Ο ΔΗΣΥ πρέπει να επιστρέψει στη βάση του

Ο ΔΗΣΥ πρέπει να επιστρέψει στη βάση του

Ποια είναι τα ζητούμενα για τα οποία θα εργαστείτε σε περίπτωση εκλογής σας στη προεδρία του κόμματος; 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρέπει να έχει ως στόχο να πρωταγωνιστεί στην πολιτική σκηνή της χώρας. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, αλλά και να διορθώσουμε λάθη των τελευταίων χρόνων. Έχω παρουσιάσει ήδη δέκα σημεία- προτάσεις για το πώς ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα δυναμώσει και θα μεγαλώσει ξανά. Στο επίκεντρο είναι τα μέλη. Ο συναγερμός πρέπει να επιστρέψει στη βάση του. Έχω πει πως οι πόρτες της Πινδάρου πρέπει να ανοίξουν πρωτίστως για να βγούμε εμείς από μέσα και έχω κάνει συγκεκριμένες εισηγήσεις. Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από τη βάση. Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού να έχει ισχυρή πλειοψηφία. Έχω ήδη μιλήσει  για ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, έχω πει για ένα πολιτικό ετήσιο συνέδριο θέσεων όπου θα μπορούμε να εμπλουτίσουμε αλλά και να διαφοροποιήσουμε τις θέσεις μας. Να υπάρχουν τακτικές επισκέψεις της ηγεσίας στις τοπικές επιτροπές ανά δίμηνο. Έχω πει για την αναδιοργάνωση, για τον εμπλουτισμό των τοπικών επιτροπών, για το πως ο ΔΗΣΥ θα συζητεί και θα ασχολείται με τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Αυτό είναι το κόμμα που οραματίζομαι και έχω και συγκεκριμένους στόχους με ποιοτικές αλλαγές, με συγκεκριμένη πορεία και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Στόχος ο ΔΗΣΥ να έχει αντανάκλαση στην κοινωνία, στις επερχόμενες ευρωεκλογές και τοπικές εκλογές πέραν του 30%.  

Λέτε συχνά σε ομιλίες και συνεντεύξεις σας ότι θα είστε αφοσιωμένος στον Συναγερμό και μόνο. Δηλαδή, δεν θα ασκείτε τα κοινοβουλευτικά σας καθήκοντα; 

Όχι μόνο θα τα ασκώ, αλλά, αν εκλεγώ πρόεδρος, να περιμένετε και πολύ δυναμική παρουσία. Αλλά θέλω να επισημάνω ότι είναι διαφορετικό να είσαι βουλευτής και πρόεδρος του κόμματος από το να είσαι πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του κόμματος. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής χρειάζεται συχνά να υπερβαίνει τις κομματικές γραμμές. Να λειτουργεί πιο θεσμικά. Αν λοιπόν χρειαστεί για ένα να συγκρουστεί, τι θα αποφασίσει; Αν δεν το κάνει, θα είναι κακό για το κόμμα μας. Αν το κάνει, μπορεί να είναι κακό για την Κύπρο. Δεν υπάρχει λόγος να τραυματίσουμε ούτε τον Συναγερμό, ούτε τη χώρα.

Εννοείται ότι η κ. Αννίτα Δημητρίου θα πρέπει να παραιτηθεί από πρόεδρος της Βουλής αν εκλεγεί πρόεδρος του ΔΗΣΥ;

Δεν είναι η θέση μου να κάνω καμία υπόδειξη. Επισημαίνω όμως ένα δεδομένο. Και αυτό που λέω είναι πως χρειάζεται απόλυτη αφοσίωση στον ΔΗΣΥ για να γίνει ξανά μεγάλος και δυνατός. 

Υπήρξαν συγκεκριμένα κομματικά στελέχη με τα οποία συζητήσατε πριν λάβετε την τελική σας απόφαση;

Υπήρξε ενθάρρυνση κυρίως από απλά μέλη αλλά ναι και από στελέχη της ηγεσίας, συναδέλφους βουλευτές. Παρόλα αυτά, έλαβα την απόφαση μου με πολύ καθαρό μυαλό και συγκεκριμένο στόχο. Είμαι δυνατός για να υλοποιήσω αυτό που έχω στο μυαλό μου. Δεν ήταν μια απόφαση που χρειαζόταν οποιοδήποτε προαπαιτούμενο,  ούτε εξαρτήθηκε από τη στάση κανενός.

Ποια είναι πλέον η σχέση σας με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον οποίο συνεργαστήκατε τα τελευταία χρόνια τόσο από την θέση εκπροσώπου τύπου του κόμματος όσο και προεκλογικά;  

Τον Αβέρωφ Νεοφύτου τον σέβομαι και τον τιμώ. Του οφείλω αρκετά. Μου εμπιστεύτηκε το καίριο πόστο του εκπροσώπου τύπου τα τελευταία 5 χρόνια. Σήμερα όμως αυτή η μάχη, αυτή η εκλογική αναμέτρηση, είναι για τον συναγερμό του αύριο. Μετά την ενημέρωση που διά ζώσης του έχω κάνει ότι παραιτούμαι από εκπρόσωπος τύπου και θα τρέξω σε αυτή τη μάχη, δεν είχαμε κάποια επικοινωνία, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα ξαναβρεθούμε πολλές φορές. 

