Ομιλία στην Ολομέλεια 17.02.2022 | Lobbying

Ομιλία στην Ολομέλεια 17.02.2022 | Lobbying

Μετά και την ψήφιση για την Αρχή Κατά της Διαφθοράς, η οποία θα είναι η αρμόδια αρχή για να τηρεί τα αρχεία όλων αυτών που θα χαρακτηρίζουμε ως λομπίστες, αλλά θα τηρεί και τα πρακτικά, τα οποία υποχρεωνόμαστε να αποστέλλουμε και εμείς και όλοι οι αξιωματούχοι, προχωρούμε στο επόμενο ακριβώς βήμα, δηλαδή στην καθιέρωση ακόμα ενός βήματος διαφάνειας στην Κυπριακή πολιτεία.

Είναι έννοιες που μπορεί να ακούγονται δυσνόητες χρειάζεται όμως να κάνουμε τα πρώτα νηπιακά βήματα. Η διαφάνεια είναι το καλύτερο αντίδοτο στη διαφθορά και τη διαπλοκή και με το να μπορούμε όλοι εμείς να δηλώνουμε τις συναντήσεις που θα έχουμε με αυτούς που εξυπηρετούν οικονομικά ή και επιχειρηματικά συμφέροντα πρωτίστως προστατεύουμε τους ιδίους τους εαυτούς μας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους βουλευτές. Αξιωματούχοι μπορούν να είναι προφανώς και οι υπουργοί, διευθυντές υπουργείων, τμημάτων ή και άλλοι που ασκούν εξουσία.

Θέλω να ευχαριστήσω τόσο την κυρία υπουργό, όχι επειδή βρίσκεται σήμερα εδώ, αλλά κυρίως για αυτό που πολύ εύστοχα είπε πρώτος ο κύριος Ευσταθίου: είναι μια υπουργός που ακούει. Και επειδή ήταν παρούσα στις συνεδριάσεις, άκουσε τις ανησυχίες όλων μας και καταφέραμε να έχουμε σήμερα ένα νομοσχέδιο που όταν θα εφαρμοστεί σε νόμο, θα είναι και εφαρμόσιμος και αποτελεσματικός. Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω όλους τους πολιτικούς χώρους για τη συμβολή τους. Με τις εισηγήσεις τους οι συνάδελφοι βουλευτές, ο κύριος Πασιουρτίδης από το ΑΚΕΛ και ο κύριος Λουκαΐδης που ήρθε και η συμβολή του ήταν καταλυτική, την κυρία Χαραλαμπίδου, από το Δήκο τον κύριο Κουλία, την κυρία Ατταλίδου από τους Οικολόγους.

Πιστεύω πως έχουμε σήμερα ένα νόμο που θα μπορέσει να κάνει τα πρώτα του βήματα. Είναι πολύ σημαντικό η αρχή κατά της διαφθοράς να εκδώσει ένα οδηγό χρήσης για να καθοδηγήσει όλους πως θα εγγραφούν στο μητρώο και πως θα καθοδηγήσει τους αξιωματούχους στο να δηλώνουν τις επαφές τους. Θέλω να πω πως το λόμπινγκ δεν είναι κάτι κακό. Είναι μια μορφή επέμβασης όχι πάντοτε αρνητική για να εξυπηρετηθούν κάποια συμφέροντα και τα συμφέροντα δεν είναι μόνο οικονομικά ή επιχειρηματικά. Αυτά είναι που νομοθετούμε σήμερα. Τα συμφέροντα μπορεί να είναι και άλλα. Αλλά ξεκινούμε με αυτό.

Κλείνοντας, θέλω να πω το εξής πως χρειάζεται από εμάς, από όλους όσοι ασκούμε εξουσία με το προσωπικό μας το παράδειγμα, με τον τρόπο της ζωής μας και την εφαρμογή των νόμων να ανοίγουμε δρόμους. Προφανώς και δεν θα λυθεί ούτε η διαφθορά, ούτε η διαπλοκή με τη ψήφιση του νόμου και ούτε θα καθιερωθεί η διαφάνεια στο 100% με την υποχρέωση μας να δηλώνουμε τις συναντήσεις μας. Αλλά αν εφαρμόσουμε τον νόμο και υπάρχουν τα πρακτικά και αν αυτούς που θέλουν να ασκήσουν πάνω μας πίεση τους υποχρεώσουμε πριν μας συναντήσουν να γραφτούν στο μητρώο είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να επικρατήσει η διαφάνεια.

Και χρειάζεται από όλους μας να είμαστε λίγο πιο συνετοί σε αυτά που λέμε. Η καλλιέργεια ψιθύρων θεωρώντας ότι κτυπούμε πισώπλατα τους πολιτικούς μας αντιπάλους ας μην θεωρούμε πως κτυπούμε τον κάθε πολιτικό αντίπαλο, αλλά να θεωρούμε πως αυτό το κτύπημα μπορεί να επιστραφεί πίσω σε αυτόν που το αποδίδει.

Υπάρχουν και άλλα που πρέπει να γίνουν και θα γίνουν. Ήδη στην Επιτροπή θεσμών προχωρούμε με το Πόθεν Έσχες για να είναι και ηλεκτρονικά κατατεθειμένο αλλά και για να ελέγχεται από μια επιτροπή που δεν θα ελέγχουν οι βουλευτές τους συναδέλφους ή τον εαυτό τους. Και σίγουρα θα δούμε κάποια στιγμή το ζήτημα που και ο κύριος Μουσιούττας θέτει, του ασυμβίβαστου που είναι και δική μας εισήγηση και του κύριου Τορναρίτη.

Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα. Δύσκολο αλλά απαραίτητο. Είχαμε υποχρέωση απέναντι στην Γκρέκο και τους άλλους θεσμούς να προχωρήσουμε. Και με το νομοσχέδιο του λόμπινγκ κλείνει ο κύκλος των τριών σημαντικών νομοθετημάτων, της προστασίας μαρτύρων και της αρχής και του λόμπινγκ για να καλύψουμε τις ελάχιστες υποχρεώσεις μας. Μένει η εφαρμογή τους.

Share this post