Ολομέλεια Βουλής | 17.03.2022 | Τοποθέτηση για άδεια πατρότητας

Ολομέλεια Βουλής | 17.03.2022 | Τοποθέτηση για άδεια πατρότητας

Είμαστε σήμερα εδώ και συζητάμε για την επέκταση της άδειας πατρότητας. Για να συζητάμε για την επέκταση προηγήθηκαν 2 πολιτικές πράξεις. Η μία είναι η καθιέρωση της άδειας πατρότητας από την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ το 2017 και η δεύτερη πολιτική πράξη μόλις τον περασμένο Νοέμβριο  η επέκταση της άδειας μητρότητας, που για το 2ο παιδί είναι στις 4 βδομάδες και για το 3ο παιδί συν 8 βδομάδες.

Γι’ αυτό και προκύπτει η ανάγκη να αναθεωρήσουμε την άδεια πατρότητας. Να συμπίπτει σε πρώτο χρόνο με την περίοδο της άδειας μητρότητας αλλά πάμε και ένα βήμα παρακάτω: δίνουμε την ευχέρεια σε έναν πατέρα, να μείνει έστω για 2 βδομάδες μόνος με το παιδί του.

Και είναι αυτό που έχει σημασία. Δεν είναι άδεια μόνο προς ενίσχυση της συζύγου ή της συντρόφου ή της μητέρας του παιδιού είναι άδεια για να δοθεί ευκαιρία να δοκιμάσει ή να μείνει μόνος του με το παιδί και βοηθά και στη συμφιλίωση της οικογενειακής ζωής και της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η επί πληρωμή γονική άδεια που έχει αναφερθεί πολλάκις στην επιτροπή εργασίας, ότι θα έρθει νομοσχέδιο που θα καθιερώνει την επί πληρωμή γονική άδεια και θα συμβάλει στη συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής/κοινωνικής ζωής. Μας έχει, επίσης, αναφερθεί στην επιτροπή πως έρχεται νομοσχέδιο που θα δίνει τη ευχέρεια σε πατέρες που δεν σύναψαν γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης να λαμβάνουν αυτή την άδεια και το επίδομα.  

Share this post