Δεν προωθήσαμε όσο έπρεπε την πόλη μας

Δεν προωθήσαμε όσο έπρεπε την πόλη μας

Να υποθέσουμε πως ο ανασχηματισμός σημαίνει και επανεκκίνηση της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος;

Επανεκκίνηση υπάρχει όταν κάτι έχει σταματήσει! Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης όχι μόνον δεν έχει διακοπεί αλλά μόλις προχθές καταθέσαμε την πολύ σημαντική μεταρρύθμιση για την τοπική αυτοδιοίκηση επιτυγχάνοντας σημαντικά οικονομικά και άλλα οφέλη για τον τόπο και πριν λίγες βδομάδες τη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη. Η αλλαγή προσώπων στην κυβέρνηση που αποτελεί προνόμιο του Προέδρου δεν σημαίνει ότι το πρόγραμμα διακυβέρνησης αλλάζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο.  

Δηλαδή υπάρχει παραδοχή λαθών;

Μα σας έχω πει ότι το πρόγραμμα διακυβέρνησης με βάση το οποίο αυτή η κυβέρνηση έχει εκλεγεί δεν αλλάζει ούτε κατά ένα γιώτα και άρα αν έγιναν λάθη σίγουρα ο ανασχηματισμός δεν είναι η ενδεδειγμένη διαδικασία για να τα διορθώσεις.

Δόθηκε η αίσθηση πως στην ουσία ο Πρόεδρος ανασχημάτισε τον ΔΗΣΥ δεδομένης και της επιστροφής Χάρη αλλά και των αλλαγών στην κοινοβουλευτική ομάδα;

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας άσκησε το συνταγματικό του δικαίωμα για φρεσκάρισμα του κυβερνητικού σχήματος το οποίο θα συνεχίσει να ασκεί την πολιτική που το πρόγραμμα διακυβέρνησης περιλαμβάνει και αυτό δεν αλλάζει. Ο ΔΗΣΥ ως κόμμα εξουσίας είναι φυσιολογικό να επηρεάζεται από τους ανασχηματισμούς εφόσον αξιοποιούνται και είναι λογικό να αξιοποιούνται εν ενεργεία κοινοβουλευτικά στελέχη και άρα να υπάρχει ανανέωση προσώπων και στον ΔΗΣΥ.

Η επιστροφή του Χάρη Γεωργιάδη αποτελεί ανανέωση δηλαδή;

Ο Χάρης Γεωργιάδης είναι εδώ και χρόνια πρωτοκλασάτο στέλεχος της παράταξης ενώ ως μέλος της κυβέρνησης έχει επιτύχει έργο που αξιολογείται θετικά τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου. Ολοκληρώνοντας μια άκρως επιτυχημένη θητεία στη  κυβέρνηση είναι φυσιολογικό να δραστηριοποιηθεί μέσα από τις τάξεις του κόμματος και άρα να τον έχουμε ξανά μαζί μας.

Φεύγουν δύο έμπειροι βουλευτές από την κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτό προκαλεί ανησυχία;

Η ανανέωση της κοινοβουλευτικής ομάδας στο κόμμα αποτελεί θετική  εξέλιξη  αφού επιτρέπει σε μεγαλύτερο αριθμό στελεχών να αποκτήσουν την πολύ σημαντική αυτή κοινοβουλευτική εμπειρία και να ενισχύσουν την παράταξη.

Αναμένονται αλλαγές στην ηγεσία του ΔΗΣΥ. Ενδιαφέρεστε για την αντιπροεδρία;

Αυτή την στιγμή επιλέγω να μην διεκδικήσω και να παραμείνω στην πρώτη γραμμή από τη θέση του εκπροσώπου τύπου του κόμματος.

Η κυβέρνηση και κατ επέκταση ο Συναγερμός δέχονται το ένα χαστούκι μετά το άλλο… Σας προβληματίζει το θέμα εικόνας;

Δεν θα συμφωνήσω για τα χαστούκια αλλά θα πω ότι μια κυβέρνηση μετά από σχεδόν 7 χρόνια στην διακυβέρνηση είναι φυσικό να υποστεί επικοινωνιακή φθορά.  Το σημαντικό όμως είναι να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διακυβέρνησης και να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό έργο με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ένταση,.

