Δήλωση για την Τριμερής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας 14/04/2019

Δήλωση για την Τριμερής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας 14/04/2019

 Ακόμη μία σημαντική σύνοδος που προσθέτει στο πλέγμα της στρατηγικής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας

Πραγματοποιείται σήμερα στο Αμάν της Ιορδανίας η δεύτερη τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας. Ακόμη μία σημαντική σύνοδος που προσθέτει στο πλέγμα της στρατηγικής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Μια στρατηγική που ξεδιπλώνεται από το 2013 από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον τέως Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, και τον νυν υπουργό Νίκο Χριστοδουλίδη και βασίζεται στην αρχή να καταστεί από τη μία η χώρα μας αξιόπιστος γείτονας με τις χώρες της ανατολικής μεσογείου και της μέσης Ανατολής και με πρωταγωνιστικό ρόλο από την άλλη, ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ειρήνη στην ταραγμένη περιοχή μας είναι ο πρωταρχικός στόχος όλων των συνόδων με τις γείτονες χώρες. Την ίδια ώρα, με την ανάπτυξη των σχέσεων και την αύξηση της αξιοπιστίας της χώρας μας, εδραιώνουμε συνεργασίες και σε τομείς οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης, στον τουρισμό, στην έρευνα και στην καινοτομία. Σημαντικός τομέας βεβαίως που ενισχύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια είναι ο τομέας της ενέργειας που είναι στην ατζέντα όλων των τριμερών συνόδων κορυφής.

Η χώρα μας εδραιώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει να έχει στην περιοχή. Με αξιοπιστία, με συνεργασίες και με τις σχέσεις ειλικρίνειας και αμοιβαίου σεβασμού που κτίζει με τις χώρες της περιοχής αλλά και με την ενίσχυση της αξιοπιστίας μας ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Λευκωσία, 14 Απριλίου 2019

Share this post