Συνέντευξη στην “Καθημερινή”

Συνέντευξη στην “Καθημερινή”

Πράξη ανανέωσης το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής;
Είναι ένα μήνυμα πως ακόμα και ο σκληρός πυρήνας του ΔΗΣΥ αναζητούν νέα πρόσωπα, όχι κατανάγκη σε ηλικία νέα, για να εκφράσουν τη δική τους θέληση για ανανέωση.

Είστε πράγματι ο εκπρόσωπος των νέων;
Εκπροσωπώ φρέσκες ιδέες και πιστεύω στην πράξη ανανέωσης. Είναι καιρός να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις αφήνοντας κατά μέρος τις φιλολογικές συζητήσεις για το πώς η Κύπρος θα γίνει κέντρο υπηρεσιών, κόμβος τουρισμού ναυτιλίας υγείας ή εκπαίδευσης και να επικεντρωθούμε στο πως υλοποιείται η ανάπτυξη στον τόπο μας. Πιστεύω πως εκπροσωπώ τους νέους με την έννοια πως οι οργανωμένοι νέοι, και πέρα από τη ΝΕΔΗΣΥ με θεωρούν εκπρόσωπό τους, ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Την περασμένη Κυριακή, προφανώς μου έδειξαν εμπιστοσύνη και μεγαλύτεροι άνθρωποι.

Φρέσκες ιδέες σε ένα κόμμα με μελανές συμπεριφορές βουλευτών μπορούν να επικρατήσουν;
Σε επίπεδο πολιτικής οι βουλευτές του ΔΗΣΥ έδειξαν χαρακτήρα και ψήφισαν όλα τα ν/σ που έπρεπε να ψηφιστούν με αποτέλεσμα να είμαστε σήμερα εκτός μνημονίου χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα ή ρήγμα στο κόμμα και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Οι προσωπικές επιλογές και οι προσωπικές αποφάσεις κάθε βουλευτή οι οποίες είτε παραβιάζουν είτε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας είτε είναι κατάπτυστα από την κοινωνία παραπτώματα, είναι κατακριτέα και θα κριθούν οι βουλευτές από τους ψηφοφόρους του κόμματος σε περίπου 45 μέρες. Οι επιλογές όμως που έχουμε είναι είτε να συνταυτιστούμε μαζί με αυτούς είτε να μείνουμε στο σπίτι μας; Προσωπικά θεωρώ πως με τη δράση και την ανάσχεση της αδράνειας θα περάσουμε στην καλυτέρευση τόσο των εκπροσώπων στο κοινοβούλιο όσο και της εικόνας που μπορεί να υπάρχει σήμερα λανθασμένα στην κοινωνία.

Για να εκλέγονται σημαίνει πως αυτούς επιθυμεί η βάση του κόμματος που εκπροσωπείτε
Κανένας από τους συγκεκριμένους δεν περιέπεσε σε κάποιο παράπτωμα ή κάποια κατακριτέα πράξη πριν τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές όλα αυτά έγιναν αυτή την περίοδο. Να περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών του Μάιου χωρίς να σημαίνει αυτό πως και αν ψηφιστούν θα είναι κατακριτέο. Ο κάθε ψηφοφόρος ψηφίζει με δικά του κριτήρια.

Η Κύπρος αποτελεί success story όπως λέτε συχνά;
Ναι. Ήμασταν πειθαρχημένοι τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στη διαδικασία υλοποίησης του μνημονίου που εξήλθαμε. Σήμερα υπάρχει ένας βαθμός βελτίωσης και της καθημερινότητας των πολιτών. Δεν θα μιλήσω για δείκτες και αριθμούς, δεν είμαι λάτρης της αναφοράς ποσοστών, τα μηνύματα όμως που λαμβάνω ως ενεργός πολίτης από την τριβή μου με τον κόσμο, παρουσιάζουν μία βελτιωμένη εικόνα του κόσμου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο δρόμος τελειώνει εδώ.