Ίσως να επισκιάζονται τα όποια καλά μπροστά σε κρίσιμα ζητήματα κατά τα οποία η κυβέρνηση φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων… Ενδεικτική η ομιλία το Άντρου Κυπριανού που έλεγε πως τα φαινόμενα διαπλοκής είναι καθημερινό φαινόμενο επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη…

Ο κ. Κυπριανού ως επικεφαλής της αξιωματική αντιπολίτευση είναι φυσιολογικό να παρουσιάζει μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι επί αυτής της κυβέρνησης είδαμε για πρώτη φορά στα ιστορικά της κυπριακής δημοκρατίας υποθέσεις διαφθοράς αξιωματούχων να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης, να καταδικάζονται και να φυλακίζονται.

Κάνατε λόγο για τις μεταρρυθμίσεις. Συζητείται ήδη η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με δεδομένο ότι υπάρχουν δήμαρχοι –και από τον ΔΗΣΥ- που αντιδρούν, υπάρχει το ενδεχόμενο να αλλάξει η αρχική του μορφή;

Ξέρουμε ότι σε κάθε μεγάλη αλλαγή  θα πρέπει να είναι αναμενόμενες οι αντιδράσεις σε διάφορα στρώματα της κοινωνίας.  Και αυτή την φορά θα επιλέξουμε συνειδητά το όφελος προς την κοινωνία, το δημόσιο συμφέρον.

Έχετε δεχτεί ωστόσο πιέσεις για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Είναι δημοσιευμένες οι αντιδράσεις των δημάρχων, αλλά η ουσία είναι ότι έγινε μία πάρα πολύ καλή προεργασία από πλευράς του Κωνσταντίνου Πετρίδη και αυτό θα πρέπει να αναφερθεί. Μέσα από εντατικές διαβουλεύσεις που είχε με όλα τα κόμματα και με τους δημάρχους, ο Υπουργός πέτυχε ένα αποτέλεσμα που έτυχε θετικής υποδοχής σε σχέση με τις αντιδράσεις που κάποιος θα ανέμενε. 

Συνεπώς να μην αναμένουμε ξεχείλωμα της;

Δεν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση γιατί σε μία τέτοια περίπτωση θα πάψουν να ικανοποιούνται εκείνες οι προϋποθέσεις για να είναι η τοπική αυτοδιοίκηση ωφέλιμη και αποτελεσματική προς τους πολίτες.

Και στα κελεύσματα των άλλων κομμάτων θα μείνετε σταθεροί;

Εμείς δεν υπήρξαμε ποτέ και ούτε θα γίνουμε δογματικοί. Συζήτηση προφανώς και θα γίνει στο κοινοβούλιο αλλά δεν θα πρέπει να αφεθεί να «ξεχειλωθεί» για να χρησιμοποιήσω και τη έκφρασή σας. Ξέρετε, είναι πολύ σημαντικό να βρίσκουμε τρόπους να είμαστε αποτελεσματικοί και να προσφέρουμε  προς τους συμπολίτες μας.

Με ποιο τρόπο μπορείτε να το κάνετε; Επειδή δέχεστε επικρίσεις ότι η βελτίωση των πολιτών μένει σε ακαδημαϊκό επίπεδο. ..

Αντιθέτως, η μεγάλη μεταρρύθμιση στην υγεία έχει τεθεί σε εφαρμογή και παρά τις όποιες βελτιώσεις θα απαιτηθούν, προσφέρει ήδη καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες βελτιώνοντας ουσιαστικά την καθημερινότητα χιλιάδων συμπολιτών μας οι οποίοι στο παρελθόν απευθύνονταν αποκλειστικά στα κρατικά νοσηλευτήρια για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Στην ομιλία σας κατά τη διάρκεια του προϋπολογισμού, κάνατε ιδιαίτερη μνεία στη Λευκωσία. Υποβαθμίζεται σε σχέση με άλλες πόλεις;

Δεν είναι ανταγωνιστικό το θέμα μεταξύ Λευκωσίας και άλλων πόλεων της Κύπρου, αλλά η σύγκριση θα πρέπει να γίνει μεταξύ της πρωτεύουσα της Κύπρου και των πρωτευουσών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Και είπα και στην ομιλία μου, πως η Λευκωσία δεν πρέπει να είναι κατ΄όνομα πρωτεύουσα, αλλά να γίνει μια πραγματική πρωτεύσουσα. Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν προκειμένου η καθημερινότητα των λευκωσιατών να βελτιωθεί και αυτό ακριβώς θα πρέπει να επιδιώξουμε. Να βρούμε τον τρόπο να είμαστε αποτελεσματικοί ούτως ώστε και το κυκλοφοριακό που είναι ένα τεράστιο ζήτημα και μας απασχολεί όλους να επιλυθεί. Πρέπει να δούμε και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές της πόλης μας, με την ανάδειξη του πολιτισμού ο οποίος είναι  συνυφασμένος με την ποιότητα ζωής. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να μπορούμε  να περπατούμε την πόλη μας.