Με τον κ. Χάρη Γεωργιάδη ποια είναι η σχέση σας ;

Κάναμε μια ανθρώπινη και πολύ φιλική κουβέντα πριν μια βδομάδα. Στην οποία συμφωνήσαμε για την ανάγκη αναδιοργάνωσης, εκσυγχρονισμού και προοπτικής του Δημοκρατικού Συναγερμού. Και θέλω με την ευκαιρία να πω ότι είναι ένας ικανότατος άνθρωπος που έχει προσφέρει πολλά στην Κύπρο. Είναι από αυτούς που την σήκωσαν και πάλι όρθια και πολλές φορές η κριτική που του έγινε ήταν άδικη.

Μιλήσατε για το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο σας, ενόψει εσωκομματικών εκλογών; 

Είχαμε κάνει μια συζήτηση. Σας είπα όμως ότι η δική μου υποψηφιότητα ήταν υποψηφιότητα χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς εξαρτήσεις. 

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη έχετε μιλήσει , έχετε την στήριξη του σε αυτή την προσπάθεια; 

Τον είχα ενημερώσει για την πρόθεση μου να εξαγγείλω υποψηφιότητα. ‘Ήταν θετικός στην προοπτική να διεκδικήσω την προεδρία του ΔΗΣΥ.

Σε περίπτωση εκλογής σας στη προεδρία του κόμματος αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνεργασία με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη ή ο ΔΗΣΥ θα είναι αντιπολίτευση ;

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα είναι μια δημιουργική πολιτική δύναμη. Αν χρειαστεί να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση της χώρας για να πετύχουμε κάτι καλό για τους πολίτες ή την Κύπρο θα το κάνουμε. Φάρος μας είναι το δημόσιο συμφέρον. Οι εκλογές όμως είναι νωπές και ο κόσμος μας κατέταξε εκτός κυβέρνησης. Θα πρέπει να κάνουμε την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος μακριά από την διακυβέρνηση της χώρας για να είναι και σωστή και αντικειμενική. Σε αυτό το στάδιο δεσμευόμαστε και από τις αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου. Αν με ρωτάτε για την δυνατότητα η απόφαση να αναθεωρηθεί, σας λέω πως υπάρχει. Όχι άμεσα αλλά υπάρχει.

Και τα μέλη που επέλεξαν να στηρίξουν Νίκο Χριστοδουλίδη θα έχουν θέση εντός του κόμματος;

Θέση στο ΔΗΣΥ έχουν όλοι όσοι  νιώθουν συναγερμικοί, όλοι όσοι σέβονται το κόμμα σε μια διαδικασία ενότητας, συλλογικότητας, αλληλοσεβασμού και εσωτερικής δημοκρατίας. Δεν θα δεχτώ ποτέ όμως να έρθει οποιοσδήποτε με υπεροψία και προσεγγίσεις νικητή απέναντι σε οποιονδήποτε άλλον εντός του ΔΗΣΥ. 

Συνήθως κάθε πρόεδρος θέλει στο πλευρό του, την δική του ομάδα. Υπάρχουν στελέχη εντός του κόμματος που ξεχωρίζετε και θα θέλατε μαζί σας στην ηγετική πυραμίδα;

Δεν θα αναφερθώ ονομαστικά, αλλά ναι, ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει πολλά ικανά στελέχη και φυσικά θα συνεργαστώ με όλους. Στελέχη με συγκρότηση και ικανότητες και αρκετοί εξ αυτών και με σημαντικό κυβερνητικό έργο. Πέρα από τα στελέχη όμως, θεωρώ ότι  η πραγματική δύναμη τους ΔΗΣΥ είναι στα μέλη του κόμματος τα οποία ελεύθερα λαμβάνουν τις αποφάσεις τους. Και τους ζητώ το Σάββατο να ψηφίσουν αυτόν που θεωρούν ότι μπορεί να δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα στο Δημοκρατικό Συναγερμό και να δυναμώσουν έτσι το νέο ξεκίνημα της παράταξής μας. 

