Καθέτως και Οριζοντίως

Καθέτως και Οριζοντίως

Το ζητούμενο είναι να γίνει η συζήτηση. Ειλικρινής, ορθολογιστική, με επιχειρήματα συζήτηση. Και να αποφασίσουμε αν θέλουμε και σε ποιο βαθμό να προχωρήσουμε με αυτές τις προτάσεις νόμου

Η συζήτηση για την οριζόντια ψηφοφορία γίνεται εδώ και χρόνια, κυρίως σε φιλολογικό επίπεδο και πολύ λιγότερο σε πρακτικό και εφαρμοσμένο. Ακόμα και εμείς, στον Δημοκρατικό Συναγερμό, παρά την εδώ και χρόνια ξεκάθαρη απόφαση στο Πολιτικό Γραφείο υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας ήταν πολλές οι φορές που είχαμε θεωρητική παρά πρακτική προσέγγιση. Η αλήθεια είναι βέβαια πως είναι πολύ πιο δύσκολο να εξηγήσεις την οριζόντια από την κάθετη ψηφοφορία. Ιδιαίτερα όταν ο κάθε ένας την έχει στο μυαλό του με ένα διαφορετικό τρόπο.

Η πρόταση νόμου που καταθέσαμε την περασμένη Πέμπτη βασίστηκε στην δουλεία που έγινε από την ομάδα εργασίας που ασχολήθηκε σε βάθος με το θέμα. Σε αυτή συμμετείχαν πέραν από τον ΔΗΣΥ, η Συμμαχία Πολιτών, οι Οικολόγοι και η πλατφόρμα Διαφάνεια Τώρα.
Σήμερα πήραμε αυτή τη δουλεία ένα βήμα πάρα πέρα και το κάνουμε πιο πρακτικό. Τροποποιήσαμε τις πρόνοιες του νόμου που αφορούν τις Δημοτικές Εκλογές, και εισηγούμαστε την συζήτηση και την ψήφιση ή την καταψήφιση της πρότασής άμεσα για να εφαρμοστεί, αν περάσει, τον ερχόμενο Δεκέμβρη στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το σκεπτικό είναι να το πάρουμε βήμα βήμα. Να εφαρμόσουμε την οριζόντια στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, να την αξιολογήσουμε εκ των υστέρων και να προχωρήσουμε μετά με τροποποιήσεις στους νόμους που αφορούν τις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές που ακολουθούν. Ξεπερνάμε την θεωρητική συζήτηση και ερχόμαστε στην πράξη να συζητήσουμε για τις επόμενες εκλογές. Και εδώ θα κριθούμε όλοι μας. Αν και σε αυτό το θέμα θα ισχύσει το δόγμα άλλα λέω και άλλα κάνω ή αν είμαστε έτοιμοι να πάρουμε την πολιτική ευθύνη για να προχωρήσουμε στην μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου.

Το ζητούμενο είναι να γίνει η συζήτηση. Ειλικρινής, ορθολογιστική, με επιχειρήματα συζήτηση. Και να αποφασίσουμε αν θέλουμε και σε ποιο βαθμό να προχωρήσουμε με αυτές τις προτάσεις νόμου

Ο μη εκσυγχρονισμός του τρόπου που ψηφίζουμε δεν είναι άσχετος με την σημερινή απάθεια της κοινωνίας προς τα κόμματα και τους πολιτικούς. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην οριζόντια ψηφοφορία. Η απαρχαιωμένη διαδικασία εγγραφής στο εκλογικό κατάλογο, με τον τρόπο που γίνεται αλλά και στον χρόνο που γίνεται, η διαδικασία ψηφοφορίας όπου μέχρι σήμερα δεν συζητήσαμε καθόλου ούτε για ηλεκτρονική αλλά ούτε για ταχυδρομική ψηφοφορία συνδράμουν στην απόσταση που θέλουν να διατηρούν οι ψηφοφόροι με τις εκλογές. Και σίγουρα δεν μπορούμε να μην συζητήσουμε σε αυτή τη διαδικασία την ψηφιοποίηση του εκλογικού κατάλογου ούτως ώστε να ευκολυνθούν όλες αυτές οι διαδικασίες και να ανοίξει ο δρόμος για να εφαρμόσουμε ακόμα και την ψήφιση από απόσταση, από το σπίτι σου, όπου και αν είναι αυτό. Καταθέσαμε προτάσεις και για αυτά τα ζητήματα. Και για την εφαρμογή της ταχυδρομικής ψήφου και για την σμίκρυνση του διαστήματος που απαιτείται για να εγγραφεί ένας ψηφοφόρος στον εκλογικό κατάλογο.

Σίγουρα οι προτάσεις σηκώνουν βελτιώσεις. Είμαι πεπεισμένος πως θα εντοπίσουμε και κενά στην συζήτηση. Το ζητούμενο όμως είναι να γίνει η συζήτηση. Ειλικρινής, ορθολογιστική, με επιχειρήματα συζήτηση. Και να αποφασίσουμε αν θέλουμε και σε ποιο βαθμό να προχωρήσουμε με αυτές τις προτάσεις νόμου. Μακάρι να καταφέρουμε να επικεντρωθούμε σε ένα πολιτικό διάλογο για την οριζόντια ψηφοφορία. Μακριά από συνθήματα, και κουτοπονηριές. Στη λογική που γράφτηκε. Ως μια πρόταση νόμου με καθαρές πολιτικές προθέσεις. Τουλάχιστον αυτό το αξίζει.

Share this post