Γραπτή δήλωση για έκθεση ΓΓ των ΗΕ | 16.11.2019

Γραπτή δήλωση για έκθεση ΓΓ των ΗΕ | 16.11.2019

 Έκθεση ΓΓ των ΗΕ

Είδε το φως της δημοσιότητας η έκθεση καλών υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ. Σε αυτή επισημαίνεται για άλλη μια φορά το επιδιωκόμενο πλαίσιο λύσης του κυπριακού, αυτό της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στο ψήφισμα 716 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Είναι επίσης θετικό ότι ο κ. Γκουτέρες κάνει αναφορά στην Αμμόχωστο και στο πρόσφατο ανακοινωθέν του Συμβουλίου Ασφαλείας όπου επαναβεβαιώνονται τα ψηφίσματα 550 και 789.

Όπως σημειώνει και ο ίδιος ο ΓΓ όμως, υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούν να γίνουν, και κυρίως όπως είναι πάγια θέση του ΔΗΣΥ να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού. Εναπόκειται έτσι, με δεδομένη τη βούληση της πλευράς μας για απτή πρόοδο, και στην τ/κ πλευρά αλλά και στην Τουρκία να επιδείξουν τώρα καλή θέληση για να δημιουργηθεί ανάλογο κλίμα ενόψει και της συνάντησης της 25ης Νοεμβρίου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού εντός των παραμέτρων που και σε αυτή την έκθεσή του επαναλαμβάνει ο ΓΓ των ΗΕ.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός πιστεύουμε πως σήμερα, τη μέρα που η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, η κα Λουτ, είναι στην Κύπρο και συναντά τους δύο ηγέτες και ενόψει της συνάντησης με τον ίδιο τον κ. Γκουτέρες, σε εννέα μέρες στο Βερολίνο, χρειάζεται να δούμε την ουσία, στο πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια για να σπάσουμε το αδιέξοδο.

 

Λευκωσία 16/11/2019

 

Share this post