Μέικ ορ μπρέικ

Μέικ ορ μπρέικ

Τόλμη και πολιτική βούληση. Αυτό χρειαζόταν πάντα στην Υγεία, αυτό χρειάζεται και σήμερα. Η αλλαγή της σημερινής ισορροπίας είναι ενάντια στα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων στον τομέα της Υγείας. Όλων. 

Η δημόσια συζήτηση για την Υγεία θα συνεχιστεί, είτε έχουμε προχωρήσει την αυτονόμηση και το ΓεΣΥ είτε όχι. Η ένταση της συζήτησης θα είναι μεγάλη. Η Υγεία είναι το σημαντικότερο αγαθό για όλους μας. Μας αφορά, και δεν μπορούμε να το βάλουμε κάτω από κανένα χαλί, όσο μεγάλο και αν είναι, όσο βάθος και αν έχει η τρύπα κάτω από το χαλί.

Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων αναγάγει αυτόματα το ζήτημα στα ζητήματα άμεσου προεδρικού ενδιαφέροντος. Με τις προεδρικές εκλογές να απέχουν μόλις είκοσι μήνες, η εξέλιξη και η έκβαση του ΓεΣΥ θα κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία. Ιδιαίτερα αν δεν έχουμε σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό και η πορεία της οικονομίας δεν έχει σκαμπανεβάσματα, η Υγεία θα εξελιχθεί στο κυρίαρχο θέμα. Όσο και αν λέμε πως δεν είναι σωστό να υπάρχει στην ατζέντα της αντιπαράθεσης και πως χρειάζεται εθνική συστράτευση για να επιτευχθεί η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου, η αντιπαράθεση, κομματική και συντεχνιακή, είναι δεδομένη.

Τόλμη και πολιτική βούληση. Αυτό χρειαζόταν πάντα στην Υγεία, αυτό χρειάζεται και σήμερα. Η αλλαγή της σημερινής ισορροπίας είναι ενάντια στα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων στον τομέα της Υγείας. Όλων.

Ο υπουργός Υγείας μίλησε την Πέμπτη στη Βουλή για τη συστράτευση όλων εμάς που θέλουμε την κατάληξη στο ΓεΣΥ. Η συναίνεση και η ευρεία πλειοψηφία για τις μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητη. Η Υγεία δεν σηκώνει μικροπολιτική και κομματικά γυαλιά. Χρειάζονται υπερβάσεις από όλους, και αποβολή των κομματικών αγκυλώσεων. Δεν θέλω να πιστέψω πως υπάρχουν πολιτικοί και κόμματα που βολεύονται με τη σημερινή κατάσταση της Υγείας, για να μπορούν να κάνουν κομματικό παιχνίδι. Και είναι εδώ που θα μετρήσουμε και θα μετρηθούμε όλοι μας. Στη σύσκεψη των κομμάτων στο Προεδρικό στις επόμενες μέρες, θα παρουσιαστεί και θα συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης τόσο της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων όσο και του ΓεΣΥ. Και εκεί θα μετρηθούμε όλοι μας.

Είναι απαραίτητη η διασύνδεση στον συνολικό σχεδιασμό της αυτονόμησης με την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Με λίγα λόγια, χρειάζεται να υπάρχει η ημερομηνία εφαρμογής του Σχεδίου Υγείας τη μέρα που θα ψηφίζουμε την αυτονόμηση των νοσοκομείων. Διαφορετικά, θα κρέμεται πάνω από το κεφάλι μας, να μείνουμε στη μέση του δρόμου, στην αυτονόμηση, με τον κίνδυνο να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως η Υγεία να είναι ορατός. Και δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Οι χρόνιοι ασθενείς έχουν ανάγκη της φροντίδας του κράτους. Οι υπηρεσίες που χρειάζονται δεν προσφέρονται σε κανένα ιδιωτικό νοσοκομείο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους χωρίς δημόσια Υγεία.

Τόλμη και πολιτική βούληση. Αυτό χρειαζόταν πάντα στην Υγεία, αυτό χρειάζεται και σήμερα. Η αλλαγή της σημερινής ισορροπίας είναι ενάντια στα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων στον τομέα της Υγείας. Όλων. Είναι όμως αυτό που χρειάζεται η κοινωνία περισσότερο σήμερα παρά ποτέ. Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, όμως, χωρίς αποφασιστικότητα από όλους μας. Της προεδρίας, του υπουργού, της Βουλής και των κομμάτων. Να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα όλων αυτών που χρειάζεται να συγκρουστούμε και να προχωρήσουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Αν κάνουμε σήμερα πίσω, θα το πληρώσουμε ακριβά. Και όχι μόνο με πολιτικούς όρους. Αυτό για κάποιους από μας μπορεί να είναι το πρωτεύον σήμερα. Κυρίως θα το πληρώσουμε με τις ανθρώπινες ζωές των συνανθρώπων που θα χάνουμε από την ανεπάρκειά μας. Την ανεπάρκεια των νοσοκομείων μας, αλλά και την ανεπάρκεια τη δική μας, των πολιτικών. Μέικ ορ μπρέικ, λοιπόν.

Share this post