Ο Αβέρωφ θα εκλεγεί

Ο Αβέρωφ θα εκλεγεί

Πώς πάει η προεκλογική εκστρατεία; Ποιες είναι οι πιο σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζετε για να πείσετε για την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου;

Μπήκαμε στην προτελευταία φάση της προεκλογικής εκστρατείας, ίσως και την πιο κρίσιμη. Είναι η ώρα που θα ξεδιπλώσουμε το πλήρες προεκλογικό πρόγραμμα, το σχέδιο του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Δημοκρατικού Συναγερμού για το πως θα συνεχίσουμε ως Κύπρος να ζούμε σε συνθήκες σιγουριάς και σταθερότητας με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Όχι λέξεις συνταγμένες σε προτάσεις χωρίς περιεχόμενο και χωρίς αντίκτυπο στους πολίτες. Οι πολίτες κ. Ηλιάδη μας παρακολουθούν προβληματισμένοι και, δυστυχώς, με καχυποψία. Η κοινωνία επιζητεί, για να μας παρακολουθήσει, συγκεκριμένες λύσεις και απαντήσεις στα ζητήματα που την απασχολούν. Από τα μεγάλα και τα κυρίαρχα, αλλά κυρίως στα ζητήματα της καθημερινότητάς τους, και της ποιότητας της ζωής τους. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δίνει αυτές τις απαντήσεις, το σχέδιο του είναι συγκεκριμένο και εφαρμόσιμο. Και είμαστε αισιόδοξοι πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα είναι πρωταγωνιστής στο πολιτικό σκηνικό και στις 13 του Φλεβάρη. Έχουμε την αυτοπεποίθηση να λέμε πως όποτε κυβέρνησε η παράταξή μας, είτε αυτή τη δεκαετία με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, είτε τη δεκαετία του 90, το πρόσημο ήταν θετικό, φέρνουμε καλύτερες μέρες στον τόπο. Αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε.

Οι δυσκολίες στην εκστρατεία, για τις οποίες με ρωτάτε προκύπτουν ακριβώς από την ιστορία και την ειλικρίνεια του Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κ. Νεοφύτου είναι στην πρώτη γραμμή εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Ποτέ δεν κρύφτηκε, ποτέ δε μάσησε τα λόγια του. Δίνει με πραγματισμό την εικόνα των δεδομένων. Τo να λες τα πράγματα με το όνομά τους έχει δυστυχώς κόστος. Σας το λέω ξανά, είμαστε αισιόδοξοι! Στο τέλος, οι συμπολίτες μας θα κατανοήσουν ότι το διακύβευμα σήμερα είναι πολύ σημαντικό και πολύ μεγάλο. Αυτή την ώρα ο τόπος χρειάζεται τον Αβέρωφ Νεοφύτου στο τιμόνι της χώρας.

Γιατί η υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη προσελκύει σήμερα τόσο μεγάλο ποσοστό από τον ΔΗΣΥ;

Χρειάζεται σε αυτή την σημαντική φάση της προεκλογικής, να πείσουμε και τους συναγερμικούς αλλά και τους πολίτες πέραν της παράταξής μας, πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει πίσω του το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Δεν είναι ούτε αυτόφωτος, ούτε ανεξάρτητος. Και πως η επόμενη πενταετία είναι πολύ κρίσιμη και πολύ σημαντική για να πάμε σε ένα πείραμα, να το ρισκάρουμε με διακυβέρνηση από ανθρώπους και κόμματα που όποτε κρίθηκαν να πάρουν σοβαρές αποφάσεις πήραν τη χώρα πίσω.

Ο εκάστοτε πρόεδρος του ΔΗΣΥ είναι ντε φάκτο και υποψήφιος Πρόεδρος τής Δημοκρατίας; Δεν έχετε άλλες διαδικασίες; Δεν μετράτε ποσοστά; Δεν συζητάτε εκ των προτέρων με άλλα κόμματα; Αυτός είναι και σε όποιον αρέσει;

Οι προεδρικές εκλογές αποτελούν το επιστέγασμα της πορείας ενός κόμματος και του ηγέτη που το εκπροσωπεί από την θέση του επικεφαλής μιας συγκεκριμένης πολιτικής που εκφράζει. Σε κάθε τέτοια εκλογική διαδικασία διεκδικούμε στην βάση της ιδεολογίας και των πολιτικών μας και ναι ο πρώτος λόγος ανήκει στον πρόεδρο. Βεβαίως υπάρχουν και διαδικασίες για άλλους υποψήφιους από τον χώρο εφόσον το επιθυμούν να θέσουν εαυτόν στην κρίση των συλλογικών οργάνων. Όποιος δεν σεβάστηκε αυτές τις διαδικασίες, έθεσε τον εαυτό του εκτός. Με άλλα κόμματα προφανώς και συζητούμε στην βάση πολιτικών με στόχο να εντοπίσουμε πολιτικές συγκλίσεις εφόσον υπάρχουν. Αυτό που αλλάζει στην δική μας περίπτωση είναι η μεγάλη μας προσήλωση στην προώθηση των δικών μας πολιτικών τις οποίες και πιστεύουμε ότι είναι οι ορθές.

