Δ.Δημητρίου: Χρειάζεται πρώτα να πείσουμε εμείς οι πολιτικοί πως δεν είμαστε ελέφαντες

Δ.Δημητρίου: Χρειάζεται πρώτα να πείσουμε εμείς οι πολιτικοί πως δεν είμαστε ελέφαντες

-Τι σημαίνει η ανάληψη των καθηκόντων του εκπροσώπου Tύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού;

– Είναι μεγάλη ευθύνη, ενώ την ίδια ώρα είναι και μεγάλη πρόκληση. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τι σημαίνει να είμαι εκπρόσωπος Τύπου μιας ιστορικής παράταξης. Στόχος μου είναι να καταφέρουμε μαζί με την υπόλοιπη ομάδα, πέρα από τη σωστή εκπροσώπηση του κόμματός μας, να προσθέσουμε έστω ένα μικρό λιθαράκι στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της πολιτικής διαδικασίας. Να πετύχουμε να κερδίζουμε, κάθε μέρα, την προσοχή και τον σεβασμό τουλάχιστον ενός επιπλέον συμπολίτη μας.

– Ποιες οι προκλήσεις για έναν νέο στην πολιτική σήμερα;

– Ένα από τα μεγαλύτερα ηθικά αλλά και ουσιαστικά ζητήματα στην πολιτική, διαχρονικά, όχι μόνο σήμερα, είναι η έλλειψη αντικειμενικών δεικτών μέτρησης της παραγωγικότητας των πολιτικών. Για να πω ένα απλό παράδειγμα, κανείς δεν κοιτά ποιοι βουλευτές πάνε διαβασμένοι στη Βουλή και ποιοι όχι. Κανείς δεν ενδιαφέρεται να ελέγξει. Έτσι, συνηθίσαμε τους πολίτες να έχουν χαμηλά την μπάρα των προσδοκιών τους, κάτι που παρασύρει όλους στη γενική απαξίωση.

Αυτή είναι για μένα η μεγαλύτερη πρόκληση των νέων πολιτικών. Να πάμε κόντρα στο ρέμα, να σηκώσουμε τον πήχη, να ζητήσουμε να κριθούμε αυστηρά για την αποτελεσματικότητά μας, σε τελευταία ανάλυση για τη χρησιμότητά μας στη Βουλή. Χρειάζεται λοιπόν να δοκιμαστούμε σε επίπεδο λύσεων. Να μιλήσουμε στην κοινωνία για τις λύσεις που προτείνουμε αντί να επαναλάβουμε τα χιλιοειπωμένα προβλήματα. Αυτά οι πολίτες τα έχουν ακούσει τόσες πολλές φορές που τα έχουν βαρεθεί. Εξάλλου για τα περισσότερα από αυτά οι πολιτικοί είναι οι πρώτοι υπεύθυνοι. Ας μην ψάχνουμε αλλού δικαιολογίες. Χρειάζεται να κάνουμε την πολιτική εφαρμοσμένη. Να μιλήσουμε απλά για το πώς υλοποιούνται οι λύσεις μας με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένο χρόνο. Και να ελεγχθούμε για την αξία της πρότασής μας με διαφάνεια και λογοδοσία. Και τότε θα δούμε ποιος κάνει τη δουλειά του και ποιος όχι. Είναι ένας τρόπος ώστε να αποκαταστήσουμε κάτι από τη χαμένη αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

– Η απαξίωση των νέων μεγαλώνει. Εσείς ως νέος πολιτικός ποια είναι τα μηνύματα που εισπράττετε από τη νεολαία; Γιατί υπάρχει αυτή η απαξίωση και πώς ανατρέπεται;

– Τα είπαμε και πριν: η απαξίωση των πολιτών προς τους πολιτικούς αυξάνεται γιατί «πουλάμε» προσδοκίες και ελπίδες στις οποίες δεν ανταποκρινόμαστε. Συστηματικά απογοητεύουμε. Πολλοί νέοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Κύπρο, θεωρούν την πολιτική αδιάφορη και εν πολλοίς διεφθαρμένη διαδικασία λίγων, άρα βλέπουν και τους πολιτικούς απέναντι και όχι δίπλα τους. Το πρόβλημα είναι ότι η χαμένη αξιοπιστία των πολιτικών παρασύρει στην κατρακύλα της την αξιοπιστία της ίδιας της δημοκρατίας ως σύστημα διακυβέρνησης. Αυτό συμβαίνει με άμεσο τρόπο, όταν κάποιοι μιλούν για προσχηματική δημοκρατία, αλλά και με έμμεσο τρόπο, από τη μείωση της συμμετοχής. Αυτή η στάση είναι βαθιά επικίνδυνη. Έχουμε αυτονόητο χρέος να υπερασπιστούμε και την πολιτική και τη δημοκρατία, ιδιαίτερα απέναντι στον νέο κόσμο που δεν έχει τις απαραίτητες παραστάσεις, δεν ξέρει τι σημαίνει στέρηση ελευθερίας, τι σημαίνει δικτατορία, ολοκληρωτικό καθεστώς. Πώς θα γίνει αυτό, θα μου πείτε. Μιλώντας λιγότερο και κάνοντας περισσότερα είναι η εύκολη και η «πιασάρικη» απάντηση.

