Συζήτηση για τον Προϋπολογισμό

Συζήτηση για τον Προϋπολογισμό

Κύριε πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων,

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Η ψήφιση κάθε χρόνο του κρατικού προϋπολογισμού είναι πράξη ευθύνης. Ο κάθε ένας από μας, η η κάθε παράταξη, το κάθε κόμμα και κίνημα με την ψήφιση ή την καταψήφιση στέλνει το δικό του μήνυμα, ξεδιπλώνει ή μαζεύει το δικό του όραμα και την δική του πρόταση για το μέλλον της χώρας μας. Την μεγαλύτερη ευθύνη όμως την έχει η κυβέρνηση που καταθέτει τον προϋπολογισμό. Είναι άλλωστε αυτή την πρόταση που συζητούμε και θα ψηφίσουμε. Είναι τον συγκεκριμένο, κοστολογημένο σχεδιασμό που ξεδιπλώνει την στρατηγική για την επόμενη χρόνια και την επόμενη πενταετία της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη που συζητούμε. Συζητούμε για εφαρμοσμένη πολιτική και όχι για προεκλογικές εξαγγελίες που ακούμε αυτήν την περίοδο ως πυροτεχνήματα, ατάκτως εκτοξευθέντα, χωρίς λογική, σχεδιασμό και κοστολόγηση.

Είναι αντιληπτό από τον προϋπολογισμό που έχουμε ενώπιον μας πως πρόκειται για αναπτυξιακό σχεδιασμό που δείχνει την κατεύθυνση που θέλουμε να έχει η χώρα μας. Η αναβάθμιση των αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών κυριαρχούν σήμερα ως οι κορυφαίες μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Μεταφορών με τεράστια συμβολή στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας. Η πολιτική των ανοικτών αιθέρων από τη μια, και η εμπορικοποίηση των εργασιών του λιμανιού της Λεμεσού από την άλλη καθόρισαν την πολιτική και την οικονομική προσέγγιση στον τομέα αυτό.

Σήμερα απολαμβάνουμε για πρώτη φορά χαμηλότερες τιμές στα αεροπορικά ναύλα ενώ έχουμε σαφώς περισσότερες επιλογές σε αεροπορικές εταιρίες και προορισμούς. Η αύξηση του επιβατικού κοινού, συνυφασμένη βεβαίως και με την αύξηση στον τουρισμό, είναι συνδεδεμένη και με την πολιτική των ανοικτών αιθέρων. Ο αριθμός ρεκόρ που καταγράφηκε μόλις χθες των 10 εκατομμυρίων επιβατών σε ένα χρόνο δεν είναι τυχαίος. Με 64 νέους προορισμούς και 32 νέες εταιρείες να πετούν στα αεροδρόμια μας, εξυπηρετώντας τόσο τον τουρισμό όσο και τις ανάγκες των Κυπρίων για ταξίδια στο εξωτερικό.

Ο τόπος μας αντλεί σήμερα τα ευεργετικά αποτελέσματα μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τα λιμάνια. Εκτός από την κατασκευή νέου κρηπιδώματος και νέας αίθουσας επιβατών, στο λιμάνι της Λεμεσού έχουμε σήμερα αυξημένα εξυπηρετούμενα φορτία. Ο χρόνος εξυπηρέτησης εμπορευματοκιβώτιων είναι μειωμένος σχεδόν κατά 90% και το κόστος χαμηλότερο με το νέο καθεστώς λειτουργίας. Τα πλοία εξυπηρετούνται στον μισό χρόνο. Τα έσοδα από το Λιμάνι Λεμεσού για φέτος αναμένεται να αγγίξουν τα 38 εκατομμύρια τους επόμενους 12 μήνες, σχεδόν διπλάσια από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Ο όγκος εργασιών έχει εξάλλου αυξηθεί κατά 6% ενώ στόχος παραμένει να καταστεί η Λεμεσός η ελκυστικότερη επιλογή λιμένα στην περιοχή.

Αγαπητοί συνάδελφοι, σίγουρα υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν.

