Δήλωση για το ζήτημα των ψηλών ενοικίων

Δήλωση για το ζήτημα των ψηλών ενοικίων

 

https://www.youtube.com/watch?v=WeIZRXqLKW4&t=2s

Σήμερα χρειαζόμαστε δημιουργικές προσεγγίσεις που να έχουν χειροπιαστό αποτέλεσμα στο ζήτημα των ψηλών ενοικίων

Εδώ και μήνες, ο Πρόεδρος της παράταξής μας, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να θέσουμε ως προτεραιότητα των πολιτικών μας, την πολιτική για την προσιτή κατοικία και για το προσιτό ενοίκιο.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζουμε, στηρίζουμε και είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε και με εισηγήσεις τη θέση της κυβέρνησης για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προσιτή κατοικία που θα ανακοινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ένα από τα πολλά μέτρα που εισηγηθήκαμε αυτούς τους μήνες είναι και αυτό της επιπλέον χρέωσης κατά 50 χιλιάδες ευρώ, ως τέλος αίτησης, των 700 αιτητών για πολιτικογράφηση μέσω του προγράμματος ξένων επενδύσεων. Αυτό σημαίνει, πως 35 εκατομμύρια τον χρόνο θα είναι στη διάθεση του κράτους για να ενισχύσει τη στεγαστική πολιτική, μέσω της επιδότησης ενοικίων, χωρίς να επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ ο κρατικός προϋπολογισμός και ο φορολογούμενος.

Χρειάζεται να έχουμε και μια εικόνα για τα μεγέθη. Σήμερα το ποσό που ως κράτος διαθέτουμε για την επιδότηση ενοικίων για πρόσφυγες είναι γύρω στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Η εισήγησή μας, για διάθεση 35 επιπλέον εκατομμυρίων που θα ενισχύσει την επιδότηση ενοικίων και για τους πρόσφυγες αλλά και για του μη πρόσφυγες, χωρίς επαναλαμβάνω να χρειαστεί η διάθεση πόρων από τον προϋπολογισμό, είναι μια εισήγηση που πιστεύουμε θα έρθει να αμβλύνει τη σημερινή πραγματικότητα και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του τεράστιου ζητήματος της αύξησης των ενοικίων.

Σήμερα χρειαζόμαστε τέτοιες δημιουργικές προσεγγίσεις που αφενός θα έχουμε χειροπιαστό και άμεσο αποτέλεσμα και αφετέρου δε θα επιβαρύνουν τους πολίτες.

 

Λευκωσία, 20 Νοεμβρίου 2018

Share this post