Δεν είναι όμως αρκετό. Χρειάζεται, πρώτο, να κρίνεται η παραγωγικότητά μας. Δεύτερο, να λέμε αλήθειες. Τρίτο, να πάψουμε να σκεφτόμαστε πώς θα διαχειριστούμε τη σημερινή και την επόμενη μέρα και να ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε από τώρα σε τι χώρα θέλουμε να ζούμε τις επόμενες δεκαετίες. Χρειάζεται υπομονή βέβαια για αυτό και δυστυχώς δεν την έχουμε. Σήμερα σχεδιάζουμε και υλοποιούμε στρατηγικές μέχρι τις επόμενες εκλογές, κάτι που χρησιμεύει πρώτα από όλα σε εμάς τους ίδιους. Κι όμως, οι πολίτες θα μας εμπιστευθούν ξανά μόνο όταν πείσουμε την κοινωνία πως αυτό που κάνουμε είναι χρήσιμο για όλους, όχι μόνο για τα στενά συμφέροντα μιας αναπαραγόμενης και προνομιούχας πολιτικής ελίτ.

– Δεν φαίνεται όμως να πείθετε ότι δεν υπάρχει διαπλοκή, συναλλαγές, εξυπηρέτηση συμφερόντων και πελατειακές σχέσεις… Οι νέοι θέλουν όραμα το οποίο η πολιτική δεν φαίνεται να μπορεί να τους προσφέρει. Πώς το σχολιάζετε;

– Δεν θα πείσουμε ποτέ όσο οι διαδικασίες που έχουμε ως κράτος, από τις πιο μικρές μέχρι και τις πιο μεγάλες, δεν είναι διαφανείς. Είναι συστημικές οι πηγές της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων. Το αντίδοτο στη διαφθορά είναι οι θεσμικές δικλίδες που επιβάλλουν έλεγχο και διαφάνεια. Από την αίτηση στο Κτηματολόγιο μέχρι το ραντεβού στον γιατρό, από την άδεια οικοδομής μέχρι την αίτηση για διαζύγιο, τα πάντα. Η τεχνολογία είναι μια ευκαιρία. Για παράδειγμα, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση μπορεί να καταργήσει τη γραφειοκρατία που γεννά τη διαφθορά. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Ας δούμε τι κάνουν άλλες χώρες και ας ακολουθήσουμε. Χρειάζεται όμως πρώτα να πείσουμε εμείς οι ίδιοι οι πολιτικοί ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Ότι δεν εξυπηρετούμε δικά μας συμφέροντα. Εκεί θα βοηθούσε η θέσπιση μιας αυστηρής δήλωσης συμφέροντος. Και όποιος την αθετεί θα έχει να αντιμετωπίσει τη χειρότερη ποινή για έναν πολιτικό. Name and shame.

– Ποια είναι η Κύπρος του 2030 την οποία επικαλέστηκε ως στόχο ο πρόεδρος του κόμματος αλλά και εσείς και πώς επιτυγχάνεται;

– Σήμερα χρειάζεται να σχεδιάσουμε την Κύπρο που θέλουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν βάλουμε κάτω στρατηγικούς στόχους για την πατρίδα μας. Να αποφασίσουμε σε τι Κύπρο θέλουμε να ζήσουμε. Χρειάζεται όμως να μιλάμε συγκεκριμένα και με εφαρμόσιμο τρόπο. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι νεαρή. Είχαμε πάντα και έχουμε και σήμερα να διαχειριστούμε το εθνικό μας θέμα. Που κατακλύζει πάντα την πολιτική συζήτηση, την πολιτική διεργασία. Έτσι, βάζαμε πάντα, και όχι πάντα αδικαιολόγητα, τα μεγάλα ζητήματα κάτω από το χαλί του Κυπριακού. Ποτέ δεν κάτσαμε με σοβαρότητα να σχεδιάσουμε για τη χώρα μας. Χρειάζεται όμως να το κάνουμε σήμερα. Αυτό κάνουμε σήμερα στον Δημοκρατικό Συναγερμό, για αυτό τον σχεδιασμό μίλησε ο πρόεδρος της παράταξής μας στο συνέδριο τον περασμένο Μάιο.

