Δήλωση για τις Τουρκικές Προκλήσεις 09/07/2019

Δήλωση για τις Τουρκικές Προκλήσεις 09/07/2019

Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει πως δεν είναι προς το συμφέρον της η συνέχιση αυτής της συμπεριφοράς

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο και πάλι τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία συνεχίζει να καταστρατηγεί το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζοντας την κυριαρχία της Κύπρου και παρά τις περί του αντιθέτου νουθεσίες και από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι αλλά και άλλους αξιωματούχους της Ένωσης, τις οποίες χαιρετίζουμε. Στο ίδιο μήκος κύματος εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και άλλες χώρες όπως η Ρωσία. 

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, το μήνυμα από το εσωτερικό της χώρας πρέπει να είναι ένα και ενιαίο, απέναντι στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και θετικό προς τις κινήσεις τόσο της κυπριακής διπλωματίας και της κυβέρνησης,  όσο και προς τα όσα προτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ώρα, το μήνυμα ότι οι Τουρκικές ενέργειες έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με αποτέλεσμα να εξετάζονται όλες οι επιλογές για μέτρα εναντίον της, είναι σαφές.

 Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει πως δεν είναι προς το συμφέρον της η συνέχιση αυτής της συμπεριφοράς και ότι μόνο μέσω της επανέναρξης του διαλόγου για το κυπριακό, αφού πρώτα σταματήσει η παρανομία στην ΑΟΖ,  μπορεί να εκτονωθεί η παρούσα κατάσταση πραγμάτων.

Λευκωσία 9/7/2019

Share this post