Ο Δημήτρης Δημητρίου απαντά στο ερωτηματολόγιο του Προυστ

Ο Δημήτρης Δημητρίου απαντά στο ερωτηματολόγιο του Προυστ

Mε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτόν τον καιρό; Ακατάστατη και ανισόρροπη. Αλλά πάντα με ψυχραιμία και βαθιές αναπνοές βρίσκουμε την ισορροπία μας.

Η απόλυτη ευτυχία για εσάς είναι… Να βλέπω τους αγαπημένους μου ανθρώπους να χαμογελούν.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας; Η έλλειψη επιλογών.

Ποιο εν ζωή πρόσωπο εκτιμάτε περισσότερο; Τους δασκάλους μου (στην τάξη, στην πολιτική και στη ζωή). Αν πρέπει να αναφέρω ένα πρόσωπο, αυτό είναι του Ιωάννη Κασουλίδη.

Σε ποιο πράγμα προδώσατε τον εαυτό σας και μετανιώνετε περισσότερο γι’ αυτό; Δεν μετανιώνω για τίποτα. Και με τον εαυτό μου τα πάμε αρκετά καλά.

Τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σας; Την ειλικρίνειά τους.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας απόφθεγμα; «Δεν είναι η δόξα, δεν είναι τα λεφτά, είναι του δρόμου η χαρά».

Τι νοσταλγείτε περισσότερο; Την ανεμελιά των φοιτητικών χρόνων.

Ποιο είναι το πιο εξωφρενικό πράγμα που έχετε κάνει; Τότε, στα χρόνια της ανεμελιάς, να πηγαίνουμε στο σπίτι στις 6 το πρωί και να ψήνουμε κρέας στα κάρβουνα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας ταξίδι; Το Βερολίνο, το πώς είναι σήμερα η πόλη μετά την επανένωση. Και το πώς ενέταξαν την περίοδο του διαχωρισμού στην ιστορία τους.

Ποια θεωρείτε υπερεκτιμημένη αρετή; Την ευθύνη. Η υπερεκτίμηση, ειδικά στον τόπο μας, εκπηγάζει και από τη φράση: «Αναλαμβάνω την ευθύνη».

Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σας; Η ψυχραιμία μου.

Ποιο χαρακτηριστικό προτιμάτε περισσότερο σε κάποιον; Πέραν της ειλικρίνειας, την εξυπνάδα και την ικανότητα, που στο δικό μου μυαλό είναι αποτέλεσμα της εξυπνάδας, να εκτιμά σωστά το μέγεθος ενός προβλήματος ή μιας πρόκλησης.

Ποια αρετή εκτιμάτε σε έναν άνδρα; Τον σεβασμό και την ευγένεια.

Ποια αρετή εκτιμάτε σε μια γυναίκα; Τον σεβασμό και την ευγένεια.

Πότε κλάψατε για τελευταία φορά; Στην κηδεία ενός μικρού παιδιού.

Διαλέξτε πέντε λέξεις που περιγράφουν τον εαυτό σας. Ψύχραιμος αλλά άτσαλος, προσηλωμένος στον στόχο αλλά όχι τελειομανής, προσαρμοστικός αλλά συγκεντρωτικός, δημιουργικός αλλά όχι καλλιτέχνης.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον εαυτό σας, ποιο θα ήταν; Να αποφορτίσω τη συγκεντρωτικότητά μου.

Τι θεωρείτε ως έσχατο βαθμό δυστυχίας; Να μην έχεις σε ποιον να μιλήσεις και τι να του πεις.

Πού θα θέλατε να ζείτε; Στην επανενωμένη Λευκωσία.

Ποια είναι η αγαπημένη σας απασχόληση; Παλαιότερα το διάβασμα. Τώρα απολαμβάνω και τις στιγμές που μπορώ να κάτσω με ησυχία να καθαρίσω το μυαλό και να σκεφτώ.

Σε ποιες περιπτώσεις λέτε ψέματα; Έλεγα. Μετά από ένα δύο περιστατικά που με ταρακούνησαν, το έκοψα το άθλημα. Κατάλαβα πως μετά από ένα ψέμα χρειάζεται να πεις πολλαπλάσια για να το καλύψεις, άρα δεν χρειάζεται καν να μπεις στη διαδικασία.

Τι απεχθάνεστε περισσότερο στην εμφάνισή σας; Την ατσαλοσύνη μου. Δεν μαζεύομαι εύκολα.

Ποιες λέξεις ή φράσεις χρησιμοποιείτε υπερβολικά; Με ενοχλούν στα αφτιά οι φράσεις που επαναλαμβάνονται από το ίδιο στόμα. Τόσο πολύ που προσπαθώ να μη λέω δεύτερη φορά την ίδια φράση στην ίδια μέρα.

Ποιο ταλέντο θα θέλατε να είχατε; Μακάρι να καταφέρω να καλλιεργήσω τα λίγα που έχω.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Από τους νεότερους ο Ισίδωρος Ζουργός. Μου αρέσει η περιγραφική πένα. Ο Αλμπέρτ Καμύ έθεσε ερωτήματα που με βασάνισαν και με βασανίζουν. Διαβάζοντας Νίκο Καζαντζάκη στην εφηβεία μου, νιώθω πως ωρίμασα μέσα από τα κόκκινα δερματόδετα μυθιστορήματά του.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας φανταστικός ήρωας; Αν και δεν ήμουν και δεν είμαι φανατικός των φανταστικών ηρώων, οι ιστορίες του Αστερίξ και του Οβελίξ πάντα μου άρεσαν.

Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερή σας επιτυχία; Το να φτιάξω μια οικογένεια που να με κάνει ευτυχισμένο. Και το να έχω δίπλα μου φίλους που να μου λένε την αλήθεια, όσο και αν με πληγώνει.

Ποια μουσική θα θέλατε να παίξουν στην κηδεία σας; Μουσική στην κηδεία; Γίνονται τέτοια πράγματα; Το «Χωρίς αμορτισέρ», του Νίκου Πορτοκάλογλου.

Αν μπορούσατε να διαλέξετε πώς να επιστρέψετε στη ζωή, τι θα θέλετε να είστε; Ποιες είναι οι επιλογές μου; Θα διάλεγα να επιστρέψω πάλι ως άνθρωπος, απλά με περισσότερο καλλιεργημένο το αισθητήριο της διαλογής.

Share this post