Και δεν είναι μακριά το 2030. Αν θέλουμε να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη χώρα και στην οικονομία, δεν μπορούμε να μη μιλήσουμε για τα επόμενα δώδεκα χρόνια. Για την παιδεία που θέλουμε, την υγεία που χρειαζόμαστε, τους πυλώνες στην οικονομία που πρέπει να επενδύσουμε. Για την αξιοποίηση της τεχνολογίας, και για τη δημιουργία μιας κρατικής μηχανής που δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες της αλλά θα τους εξυπηρετεί πραγματικά.

Κρίσιμη η επίσκεψη Λουτ

-Φτάνει στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. Να αναμένουμε επανέναρξη του διαλόγου ή να κρατούμε μικρό καλάθι; Από τι θα εξαρτηθεί, πιστεύετε, η επιτυχία αυτής της νέας προσπάθειας;

– Η θετική ανταπόκριση της δικής μας πλευράς είναι δεδομένη. Η εποικοδομητική στάση του Προέδρου Αναστασιάδη εκφράστηκε πολλές φορές και θα εκδηλωθεί και στη συνάντηση με την κ. Λουτ. Το αν η τουρκική πλευρά θα έχει την ίδια θετική στάση για επανέναρξη του διαλόγου θα φανεί στην πράξη, στη συνάντηση που θα έχουν με την ειδική απεσταλμένη. Στον Δημοκρατικό Συναγερμό έχουμε πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της διαδικασίας. Ξέρουμε πως είναι το κρίσιμο εκείνο στάδιο που πιθανόν να μας οδηγήσει στις διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού. Ξέρουμε πολύ καλά πως η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας δεν μπορούν να έρθουν με κανέναν άλλον τρόπο παρά μόνο με διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Ξέρουμε, επίσης, πως η επίλυση του Κυπριακού θα είναι η μεγαλύτερη, η πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που μπορούμε να κάνουμε για τον τόπο μας. Όσο καλά και αν σχεδιάσουμε όλες τις άλλες μεταρρυθμίσεις, η πληγή του Κυπριακού θα μας επιβάλλει πάντα ένα ταβάνι που θα μας περιορίζει. Οι δυνατότητες της πατρίδας μας είναι πολύ περισσότερες και αυτές θα φανούν μόνο με μια ενωμένη Κύπρο.

Οι μεταρρυθμίσεις θα καθορίσουν την πορεία μας

– Είναι γεγονός πάντως ότι στον τομέα των μεγάλων μεταρρυθμίσεων γενικότερα η Κυβέρνηση δεν παίρνει άριστα μέχρι στιγμής. Εκκρεμεί και η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά. Μπορεί να υπάρξει ανατροπή και πώς; Ο ΔΗΣΥ πώς θα συνδράμει σε αυτό;

– Είναι αλήθεια ότι οι μεταρρυθμίσεις θα καθορίσουν και την πορεία της χώρας μας. Είναι άδικο όμως να κατηγορούμαστε όσοι μιλάμε και στηρίζουμε τις μεταρρυθμίσεις ότι δεν τις περνάμε από τη Βουλή, όταν κάποιοι συστηματικά καταψηφίζουν καθετί που πάει να προχωρήσει τη χώρα ένα βήμα μπροστά. Έτσι ακριβώς έγινε στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Σήμερα, ήδη υλοποιούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η μείωση της θητείας στην Εθνική Φρουρά, η ψήφιση και η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Υγείας, η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι μεταρρυθμίσεις που έγιναν από αυτή την Κυβέρνηση. Προφανώς μπορούν να γίνουν περισσότερες και θα γίνουν περισσότερες. Θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες η μεταρρύθμιση στον τουρισμό, μέσω της λειτουργίας του υφυπουργείου και της υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής, κάτι που γίνεται ήδη στη ναυτιλία.

Σαφώς και οι μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Υπηρεσία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κρίσιμες, πρέπει να προχωρήσουν και πιστεύω πως θα προχωρήσουν. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός να είστε σίγουρος πως θα συνδράμει θετικά, με τον τρόπο που συνδράμει τα τελευταία χρόνια. Δεν έχουμε 29 βουλευτές, έχουμε 18. Για να λειτουργεί η χώρα χρειάζεται πάντοτε να εξασφαλίζουμε εκείνη την πλειοψηφία που μας επιτρέπει να λειτουργούμε, κάποιες φορές μέσα από συνθέσεις, κάποιες μέσα από συμβιβασμούς και συναινέσεις. Και αυτό κάνουμε.

 

Share this post