Σε ότι αφορά τα λιμάνια, σειρά παίρνει η διαδικασία ανάθεσης σε ιδιώτη επενδυτή του Λιμανιού και της Μαρίνας της Λάρνακας. Η παραχώρηση σε στρατηγικούς επενδυτές και η μεταφορά των πετρελαιοδεξαμενών από την Δεκέλεια, θα μεταμορφώσει ολόκληρη την πόλη της Λάρνακας. Ο σχεδιασμός στον τομέα ολοκληρώνεται με την συμφωνία που αφορά το νέο λιμάνι του Βασιλικού. Μέσα από συγκροτημένες επεκτάσεις που γίνονται στις εγκαταστάσεις και οι συμπράξεις ιδιωτών, καθιστούν το Βασιλικό κόμβο εμπορίας με έμφαση στα οχληρά φορτία καθώς και υποδομών αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υποστήριξης των αναγκών που προκύπτουν από τις έρευνες για το Φυσικό Αέριο.

Στον τομέα των αερομεταφορών έχει δημιουργηθεί ένας νέος αναπτυξιακός τομέας που δημιουργεί θέσεις εργασίας και συμβάλλει σημαντικά στην στήριξη άλλων πυλώνων της οικονομίας. Χρειάζεται, ωστόσο, να προχωρήσει η επέκταση των εγκαταστάσεων των αεροδρομίων της Λάρνακας και της Πάφου για να σκαρφαλώσουμε σε νέα επίπεδα επιβατικής κίνησης. Αυτές είναι απαραίτητες υποδομές για να υλοποιηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός για τον τουρισμό. Ο στόχος είναι να διπλασιαστεί η συνεισφορά στο ΑΕΠ από τον τουρισμό μέχρι το 2030. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς αισθητή αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών.

Εδώ, στην αύξηση του αριθμού των τουριστών αξίζει να σταθούμε. Ένα πετυχημένο μοντέλο τουρισμού στηρίζεται στην ποιότητα άλλα και την ποικιλία στις επιλογές. Ο τόπος μας με το μεγάλο ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο οφείλει να προσφέρει στους τουρίστες την εμπειρία ενός νησιού γεμάτου αρχαιότητες. Ο ρόλος που πρέπει να δοθεί στον τομέα των αρχαιοτήτων ως σημαντικό μέρος του «branding» της πατρίδας μας ως τουριστικού προορισμού, χρειάζεται να αναβαθμιστεί. Το αρχαιολογικό μουσείο στην Λευκωσία θα αποτελέσει το επιστέγασμα μιας ολιστικής πολιτικής στα θέματα αρχαιοτήτων που περνά μέσα από την βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη στους χώρους αυτούς.

Στη ναυτιλία κάνουμε το μεγάλο βήμα με την δημιουργία του υφυπουργείου από την 1η Μαρτίου. Οι προοπτικές εκεί είναι απεριόριστες δεδομένου και της μέχρι σήμερα πορείας. Βλέπουμε ενώπιον μας την αναβάθμιση της Ναυτιλιακής εκπαίδευσης μέσω της δημιουργίας δύο Ναυτιλιακών Σχολών. Η αύξηση των εγγεγραμμένων εταιρειών που ασχολούνται με τη ναυτιλία σημειώνει αύξηση 75%. Το όραμα μας να βάλουμε ξανά την Κύπρο στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη γίνεται πραγματικότητα. Φτάνει να το πιστέψουμε και να δώσουμε τα απαραίτητα εφόδια για να ξεφύγουμε και να προχωρήσουμε σε νέα ρεκόρ που θα έχουν την αντίστοιχη συνεισφορά στην οικονομία.

 

Πορεία υλοποίησης λαμβάνουν και έργα υποδομής που αφορούν κύριες οδικές αρτηρίες που εκκρεμούσαν για δεκαετίες. Η ολοκλήρωση του οδικού δικτύου με την υλοποίηση των μεγάλων οδικών έργων είναι απαραίτητη. Ο περιμετρικός Λευκωσίας, ο δρόμος Λεμεσού – Σαϊτά αλλά και ο δρόμος Πάφου – Πόλης και ο δρόμος Λευκωσίας -Τροόδους προχωρούν. Η ύπαρξη αξιόπιστου και ασφαλές οδικού δικτύου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξαναζωντανέψουμε το Τρόοδος. και τις απομακρυσμένες περιοχές.