Τα ψηλά ποσοστά ανεργίας και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντικρούουν το αφήγημα αυτό
Για να έχουμε δραστική μείωση στην ανεργία πρέπει να επικεντρωθούμε ως χώρα στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, στη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις στην Κύπρο ούτως ώστε να δημιουργηθεί μια ροή παραγωγής στον τόπο μας και να αυξηθεί η απασχόληση. Στη συνέχεια θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου καθώς κανένας στη δική μας ηλικία δε μπορεί να δημιουργήσει, ούτε σπίτι, ούτε οικογένεια ούτε να ρισκάρει να επενδύσει σε μία επιχείρηση με μισθούς των 700 και 1000 ευρώ. Βαρίδι για την αύξηση απασχόλησης είναι σίγουρα και τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Δε μπορεί να μειωθεί η ανεργία καθώς και οι πιο υγιείς επιχειρήσεις, σήμερα θέλουν ένα δάνειο για να μπορέσουν να προχωρήσουν στο επόμενο επιχειρηματικό πλάνο. Είναι πράγματι οι δύο βραχνάδες της οικονομίας αλλά δεν πιστεύω ότι μειώνει το success story, κάθε άλλο. Είναι οι επόμενοι στόχοι για να συνεχίσουμε βήμα βήμα για να αναπτύσσουμε την οικονομία και να βελτιώσουμε κατ επέκταση τον τόπο.

Απαιτεί και αλλαγή νοοτροπίας;
Δε μπορούμε με νοοτροπίες που μας κατέστρεψαν να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα. Τα επίπεδα διαφθοράς που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση μπορούν να καταπολεμηθούν με την ψηφιακή διακυβέρνηση, ακολουθώντας κατά γράμμα το παράδειγμα της Εσθονίας. Η Εσθονία, έχει ένα εκατομμύριο κατοίκους, αλλά κατάφερε μέσα σε 25 χρόνια να έχει μηδέν ποσοστό διαφθοράς και πλήρη διαφάνεια. Χρειάζεται συνεπώς να πείσουμε την κοινωνία ότι όλα όσα λέμε, τα εννοούμε και δεν αποτελούν εύηχα συνθήματα. Να τα κάνουμε επιτέλους πράξη.

Εξ’ ου και η δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες;
Έχω σκοπό να το κάνω κάθε χρόνο. Και πιστεύω πως με τέτοιου είδους κινήσεις μπορούμε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Πάντως σε ο,τι αφορά τα σκάνδαλα, η αντίδραση του Αβέρωφ Νεοφύτου απέναντι στις τελευταίες αποκαλύψεις σκανδάλων έδωσε σε κάποιους την εικόνα πως ο ΔΗΣΥ, δέχεται μέχρι ενός βαθμού την αποκάλυψη σκανδάλων.
Δεν είναι αυτό, εγώ προσωπικά έχω άλλη ανάγνωση. Δείχνει ότι οποιοσδήποτε έχει αποδείξεις για την εμπλοκή του οποιουδήποτε ανεξαρτήτως του που ανήκει και πόσο ψηλά βρίσκεται έχει υποχρέωση να τις καταθέτει αμέσως στην αστυνομία. Δεν τις κρατάμε στο συρτάρι για να τις χρησιμοποιήσουμε όταν και όποτε μας βολεύει. Δεν είναι έτσι που πρέπει να λειτουργούμε, αλλά μόλις έχουμε πληροφορίες να τις καταθέτουμε στην αστυνομία. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή που δεν πρέπει να υπερβαίνουμε. Στο μεθύσι των αποκαλύψεων, να μη πέσουμε σε παγίδες και να θίγουμε υπολήψεις ανθρώπων χωρίς να υπάρχουν οι αποδείξεις. Και εύχομαι ο κ. Φαίδωνος να έχει αδιάσειστα στοιχεία γι’ αυτά που δημοσίως ανέφερε γιατί σε αντίθετη περίπτωση πολύ φοβούμαι ότι θα μείνει εκτεθειμένος.

Διεκδικείτε εκλογή σε περίοδο πλήρους απαξίωσης τι επιδιώκετε να αλλάξετε;
Δεν πιστεύω ότι είμαι υπερήρωας. Κανείς από μόνος του δεν κατάφερε να αλλάξει τίποτα. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και συμμαχίες τόσο εντός κοινοβουλίου αλλά και έξω με την κοινωνία του πολίτη. Σε αυτό το περιβάλλον που περιγράψατε, οι εκλογές του Μάη αποτελούν μία κρίσιμη καμπή. Μπορούμε να εκφράσουμε μία νέα πρόταση που αφορά την αλλαγή νοοτροπίας νέες λύσεις και φρέσκες ιδέες. Να στείλουμε μία πρόταση που να είναι προς την ορθή κατεύθυνση και να δίνει απαντήσεις στις στραμμένες πλάτες των συμπολιτών μας και στα αναπάντητα ερωτήματα που σήμερα υπάρχουν στην πολιτική σκηνή της Κύπρου.

Share this post