Δείτε τη σχετική ομιλία εδώ: 

https://www.youtube.com/watch?v=YYmtjitnTWQ&feature=youtu

Να υποθέσουμε πως είναι ένα είδος αυτοκριτικής σας ότι οι βουλευτές Λευκωσίας έχετε υποβαθμίσει την Λευκωσία

Δυστυχώς ως βουλευτές Λευκωσίας, δεν αφιερώνουμε τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο για να προωθήσουμε θέματα που αφορούν  την πόλη μας. Λειτουργούμε περισσότερο ως βουλευτές «επικρατείας». Αυτό σίγουρα δεν λειτουργεί ευνοϊκά για την Λευκωσία.

Σκοπεύετε να το αλλάξετε;

Έχω ανοίξει ένα διάλογο με τους Λευκωσιάτες, έχω κάνει μία πρώτη συγκέντρωση και είναι ενθαρρυντικό το ενδιαφέρον  των Λευκωσιατών ως προς αυτά τα ζητήματα. Σίγουρα χρειάζεται να βρούμε τους τρόπους κα κάνουμε εφαρμοσμένη πολιτική, να ενισχύσουμε την πόλη μας. Μαγικό ραβδί δεν υπάρχει  αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να κάτσουμε απαθείς και να παρακολουθούμε αυτή την κατάσταση.

Κάτι πιο συγκεκριμένο αναμένεται να κάνετε για παράδειγμα στο κυκλοφοριακό;

Το κυκλοφοριακό δεν λύνεται με το να ανοίξουμε περισσότερους δρόμους και να ρίξουμε περισσότερη άσφαλτο. Θα λυθεί μόνον εάν σταματήσουμε να θεωρούμε το αυτοκίνητο ως το αποκλειστικό ή το μόνο μέσο για την  μετακίνησή μας. Να πιστέψουμε πραγματικά στις δημόσιες μεταφορές, στα λεωφορεία, αλλά αξίζει και πρέπει να τολμήσουμε πράγματα που δεν τολμήσαμε μέχρι σήμερα.

Όπως;

Να προσεγγίσουμε το κέντρο χωρίς αυτοκίνητο. Αυτό μπορεί να γίνει όχι απαγορευτικά αλλά  με θετικές προτάσεις και εισηγήσεις. Να σταθμεύει για παράδειγμα ο κόσμος  τα αυτοκίνητά του εκτός και να μπαίνει στην πόλη με λεωφορεία ή/και περπατώντας.  Δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα εάν υιοθετήσουμε την λογική ότι κάποια προβλήματα είναι άλυτα.

Να περάσουμε στο κοινοβουλευτικό έργο. Μπορεί ένας βουλευτής να είναι δημιουργικός μέσα από πρωτοβουλίες;

Δεν σας κρύβω πως με ενοχλεί η έλλειψη δεικτών αντικειμενικής μέτρησης της παραγωγικότητας των βουλευτών. Κανείς δεν ρωτά, και κανέναν δεν ενδιαφέρει ποιοι βουλευτές πάνε στις επιτροπές, ποιοι διαβάζουν, ποιοι είναι δραστήριοι στο κοινοβούλιο. Από εκεί και πέρα,  πέραν από τα μεγάλα, υπάρχουν μικρές πρωτοβουλίες που είναι όμως καθοριστικές για μερικούς έστω συμπολίτες μας. Και εκεί μπορούμε, ναι, να είμαστε δημιουργικοί.

Όπως;

Όπως για παράδειγμα, η πρωτοβουλία που πήρα πριν μερικές βδομάδες και έλυσα, μέσα από πρόταση νόμου, το ζήτημα που προέκυψε και δεν μπορούσε να εφαρμοστεί η νομοθέσια για να μπορούν οι νέοι οδηγοί, αν το επιθυμούν, να εγγραφούν στο μητρώο ως δότες οργάνων. Στον πρώτο μήνα εφαρμογής της νομοθεσίας, 150 νέοι οδηγοί, έχουν εγγραφεί. Μικρό βήμα, που ενισχύει όμως, πέραν από το μητρώο, και τα ζητήματα νοοτροπίας και ενημέρωσης που όλοι λέμε πως πρέπει να διορθώσουμε.

 

Συνέντευξη στην δημοσιογράφο Μαρίνα Οικονομίδου για την εφημερίδα “Η Καθημερινή Κύπρου”, 15/12/2019

Share this post