Οι χερσαίες μεταφορές όμως δεν αφορούν μόνο μετακινήσεις με ιδιωτικά αυτοκίνητα. Αφορούν και τις δημόσιες μεταφορές. Η αξιολόγηση και τροποποίηση των συμβάσεων των δημοσίων μεταφορών που κλείνουν σύντομα τον πρώτο κύκλο εφαρμογής τους χρειάζεται να γίνει με γνώμονα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσα από αξιόπιστες δημόσιες μεταφορές.

Έχει προωθηθεί η βελτιστοποίηση των διαδρομών και η ηλεκτρονική εποπτεία των εισιτηρίων και συνεπώς των εσόδων. Από εκεί και πέρα χρειάζεται να πάρουμε αποφάσεις για τις δημόσιες μεταφορές που θα βοηθήσουν στην βιώσιμη κινητικότητα. Και να προχωρήσουμε με λύσεις πέραν των λεωφορείων. Η μελέτη για το τραμ της Λευκωσίας χρειάζεται να το τολμήσουμε να την βγάλουμε από τα συρτάρια. Ο απογαλακτισμός από τις νοοτροπίες και τις πρακτικές που μας καθιστούν τριτοκοσμική χώρα στον τομέα αυτό είναι απαραίτητος.

Η εξυπηρέτηση των πολιτών με πιο απλοποιημένες διαδικασίες και με μειωμένη γραφειοκρατίας βρίσκεται στις προτεραιότητες μας. Ο σχεδιασμός που αξιοποιεί τα ταχυδρομεία αλλά και τα επαρχιακά γραφεία του τμήματος οδικών μεταφορών ως κέντρα εξυπηρέτησης του πολίτη αποσκοπεί ακριβώς στην μείωση της ταλαιπωρίας των συμπολιτών μας. Στόχος είναι μέσα στα επόμενα χρόνια η αλληλεπίδραση των πολιτών μας με το δημόσιο να γίνεται μόνο μέσα από τα ΚΕΠΟ ή μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Οι δαιδαλώδης διαδικασίες που αντί να εξυπηρετούν ταλαιπωρούν, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να διαιωνίζουν της γραφειοκρατία που είναι και η κύρια πηγή διαφθοράς.

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς στέρεες υποδομές. Η ψηφιακή στρατηγική και η πρόσβαση του συνόλου του πληθυσμού σε υψηλές και αξιόπιστες ταχύτητες διαδικτύου είναι προαπαιτούμενο για την μετάβαση στην ηλεκτρονική εποχή. Ο σχεδιασμός για την διαδραστικότητα με το δημόσιο δεν μπορεί να είναι ala card. Απαιτείται να είναι ενιαίος. Η μετάβαση στην ηλεκτρονική υγεία, στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση που θα αυξήσει την διαφάνεια και θα μειώσει την γραφειοκρατία χρειάζεται να είναι ολιστική και συνεχής.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουμε. Κυρίως για το ποια Κύπρο θέλουμε, για μας και για τα παιδιά μας. Εμείς δεν δικαιούμαστε να είμαστε ικανοποιημένοι με μισόλογα και ασάφειες και σίγουρα δεν πανηγυρίζουμε. Χρειάζεται να είμαστε ειλικρινείς πρώτα με τους εαυτούς μας και μετά με τους συμπολίτες τους. Χρειάζεται επίσης να μιλήσουμε τη γλώσσα της γενιάς μας. Και η δική μας η γενιά δεν ξεγελιέται με εξαγγελίες που στερούνται λογικής και κοστολόγησης. Η δική μας η γενιά αγαπητοί συνάδελφοι χρειάζεται από μας σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Χρειάζεται το πολιτικό πλαίσιο για να συνεχίσουμε την ανάπτυξη. Με σταθερά βήματα που θα πάρουν την χώρα μπροστά. Η δική μας η γενιά δεν θέλει πειραματισμούς αλλά ασφάλεια και σταθερότητα. Η επανεκλογή του προέδρου Αναστασιάδη διασφαλίζει την υλοποίηση των αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος.

Share this post