Γιατί δεν έχετε διαγράψει από τον Συναγερμό τον Νίκο Χριστοδουλίδη;

Υπήρξα υπέρμαχος της μη διαγραφής. Αυτή την ώρα η προσπάθεια μας είναι προσηλωμένη στην εκλογή του Αβέρωφ Νεοφύτου στην προεδρία της Δημοκρατίας. Πιθανή διαγραφή θα αποπροσανατόλιζε από αυτό το στόχο. Άλλωστε ο ίδιος  με τις επιλογές έχει περάσει στην αντίπερα όχθη. Εμείς βλέπουμε πως θα αυξήσουμε τη στήριξη προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Αυτό κάναμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι τη μέρα των εκλογών.  

Αν οι δημοσκοπήσεις συνεχίσουν να δείχνουν τον υποψήφιο τού Συναγερμού να μην τραβά, μπορεί να στηρίζετε τον Νίκο Χριστοδουλίδη;

Αν κ. Ηλιάδη παίρναμε αποφάσεις στη βάση των δημοσκοπήσεων μεσούσης της μάχης, θα έπρεπε να αποσύραμε το Ιωάννη Κασουλίδη το 2007, σε αντίστοιχη περίοδο και να στηρίζαμε ίσως τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Ή να σηκώναμε τα χέρια στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και να δεχόμασταν τη μοίρα που προδιαγραφόταν στις δημοσκοπήσεις. Στον Δημοκρατικό Συναγερμό μάθαμε να δίνουμε τις μάχες μέχρι τη τελευταία μέρα, και μάθαμε, με πολλή σεμνότητα το λέω, να τις κερδίζουμε.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα το κάνετε στον 2ο γύρο, εάν δεν περάσει ο κ. Νεοφύτου;

Επαναλαμβάνω, χωρίς έπαρση, πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα βρίσκεται στον 2ο γύρο και αισιοδοξώ ότι θα είναι και ο νικητής των εκλογών.

Είστε ικανοποιημένοι στον ΔΗΣΥ από τη στήριξη τού Προέδρου Αναστασιάδη στην υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου;

Δεν μπορώ να σκεφτώ τι περισσότερο θα μπορούσε να πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέραν της δημόσιας, επαναλαμβανόμενης και ξεκάθαρης στήριξη που έχει προσφέρει στον υποψήφιο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως ο επικεφαλής του κράτους έχει λάβει την εντολή να κυβερνά τον κυπριακό λαό στο σύνολο μέχρι τις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν σε πέντε μήνες από σήμερα.

Τελειώνει το κομματικό σκηνικό έτσι όπως το ξέρουμε σήμερα. Μετά τις προεδρικές εκλογές του Φλεβάρη, θα αλλάξει ο κομματικός χάρτης; (Γιατί; Τι θα αλλάξει;)

Το κομματικό σκηνικό βρίσκεται σε μια διαρκή κινητικότητα. Βλέπουμε και στον τόπο μας τα μεγάλα παραδοσιακά κόμματα να χάνουν μέρος της δύναμής τους, βλέπουμε πολλούς μικρούς κομματικούς σχηματισμούς με βραχύβια διάρκεια ζωής, βλέπουμε τους πολίτες να έχουν χαμηλώσει τα κομματικά τείχη και να τα υπερπηδούν με σχετική ευκολία και κατ’ επανάληψη. Το βέβαιο είναι πως τα κόμματα, ή και οι πολιτικές φιλοσοφίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Ζητούμενο, όσο δεδομένο και αν θεωρείται από πολλούς, είναι η θωράκιση της δημοκρατίας. Σε αυτό το σκηνικό λοιπόν που συνεχώς διαμορφώνεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός, θα πρέπει να παραμείνει πιστός στις αρχές του, πιστός στην φιλοσοφία της φιλελεύθερης δημοκρατίας, έτοιμος όμως πάντα να δηλώσει παρών και να είναι πρωταγωνιστής.

Τι κόμμα είναι σήμερα ο ΔΗΣΥ; Χρειάζεται ανανέωση; Χρειάζονται φρεσκάρισμα οι πολιτικές του; Αφουκράζετε τι θέλε/λέει ο κόσμος του;

Συνεχίζω λοιπόν από εκεί που το αφήσαμε στην προηγούμενη ερώτηση. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι μια παράταξη που πιστεύει στην αξία της ελευθερίας, των ατομικών δικαιωμάτων της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Είναι παράταξη που βλέπει το συμφέρον των πολλών, το κοινό καλό. Αυτός είναι ο κυρίαρχος λόγος που βρίσκει υποστήριξη και απολαμβάνει ταύτιση από όλες τις τάξεις και τα στρώματα της κοινωνίας. Είναι συγκινητική η εικόνα του να βλέπουμε, στα συνέδρια του κόμματος, ένα γεωργό να κάθεται δίπλα από ένα επιχειρηματία, ένα νέο ιδιωτικό υπάλληλο να κάθεται δίπλα από μια συνταξιούχο δημόσιο υπάλληλο. Αυτή είναι μεγάλη αξία για την παράταξή μας. Η ανανέωση και το φρεσκάρισμα είναι μια συνεχής και δυναμική διαδικασία. Χωρίς εκπτώσεις στις αρχές μας. Το ζητούμενο είναι βεβαίως να έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας, ως προμετωπίδα, να είμαστε υπηρέτες προς όφελος της πλειοψηφίας των πολιτών. Αυτό ζητούσε πάντα  από εμάς ο κόσμος, αυτό συνεχίζει να θέλει και σήμερα.

Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στον ΔΗΣΥ, εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος ο Αβέρωφ Νεοφύτου;

Επαναλαμβάνω, με τον κίνδυνο να καταστώ κουραστικός και υπερόπτης, πως εμείς τις εκλογικές αναμετρήσεις δεν τις διεξάγουμε με το εάν και με ηττοπάθεια.  Ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα εκλεγεί, κατερχόμαστε στις εκλογές για να κερδίσουμε. Η επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ προνοεί τακτικό εκλογικό συνέδριο. Τότε, μετά τις προεδρικές εκλογές, θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Όχι σήμερα.

Μέχρι που φθάνουν οι πολιτικές σας φιλοδοξίες;

Έμαθα κ. Ηλιάδη, να τιθασεύω τις προσωπικές φιλοδοξίες μου. Να ακολουθώ σταθερά βήματα. Όποιος επιχειρεί άλματα διατρέχει τον κίνδυνο να βρεθεί στο κενό. Άστε που ποτέ δεν προγραμματίζω σε βάθος χρόνου τα επόμενα βήματά μου.

Ενδιαφέρεστε για την προεδρία του ΔΗΣΥ;

Δεν είναι κάτι που σήμερα με απασχολεί. Μπροστά μου σήμερα βρίσκεται η επόμενη μάχη. Οι προεδρικές εκλογές του 2023. Τώρα δίνουμε τη μάχη για το μέλλον του τόπου. Οι εσωκομματικές διαδικασίες θα ακολουθήσουν αλλά σήμερα είναι μακριά. Θα είμαι σε θέση να σας απαντήσω για ενδιαφέρον μου για μια από τις θέσεις της ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού στις 14 του Φλεβάρη, μετά τον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών. 

Από πότε ο ΔΗΣΥ υιοθέτησε την πολιτική του φράκτη σε όλο το μήκος της ουδέτερης ζώνης; Έτσι θα λυθεί το Μεταναστευτικό; Με φράκτες και παπουτσοσυκιές, όπου δεν μπορεί να τοποθετηθεί συρματόπλεγμα;

Το προσφυγικό/ μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα πολυδιάστατο. Η πολιτική ασύλου θα πρέπει αφενός να ενεργεί προς την κατεύθυνση περιορισμού των μεταναστευτικών ροών, αφετέρου να επιταχύνει την εξέταση των αιτήσεων και τέλος να περιλαμβάνει συμφωνίες επαναπατρισμού στις χώρες τους όσων μεταναστών η αίτησή τους έχει απορριφθεί. H μεταναστευτική πολιτική, το πως δηλαδή ενσωματώνεις στην κυπριακή κοινωνία εκείνους τους πολιτικούς πρόσφυγες των οποίων η αίτηση εγκρίθηκε είναι ένα μεγάλο κεφαλαίο που θα πρέπει να συζητηθεί και να εξαντληθεί, κάτι που κατά την γνώμη μου δεν έχει συμβεί. Είναι γεγονός πως η πλειοψηφία των αιτητών ασύλου έρχεται από το μαλακό μας υπογάστριο, από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Εκεί απαιτείται επιτήρηση. Θα πρέπει να κάνουμε χρήση ηλεκτρονικών μέσων, με αξιοποίηση της τεχνολογίας και με τους οριοφύλακες που πρόσφατα ψηφίσαμε στην Βουλή. Ο φράκτης στον οποίο αναφέρεστε, δεν έχω πειστεί κατά πόσο τελικά, λύνει περισσότερα προβλήματα από αυτά που δημιουργεί. Χρειάζεται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ριζικά και να εστιάσουμε στους οργανωμένους διακινητές που ευδοκιμούν στα κατεχόμενα. Από εκεί και πέρα, η εξέταση των αιτήσεων προχωρά πιο γοργά, με διπλασιασμό των λειτουργών, με διπλασιασμό των δικαστών του διοικητικού δικαστηρίου διεθνούς προστασίας, με μείωση των χρόνων για ενστάσεις και προσφυγές. Και πάμε στην 3η σημαντική παράμετρο, την επιστροφή των ανθρώπων που η αίτηση τους απορρίφθηκε. Χρειάζονται συμφωνίες είτε διακρατικές είτε συμφωνίες με την ΕΕ και τις χώρες προέλευσης. Το 2ο είναι ιδανικό και πολύ πιο εύκολο για χώρες μικρές όπως η Κύπρος. Τέλος θα χρειαστούμε και την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφόσον είμαστε μια από τις χώρες που αντιμετωπίζει μεγάλο ζήτημα.

*Συνέντευξή μου στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ και την Κατερίνα Ηλιάδη | Κυριακή 04/09/2022

Share this post