Η πολιτική φιλοσοφία του Γλαύκου Κληρίδη

Η πολιτική φιλοσοφία του Γλαύκου Κληρίδη

Οι αναφορές στον Γλαύκο Κληρίδη, κατά την άποψη μου, πρέπει να γίνονται με φειδώ. Να είναι ουσιαστικές, και να μην οδηγούν σε υπερβολές. Άλλωστε και ο ίδιος ο Γλαύκος Κληρίδης, με τη σεμνότητα, την ταπεινότητα που πάντοτε είχε, και στην προσωπική και στην πολιτική του ζωή αυτό θα ήθελε. Υπάρχει ο κίνδυνος, οι συνεχείς αναφορές από όλους μας, να έχουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Αφορμή για το σημερινό μου άρθρο, πέραν από την προφανή, το 9ο μνημόσυνό του είναι και η πολιτική επικαιρότητα. Η συζήτηση ενόψει των προεδρικών εκλογών, η προσπάθεια μερικών, συμπεριλαμβανομένου και του Νίκου Χριστοδουλίδη, να οικειοποιηθούν τον Γλαύκο Κληρίδη, την ιστορία του, τη φιλοσοφία του.

Ο κληριδισμός, ως πολιτική φιλοσοφία είναι η πίστη και η πιστή ακολουθία των αρχών. Είναι η πίστη στις θέσεις, οι οποίες θέσεις υπερασπίζονται χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η παράμετρος του πολιτικού κόστους. Στο ζυγό του ωφέλιμου με το αρεστός, πάντοτε το βάρος είναι στο ωφέλιμο.  Ο πολιτικός ρεαλισμός διατρέχει ολόκληρη τη φιλοσοφία αυτή. Το εφικτό υπερνικά το ευκταίο σε όλα τα ζητήματα. Η ανάγκη επικράτησης του δημόσιου συμφέροντος, των συμφερόντων των πολλών έναντι των συμφερόντων των λίγων είναι πυξίδα δράσης και χάραξης πολιτικών  αυτής της φιλοσοφίας.

Στο μέγιστο θέμα, στο λόγο ίδρυσης του Δημοκρατικού Συναγερμού, στο Κυπριακό, η πίστη και η ξεκάθαρη τοποθέτηση για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδία ήταν από την αρχή η ίδια. Όχι γιατί μελετήθηκαν όλες οι εναλλακτικές συνταγματικές επιλογές σε βάθος και κατέληξαν σε αυτό, αλλά γιατί αυτή ήταν η πορεία που έθετε, και θέτει και μέχρι σήμερα την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού σε αυτό τον τόπο. Ήταν ακριβώς, η επικράτηση του εφικτού, του επώδυνου συμβιβασμού έναντι άλλων επιλογών που ήταν και παραμένουν καταστροφικές. 

Το να έχεις θέσεις, να έχεις αρχές είναι επίσης βασική προϋπόθεση για να μπορείς να έχεις αποτύπωμα, να έχεις βάθος και ειδικό βάρος στην πολιτική δράση. Η διακήρυξη αρχών του Δημοκρατικού Συναγερμού παραμένει διαχρονικά επίκαιρη από το 1976. Αποτέλεσμα μιας σοφίας που σήμερα, σε εμάς τους νεώτερους διαβάζεται με μεγάλο σεβασμό. Σήμερα, χρειάζεται να διατηρήσουμε ισχυρό το σπίτι μας, τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Η παράταξή μας, δεν υπήρξε ποτέ σημαία ευκαιρίας, αλλά ένα συμπαγές πλέγμα ανθρώπων και ιδεών. Πίστεψαν και πιστεύουν στην αξία του μεγαλείου του Δημοκρατικού Συναγερμού εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας. Πιστεύουν και σήμερα, γιατί ακριβώς γνωρίζουν πως οι πολιτικές αξίες πρέπει να μετουσιώνονται σε  εφαρμοσμένες πολιτικές.

Αυτή τη στιγμή ο Δημοκρατικός Συναγερμός δέχεται επίθεση. Εμείς είμαστε σίγουροι, πως οι πολίτες, οι υποστηριχτές του Δημοκρατικού Συναγερμού θωρακίζουν καθημερινά και θα θωρακίσουν και στις εκλογές του Φλεβάρη την παράταξή μας. Πως δε θα δώσουν τη χαρά σε όσους θέλουν να δουν το κόμμα μας να αποδυναμώνεται να το δουν. Υποστηρίζοντας αυτούς που  μιλούν ακόμα και σήμερα για μεταπραξικόπημα, ή κατηγορώντας τον Γλαύκο Κληρίδη για παιχνίδι με τις ιδέες Γκάλι το 1993. Πως η επιλογή για να κρατήσουμε δυνατή την παράταξή μας είναι η ψήφος και η εκλογή του προέδρου μας, του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σήμερα, η πολιτική φιλοσοφία του Γλαύκου Κληρίδη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Ο τρόπος ζωής και ο πολιτικός του βίος μας δείχνουν τον δρόμο. Ο τρόπος ζωής του, πολιτικά μας και προσωπικά είναι η απαρχή του Κληριδισμού, της πολιτικής φιλοσοφίας που στοχεύει στο αποτέλεσμα, στην εφαρμοσμένη πολιτική και στον πραγματισμό. Με λίγα λόγια, μα με δουλειά και πολιτικές πράξεις.

*Άρθρο μου δημοσιευμένο στην έντυπη ΑΛΗΘΕΙΑ | Παρασκευή 18/11/2022

Share this post