Η επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα

Ο Μάης θα είναι ο μήνας που η προεκλογική εκστρατεία θα περάσει στο επόμενο στάδιο. Οι υπόλοιποι “παίκτες” θα μπουν στο “γήπεδο”, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αποφασίσουν για τους εκλεκτούς τους υποψηφίους. Ευελπιστούμε πως θα περάσουν και από τα συνθήματα που εδώ και μήνες μας λένε στην αντιπαράθεση στη βάση προτάσεων και πρότασης διακυβέρνησης.

Μέχρι σήμερα το μόνο που τα κόμματα αρθρώνουν είναι δύο συνθήματα. Το πρώτο, για να φύγει “ ο κακός” Συναγερμός από τη διακυβέρνηση της χώρας, και το δεύτερο για την ανάγκη, όπως λένε, μιας “προοδευτικής αλλαγής” στην διακυβέρνηση της χώρας.  Και εκεί τελειώνει το αφήγημα τους. Εδώ και μήνες ψάχνουν για τον ή την υποψήφια, προσπάθησαν να συμμαχήσουν το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, αλλά ματαίως. Σε όλο αυτό το διάστημα, πέραν των δύο πιο πάνω συνθημάτων δεν σύνταξαν καμία πρόταση για την επόμενη μέρα, Δεν είπαν τίποτε που να πλησιάζει σε πολιτική πρόταση.

Η διακυβέρνηση της χώρας όμως δεν μπορεί να γίνεται στο περίπου. Και προφανώς όχι, χωρίς πλάνο. Οι εποχές που ζούμε είναι πολύπλοκες και δύσκολες. Πέραν του σχεδιασμού, των στόχων που πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι και να παρουσιάσουν στους πολίτες, χρειάζονται αντανακλαστικά και καλή αντίληψη. Οι διεθνείς συνθήκες είναι τέτοιες, με έναν πόλεμο να μαίνεται στην καρδιά στην Ευρώπης που κανείς, όσο αφελής και αν είναι, πόσω μάλλον πολιτικός, δεν μπορεί να πει πως (και) αυτή η κρίση θα μας προσπεράσει. Άρα πέραν του ξεδιπλώματος, και της εφαρμογής του σχεδίου τα επόμενα πέντε χρόνια, θα έχει να διαχειριστεί ακόμα μια κρίση.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει και πρόγραμμα διακυβέρνησης για την επόμενη μέρα, έχει και προφανώς και υποψήφιο. Έχει και ένα θετικό αποτύπωμα στη διαχείριση των κρίσεων. Τα τελευταία δέκα χρόνια, ζήσαμε συμπυκνωμένη μπόλικη πολιτική ιστορία. Ιστορία που σε άλλες εποχές ίσως να χρειάζονταν τριάντα ή και πενήντα χρόνια για να τα ζήσουν. Η οικονομική κρίση του 2013, η υγειονομική κρίση του 2020 και τώρα δυστυχώς έχουμε και θα έχουμε εντονότερα στους επόμενους μήνες την κρίση από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, από τον πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης. Η ευημερία και η καλή διαχείριση των κρίσεων ας μην θεωρούνται δεδομένα. Η σταθερότητα και η ασφάλεια δεν είναι έννοιες διαχρονικές στην πραγματικότητα της χώρας μας. Εμείς είμαστε περήφανοι που είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός που διαχειρίστηκε, και διαχειρίστηκε με επιτυχία αυτές τις κρίσεις. Και την ίδια ώρα φέρνει και εφαρμόζει και μεταρρυθμίσεις.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου μιλά εδώ και μήνες για την επόμενη μέρα. Ξεδιπλώνει τις πολιτικές του προτάσεις και απευθύνεται στους πολίτες με χειροπιαστές πολιτικές που θα εφαρμοστούν από το 2023 μέχρι το 2028. Πέντε προτεραιότητες, για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση με όλες τις υπηρεσίες του κράτους να προσφέρονται από το κινητό, για την παιδεία με την εφαρμογή του ολοήμερου σχολείου, για την οικογένεια του σήμερα με την ενίσχυση των νέων ζευγαριών για προσιτή κατοικία και για απρόσκοπτη εργασία και των δύο με τα παιδιά να είναι σε ασφαλή περιβάλλον, και για την ενίσχυση των νέων για να μπορούν να αποκτήσουν επαγγελματική στέγη.

Εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό έτσι κατανοούμε την πολιτική. Εφαρμόσιμη και εφαρμοσμένη. Και ναι έχουμε την αυτοπεποίθηση να διαχειριστούμε και αυτή την κρίση που έρχεται και όσες επόμενες πιθανόν να προκύψουν. Τα συνθήματα τα αφήνουμε στους άλλους. Τις υποψηφιότητες χωρίς περιεχόμενο επίσης, μακρυά από μας.

*Άρθρο μου δημοσιευμένο στην έντυπη ΑΛΗΘΕΙΑ | Παρασκευή 29/04/2022

Share this post