Σε συνέντευξη της στην «Κ» την περασμένη Κυριακή η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι κάποιοί επιχειρούν να συντηρήσουν και τώρα το διχαστικό κλίμα που δημιουργήθηκε προεκλογικά θεωρώντας ότι αυτό εξυπηρετεί προσωπικούς ή άλλους στόχους . Συμμερίζεστε αυτή την άποψη; 

Ενδεχομένως κάποιοι, για δικούς τους λόγους να επιθυμούν ένα διχαστικό κλίμα. Για μένα η ενότητα είναι δεδομένη και γι’ αυτό δεν θα δείτε καμία διχαστική αναφορά από εμένα ή από ανθρώπους της ομάδας μου. Όσοι σήμερα θέτουν ζήτημα ενότητας χωρίς να κατανοούν ότι είναι δεδομένη, συντηρούν ένα αχρείαστο κλίμα. 

Πως σχολιάζετε τη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε και σας δείχνει δεύτερο και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από την Αννίτα Δημητρίου; 

Οι δημοσκοπήσεις είναι για να αλλάζουν και ειδικά στις εσωκομματικές εκλογές που δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι και πόσοι θα ψηφίσουν, οι έρευνες έχουν μεγαλύτερη επισφάλεια. Αλλά σε κάθε περίπτωση η δική μου δουλειά είναι να πείσω κάθε συνεγαρμικό ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι έναν πρόεδρο που μάχεται για αυτά που πιστεύει, θα φέρει μια καθαρή αλλαγή, θα δώσει δύναμη στα μέλη του κόμματος και θα αφοσιωθεί στο Συναγερμό και μόνο σε αυτό. Και στο τέλος της ημέρας τα μέλη θα μας κρίνουν όλους.

Σε περίπτωση εκλογής σας ποιες θα είναι οι πρώτες σας κινήσεις;

Η διαδικασία αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος, μια αποτίμηση που θα είναι δίκαιη και αντικειμενική. Θα είναι η αναδιοργάνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού, ούτως ώστε να λειτουργεί ως ένας σύγχρονος πολιτικός οργανισμός. Η δημιουργία του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού, η διοργάνωση του πολιτικού σχεδίου και η υλοποίηση όλων των προτάσεων που έχω πει και έχω θέσει σε χρονοδιάγραμμα. 

Κάνοντας την αυτοκριτική σας, υπήρξαν λάθος χειρισμοί κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα των προεδρικών εκλογών; Τι είναι αυτό που πιθανόν να αλλάζατε;

Προφανώς έγιναν λάθη. Η διάσπαση αυτονόητα μας κόστισε, οι σκιές σε ζητήματα διαφάνειας κόστισαν. Έγιναν λάθη και στη διαχείριση της προεκλογικής εκστρατείας. Αλλά η αποτίμηση θέλω να γίνει σωστά και αντικειμενικά. Αν ξεκινήσει ο καθένας από εμάς να λέει τι θεωρεί ο ίδιος ότι ήταν λάθος και τι μπορούσε να γίνει καλύτερα ή να δημοσιοποιεί περιεχόμενα προσωπικών συζητήσεων που είχε με την ηγεσία του κόμματος σίγουρα δεν θα ωφελήσει το κόμμα.

Υπήρχαν στιγμές κατά την διάρκεια της προεκλογικής που πληγωθήκατε ; 

Όχι τόσο στην προεκλογική, όσο μετά. Αλλά στην πολιτική χρειάζεται να έχεις γερό στομάχι και αυτά να τα αφήνεις πίσω σου, να μένεις προσηλωμένος στον τελικό στόχο. Έδωσα την μάχη με όλες μου τις  δυνάμεις και συνομίλησα καθημερινά με εκατοντάδες συμπολίτες μας για να υποστηρίξω την υποψηφιότητα  Αβέρωφ Νεοφύτου. Δεν δέχομαι από κανένα είτε να μειώσει είτε να αμφισβητήσει τα πιστεύω και την προσπάθεια μου.  

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που έχετε ακούσει από τη στιγμή που υποβάλατε την υποψηφιότητα σας για πρόεδρος του ΔΗΣΥ;

Να κλείσεις τα αυτιά, να κοιτάζεις μόνο το στόχο σου και να κάνεις τον αγώνα σου με το ήθος, την ειλικρίνεια και την αξιοπρέπειά σου. 

Σας προβληματίζει που τα στελέχη των ομάδων του Δημοκρατικού Συναγερμού έτσι δεν παίρνουν θέση σε αυτήν την εκλογική εσωτερική διαδικασία; 

Όχι. Ήταν και αναμενόμενο ίσως και ορθό να μείνουν αμέτοχοι. Άλλωστε στους απλούς, αγνούς συναγερμικούς είναι που απευθυνόμαστε. Πιστεύω πολύ στους ανθρώπους του Δημοκρατικού Συναγερμού που δίνουν την ψυχή τους για την παράταξή. Είναι ελεύθεροι άνθρωποι με κριτική σκέψη και το απέδειξαν πολλές φορές στην πρόσφατη πολιτική ιστορία. Σε αυτούς απευθύνομαι. Τη δική τους κρίση εμπιστεύομαι και από αυτούς αντλώ δύναμη. 

*Συνέντευξη μου στην Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ| Κυριακή 5/03/2023

Share this post