταδιακά πίσω στην «κανονικότητα», επιστρέψουμε και πίσω στις παλιές πρακτικές θα υποστούμε ακόμη μια ήττα στον αγώνα για εκσυγχρονισμό.

Εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα. Να τολμήσουμε να πιάσουμε επιτέλους τη στροφή της «βιασμένης» ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Να μη χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Τώρα που είδαμε πως μπορούμε να είμαστε πιο παραγωγικοί μέσω τηλεδιασκέψεων να τις συνεχίσουμε και στην μετά πανδημία εποχή. Τώρα που είδαμε πως μπορεί το δημόσιο να δέχεται αιτήσεις μέσω emails να το εντείνουμε. Τώρα που ζούμε στο σπίτι και τα παιδιά μας αξιοποιούν την ηλεκτρονική εκπαίδευση, δεν πρέπει να ξεχάσουμε την επόμενη μέρα τους κωδικούς πρόσβασης στις πλατφόρμες ηλεκτρονικής εκπαίδευσης.

Μέσα στις επόμενες βδομάδες θα είναι έτοιμη και μια ενδιάμεση λύση για τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Για να λειτουργήσει το «μυαλό» της δικαιοσύνης, το πρωτοκολλητείο, να δέχεται αιτήσεις και να προχωρούν υποθέσεις. Θα είναι επίσης έτοιμη πλατφόρμα για να προωθεί τα κυπριακά αγροτικά προϊόντα, που ελπίζω πως θα βγάλει στην επιφάνεια τις φωτεινές ιστορίες των ανθρώπων που παλεύουν καθημερινά με τη γη και μας προσφέρουν ποιοτικά προϊόντα.

Και μια κουβέντα για το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Πέραν της τόλμης για να εφαρμόσουμε την αλλαγή που θέλουμε να γίνουμε, πέραν των θεωρητικών διακηρύξεων χρειάζεται να το κάνουμε και πράξη και στις δικές μας διεργασίες. Όταν πολιτικά κόμματα και πολιτικά πρόσωπα βάζουν προσκόμματα για να εφαρμόσουμε στη βουλή πρακτικές τηλεδιασκέψεων ή συνεδριάσεων σε απόσταση δεν πείθουμε δυστυχώς την κοινωνία και τους πολίτες πως εννοούμε αυτά που λέμε ή αυτά που ψηφίζουμε για άλλες υπηρεσίες του δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Εδώ είναι η χρυσή ευκαιρία. Εκ των πραγμάτων η πανδημία θα μας πάρει πίσω στις συζητήσεις για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Στην ατζέντα ήταν προχωρημένες αυτές για τη δικαιοσύνη, για την δημόσια υπηρεσία, της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τώρα είναι  η ώρα να εφαρμόσουμε στην πράξη, πιο άμεσα την ψηφιακή μεταρρύθμιση της χώρας. Οριζόντια και ολιστικά. Ανάμεσα στα πολλαπλά οφέλη θα είναι και οικονομικά. Η αύξηση της παραγωγικότητας, η αύξηση της διαφάνειας, η εμπέδωση τεχνολογικά ανεπτυγμένων λύσεων θα έχουν άμεσες θετικές συνέπειες.

Η οριζόντια και ολιστική προσέγγιση για την ψηφιακή διακυβέρνηση θα εφαρμοστεί από την κυβέρνηση. Η διακυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη απέδειξε στην πράξη την βούληση για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Η διάθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι επίσης δεδομένη. Η ίδρυση του αντίστοιχου υφυπουργείου μόλις πριν δύο μήνες το καταδεικνύει. Χρειάζεται η άμεση εφαρμογή μιας τέτοιας μεταρρύθμισης. Που θα διευκολύνει και τις άλλες μεταρρυθμίσεις που έρχονται. Μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, προσωπικά τολμώ να ελπίζω. Και είμαι σίγουρος πως μια τέτοια συνολική προσπάθεια θα αγκαλιαστεί από τους πολίτες που θα ζήσουν τα οφέλη της αλλά και από όσους θα πρέπει να την εφαρμόσουν.

 

*Άρθρο δημοσιευμένο στην Καθημερινή Κύπρου, Κυριακή 26/04/2020. 

Share this post