Ψηφιακή Επανάσταση

Ψηφιακή Επανάσταση

Η ψηφιακή διακυβέρνηση ή η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι στοίχημα που κερδίζεται. Είναι δυναμική διαδικασία, θέλει συνέχεια και συνέπεια και μια στρατηγική για το αύριο. Οι κύπριοι πολίτες έχουν αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις ότι είναι ηλεκτρονικά αναβαθμισμένοι. Είτε αφορά την ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης, είτε αφορά τα επιδόματα για την πανδημία και όλες τις διαδικασίες που έχουν ψηφιοποιηθεί  τους τελευταίους μήνες.

Το κράτος γίνεται πιο φιλικό. Αρκεί να θυμόμαστε πως κάθε αίτηση που κατατίθεται ηλεκτρονικά, γλυτώνουμε μια φυσική επίσκεψη σε ένα γραφείο, σε ένα γκισέ. Επίσης γλυτώνουμε τον κίνδυνο να “χαθεί” ο φάκελλος ή επισυναπτόμενα και δικαιολογητικά. Η ηλεκτρονική κατάθεση της κάθε αίτησης, αφήνει πίσω της ένα αποτύπωμα, ένα σημείο αναφοράς που δείχνει ακριβώς που βρίσκεται το κάθε αίτημα.

Πέραν της γραφειοκρατίας που αυτονόητα καταπολεμάται, χτυπιέται και η διαπλοκή. Δεν θα είναι στο “σκοτάδι” ο πολίτης που έχει ένα αίτημα. Δε θα χρειάζεται να ψάχνεται δεξιά και αριστερά για να εντοπίσει το φάκελο του, δεν θα χρειάζεται να ζητά βοήθεια, πολλές φορές δικαίως για να βρει το δίκαιο του.

Χωρίς τη μηχανογράφηση, η ταλαιπωρία και η γραφειοκρατία βγάζει προς τους πολίτες ένα λανθασμένο πρόσωπο του κράτους μας. Μειώνει το κοινωνικό μας κράτος αφού σειρά επιδομάτων και συντάξεων δεν κατατίθενται στους δικαιούχους στην ώρα τους. Βεβαίως, έχει ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια από το Υπουργείο Εργασίας και το Υφυπουργείο Πρόνοιας, σε συνεργασίας με το Υφυπουργείο Καινοτομίας για να ψηφιοποιηθούν και να απλοποιηθούν αυτές οι διαδικασίες, και να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες της χώρας μας το κοινωνικό πρόσωπο του κράτους μας.

Εκτός από το κοινωνικό πρόσωπο, η έλλειψη ηλεκτρονικών διαδικασιών λειτουργεί και ως τροχοπέδη της ανάπτυξης. Από τα πιο μικρά έργα στα πιο μεγάλα. Από την ανακαίνιση ενός σπιτιού που χρειάζεται άδεια, μέχρι και τις μεγάλες αναπτύξεις. Βεβαίως, δε λέω κάτι που δεν είναι σε όλους γνωστό και κατανοητό. Απλά χρειάζεται να πάμε στο επόμενο βήμα.

Χρειάζεται λοιπόν μια επανάσταση. Μια ψηφιακή επανάσταση. Να δημιουργήσουμε ένα κράτος φιλικό προς τους πολίτες, που να τους εξυπηρετεί και να μην τους ταλαιπωρεί. Ελπίζω σύντομα να τεθεί σε εφαρμογή και η ηλεκτρονική υπογραφή που ενώ ψηφίστηκε εδώ και μερικά χρόνια κόλλησε στις διαδικασίες ταυτοπροσωπίας. Αυτή η ψηφιακή επανάσταση χρειάζεται να είναι ολιστική και χωρίς επιστροφή. Να οδηγήσει ραγδαία και άμεσα το κράτος μας στη νέα εποχή. Να μην μείνει καμία διαδικασία που να χρειάζεται φυσική παρουσία. Από την έκδοση εκλογικού βιβλιαρίου για τους νέους μας, μέχρι την έκδοση πολεοδομικής άδειας και τίτλου ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Δε σηκώνει άλλη καθυστέρηση. Έγιναν πολλά τα τελευταία χρόνια, τους τελευταίους μήνες. Και η αρχιτεκτονική και η λογική που σχεδιάστηκαν και δόθηκαν τα επιδόματα covid μας δείχνουν τον δρόμο. Αιτήσεις ηλεκτρονικά, με τα επισυναπτόμενα και απαραίτητα δικαιολογητικά, με το κράτος να θεωρεί εκ των προτέρων “καλή τη πίστει” τους αιτητές και να προπληρώνει ένα μεγάλο μέρος του επιδόματος. Αφού το κάναμε μια φορά μπορούμε να το κάνουμε ξανά. Και ναι, μπορούμε να κάνουμε την Κύπρο μια χώρα που αυτή η ψηφιακή επανάσταση θα κατακλύσει τα πάντα και να γίνουμε η νέα Εσθονία.

*Άρθρο μου δημοσιευμένο στην έντυπη ΑΛΗΘΕΙΑ | Παρασκευή 08/04/2022

Share this post